Recensie: Geologie en landschap van Suriname, Theo Wong en anderen
recensie geologie en landschap van surinameIn welk boek ik het las weet ik niet meer, maar ik las al eerder dat Suriname een heel interessante geologische geschiedenis heeft. Van oude gesteenten in het binnenland tot jonge gesteenten aan de kustvlakte. En dan al die verschillende typen landschappen. Een aantal schrijvers bundelde hun expertise en schreef het boek Geologie en landschap van Suriname. Een interessant boek voor wie is geïnteresseerd in het land Suriname. Van dezelfde uitgever besprak ik eerder het bijzondere boek Bomen van Suriname.

 

 

 

 

 

 

Na wat inleidende hoofdstukken over de plaats van Suriname op de wereldbol en over mineralen en gesteenten en over ouderdom van gesteenten, gaan de auteurs uitvoerig in op de geologische geschiedenis van Suriname. Eerst komt de geologie van het binnenland van Suriname aan bod met het Guianaschild van 2 miljard jaar oud als eerste. In Zuid-Amerika komen slechts op een paar plaatsen oudere gesteenten voor. Overigens vormen de oudste gesteenten in Suriname samen de Marowijne Groensteengordel. Illustere namen vind ik. Mooie foto’s illustreren de leerzame teksten. Bijzondere foto’s soms, bijvoorbeeld een onderzeese foto van kussenlava bij Hawaï.

In het volgende hoofdstuk beschrijven de auteurs van Geologie en landschap van Suriname het landschap van het binnenland. Ze zetten in bij de Julianatop met 1280 meter als hoogste punt. Hoe en wanneer is dat reliëf gevormd? Dat leggen de auteurs gedetailleerd uit. Weer een hoofdstuk verder, het zevende, lees je alles over het zogenaamde Guianabekken dat ontstond in de Midden Jura (170 miljoen jaar geleden) toen Afrika en Zuid-Amerika uit elkaar begonnen te drijven. In de laatste hoofdstukken worden de Savannegorsel, de Oude Kustvlakte en de Jonge Kustvlakte beschreven.

Geologie en landschap van Suriname is een heel interessant en vooral leerzaam boek over de geologische geschiedenis van Suriname. Het is het eerste Nederlandstalige boek dat ingaat op de geologie van dit bijzondere land. In begrijpelijke taal, hoewel sommige termen natuurlijk wel met het vakgebied te maken hebben.

Geologie en landschap van Suriname / Theo Wong en Salomon Kroonenberg / Lm Publishers / hardcover

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: