Recensie: Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux, Toon Claes en Dina Vercruyssen

De Mont Ventoux is een berg met mythische allures. Nu ben ik geen wielrenfanaat en fietsen in de bergen is bepaald niet iets waar ik naar uit zie, maar ik heb wel een zwak voor het hooggebergte. Daar ga ik het liefst naar toe tijdens de zomervakantie. Op zoek naar dagvlinders en alle andere bijzondere dieren die je daar aantreft. En om te genieten van de uitzichten, de immense uitzichten en indrukwekkende rotswanden. Toon Claes en Dina Vercruyssen zijn beide verknocht aan de beroemde berg en zij delen hun passie voor de Mont Ventoux in hun weldadige reisgids Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux.

Ontdekken, proeven en bewegen, zo luidt de ondertitel van de reisgids Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux. Ontdekken: wat valt er op en rond de Mont Ventoux te zien en te beleven? Wat zijn de mooiste dorpen rond de berg en welke bezienswaardigheden mag je beslist niet missen? Ben je op of bij de Mont Ventoux dan ben je in het gastronomische Frankrijk. Wat zijn de favoriete adressen van de auteurs om te winkelen, om wijn te proeven of authentiek Provençaals te eten. Dat is het letterlijke proeven, maar natuurlijk ga je ook het landschap proeven: te voet of op de fiets, net wat jouw voorkeur heeft.

Maar waarom zou je eigenlijk de Mont Ventoux bezoeken? Waarom er een week of nog langer heen gaan? De auteurs geven je maar liefst 10+1 redenen waarom je zou moeten afreizen naar Dé Berg. Allereerst omdat hij uniek is. Een bezoek levert je een unieke ervaring die je nooit meer vergeet. Wat mij aanspreekt is de lofrede op de natuur. Wandelaars vinden er een ‘onwaarschijnlijk paradijs’. En nergens zouden de seizoenen zó dominant aanwezig zijn. Maar de Mont Ventoux staat niet op zichzelf. Ook de streek rondom de berg heeft veel te bieden. Elke regio heeft haar eigen charme. En, het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar ik weet uit ervaring dat het waar is: de bevolking rond de Ventoux zijn warme mensen. Jazeker, ze converseren graag, liefst onder het genot van een goed glas wijn en tijdens een uitgebreide maaltijd. Ze zijn goedlachs, open en behulpzaam.

Recensie Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux Toon Claes en Dina Vercruyssen

De reisgids Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux telt vijf hoofdstukken:

  1. Genieten op de Mont Ventoux
  2. Genieten rond de Mont Ventoux
  3. Fietsen op de Mont Ventoux
  4. Fietsen rond de Mont Ventoux
  5. Fietstips

Het laat zich raden: deze reisgids is ideaal voor mensen die rond Dé Berg willen gaan fietsen, of ervan dromen om Dé Berg op de fiets te bestijgen. Om in de voetsporen van de bekende Vlaamse profwielrenner Wout van Aert te treden die op 7 juli 2021 te 11e rit van de Ronde van Frankrijk won. Hij schreef het voorwoord van deze reisgids.

Wat ik mooi vind aan de eerste hoofdstukken is dat je in hapklare brokken allerlei bezienswaardigheden krijgt opgediend. Wat is er onderweg te zien? Waar moet je beslist even halt houden? En hoe is het landschap in de loop der tijden gevormd? Voor de Mont Ventoux geldt dat de hellingen vanaf Napoleon zijn herbebost. Het bos dat vanaf de Middeleeuwen werd gekapt voor allerlei doeleinden, werd hersteld, hoewel ik vermoed dat er andere boomsoorten werden aangeplant. Alleen de kale top liet men onbebost.

Leuk om te lezen dat op de Mont Ventoux de basis werd gelegd voor het moderne toerisme en de bergsport. De Italiaanse dichter-filosoof Francesco Petrarca vertrok in 1336 vanuit Malaucène naar de top ‘louter uit de begeerte om de bijzondere hoogte van de berg in nader in ogenschouw te nemen.’ Dit was eveneens het symbolische begin een nieuw wereldbeeld: dat van het humanisme. Leuk om dit soort verdiepende informatie op heel laagdrempelige wijze opgediend te krijgen.

Fietsers worden op hun wenken bediend in Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux. De auteurs delen allerhande routes met je, waaronder de meest legendarische, de mooiste en de charmantste. In een apart hoofdstuk worden de mooiste fietsroutes door het Ventoux-massief beschreven.

Ben je geen fietser, maar proef je het landschap bij voorkeur te voet, dan kom je aan je trekken. Ga bijvoorbeeld rotsklimmen of waterwandelen in de buurt van Buis-les-Baronnies. Je treft in deze omgeving een heel bijzondere vegetatie aan en een bijzondere vegetatie staat altijd garant voor een bijzondere fauna, vooral insecten.

Achterin het boek vind je een uitgebreid register met alle plaatsnamen. Dat maakt het zoeken en vinden op locatie heel eenvoudig.

Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux is heel mooi vormgegeven. Talloze foto’s en afbeeldingen sieren het binnenwerk. Handige icoontjes wijzen je op wandelingen, fietsroutes en veel meer. De teksten zijn toegankelijk en kort en bondig. Of je nu een fietsroute zoekt, een wandeling of de beste adressen voor een betaalbaar Provençaals diner of een lekkere wijn, met deze reisgids komt het helemaal in orde!

Genieten en fietsen op en rond de Mont Ventoux / Toon Claes en Dina Vercruyssen / Uitgeverij Lannoo / als paperback