Bijzondere figuren uit de milieubeweging. Ze zijn er. En soms schrijven ze een boek over hun leven als milieu-activist. Dat kunnen spannende boeken zijn. Zo’n boek is nog niet lang geleden verschenen: Greenpeace Captain van Peter Willcox. Ruim dertig jaar bevoer hij de wereldzeeën om te strijden voor het behoud van de aarde. In dit boek doet hij verslag van dit avontuurlijke leven.
Het boek Greenpeace Captain zet in met een van de bekendste episoden uit de geschiedenis van Greenpeace: de bomaanslag op de Rainbow Warrior. Het schip lag rustig in een haven in Nieuw-Zeeland tot twee bommen het volledig verwoesten. Er was niet alleen materiële schade te betreuren: er viel ook een dode. Terwijl Peter Willcox zonder kleren aan op de kade toekijkt naar het wrak, nadert de politie om hem mee te nemen en hem aan een verhoor te onderwerpen. De volgende dag wordt duidelijk dat het een aanslag was en wordt een ‘Zwitsers echtpaar’ gearresteerd. Het blijken geheim agenten te zijn in dienst van de Franse staat. Een Franse minister treedt af vanwege deze brute aanslag en jaren later wordt duidelijk dat de opdracht om de aanslag te plegen door niemand minder dan president François Mitterrand was uitgevaardigd. Kijk, dat je er als leidsman soms niet aan ontkomt om vuile handen te maken, allez. Dat snap ik nog wel. Maar dat je vredelievende wereldverbeteraars moedwillig om laat brengen, daar krijg je koude rillingen van over je rug. En dat in een beschaafd land als Frankrijk.
Ten strijde tegen walvisvaarders, Franse atoomproeven in de Stille Zuidzee voorkomen, ontbossing in de Amazone bestrijden, criminele handel in diamanten ontmaskeren, protesteren tegen olieboringen in Arctische gebieden. Het hoorde er allemaal bij voor Peter Willcox. Hij vertelt in Greenpeace Captain hoe hij opgroeide in een gezin van linkse activisten. Het kostte zowel zijn vader als zijn moeder hun baan. Maar het gezin versaagde niet. En zoonlief trad in de voetsporen van zijn ouders. Eerst als dienstweigeraar. Vervangende dienstplicht bracht hem op een zeilboot en daar klom hij al snel op tot kapitein. Die ervaring gaf de doorslag bij zijn sollicitatie bij Greenpeace om mee te varen op de Rainbow Warrior.
In dienst van Greenpeace beleefde Peter Willcox talloze avonturen. Zo vertelt hij hoe hij zich eens vast had gemaakt aan een walvisboot. Terwijl de bemanning hem met brandslangen met een enorme druk van de boot probeerde te blazen, maakte hij zich keer op keer vast aan de walvisboot. Uiteindelijk werd hij gearresteerd door de politie die hem echter naar een schone, comfortabele cel bracht. Ik lees tussen de regels door dat er enorm veel respect was voor de actievoerders. De actie bij de walvisboot eindigde niet voordat een zilvergrijze dame tot in de puntjes gekleed ook in het water sprong. Zij stond de volgende dag op de voorpagina van de krant. Tegenhouden konden ze de walvisboot niet, maar de actie trok wereldwijd veel media-aandacht. Precies wat de acties tegen zulke misstanden nodig hebben.
En ander verhaal is actievoeren tegen het dumpen van kernafval. Peter Willcox beschrijft in Greenpeace Captain hoe ze speciale trainingen volgden. Ze moesten immers leren omgaan met beschermende pakken en maskers, ze moeten stralingsbadges dragen en ze moesten elkaar ontkleden en ontsmetten. En dan was er nog altijd het gevaar van besmet water. Dat de gevaren reëel waren, blijkt wel uit de metingen door de geigerteller. Die gingen tot zevenduizend procent hoger dan normaal. En daar voeren zij dan door! Het is onbevattelijk dat de mensheid tot dit soort van wangedrag in staat is. Prachtig om te lezen hoe deze activisten zich opwierpen als ambassadeurs voor een schone en vreedzame aarde.
Dat laatste benadrukt Peter Willcox keer op keer in Greenpeace Captain. De inzet van Greenpeace is om op vreedzame wijze de wereld te wijzen op de verwoesting van het milieu op aarde. De leefwereld van een ontelbaar aantal bijzondere levensvormen. En bovendien de enige planeet waar wij mensen op kunnen leven. Huiveringwekkend om te lezen welke aanslagen er in de loop van de twintigste eeuw op onze planeet zijn uitgevoerd. Alsof de mensheid collectief suïcidaal is geworden.
De laatste actie die Peter Willcox in Greenpeace Captain beschrijft is de actie met de Arctic Sunrise. Een actie tegen de Russische oliewinning op de Noordpool. Ook in Nederland kreeg deze actie veel media-aandacht, omdat ook een Nederlandse activiste werd gearresteerd. Wil je weten hoe het is om in Rusland gearresteerd te worden, maandenlang in een cel te moeten doorbrengen en een proces te moeten ondergaan, lees Greenpeace Captain dan helemaal uit. Dat kost vast weinig moeite, want het boek leest als een trein. De landkaartjes en foto’s uit het leven van Willcox completeren het boek. Het zijn spannende verhalen waarvan je tegelijkertijd beseft dat het ook wrange verhalen zijn. Dat deze acties nodig zijn om brute misstanden tot stoppen te brengen. Maar niet alleen de spannende verhalen intrigeren. Door de persoonlijke gedrevenheid van Peter Willcox is het ook een buitengewoon inspirerend boek. Nooit opgeven in de strijd tegen misstanden. Zelfs niet als een Franse president opdracht geeft om je boot met twee bommen naar de bodem te jagen.
Greenpeace Captain / Peter Willcox / Atlas-Contact / als paperback en als e-book