Recensie: Geluk zit in een groen hoekje, Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij

Voortuin, geveltuin, nieuwbouwtuin, speeltuin of welke tuin je dan ook moge hebben. Voor al deze tuinen geldt dat groen ze pas echt leuk maakt. Dat is althans de opvatting van Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij, auteurs van het boek Geluk zit in een groen hoekje. En ik ben het volmondig met hen eens. Maar hoe pak je het vergroenen van je tuin aan? Dat is een vraag die ook mij bezig houdt. En daarom las ik met veel belangstelling dit inspirerende boek.

Wij wonen in een zo’n vierkante drive-in woning die eind jaren zestig en begin jaren zeventig overal in Nederland in en uit de grond werden gestampt. Met een achtertuin en een oprit en een garage waarin precies de aloude Snoek past, een klassieke auto uit vervlogen tijden. Met onze achtertuin zit het wel snor, denk ik. Magnolia, sering en niet bijgehouden liguster verraden al van ver waar we wonen. Wie de tuin vanaf het balkon bekijkt, ziet een chaos die op de grond wel mee blijkt te vallen. Op zomerse dagen gonst het van de zweefvliegen, hommels, dagvlinders en metselbijtjes. Padden en kikkers struinen door het groen. Af en toe een spitsmuis en Amerikaanse rivierkreeft. Met de biodiversiteit kan het altijd beter, maar ik geniet van al het leven in onze tuin. Alleen dat balkon, dat is het minste groene van ons rijtje. En onze oprit, die is me helemaal een doorn in het oog. Compleet versteend op een stukje tuin dat we delen met de buren na. Hoe krijg ik balkon en oprit, en vooral die oprit, nu vergroend?

Eerst even naar de essentie van het boek Geluk zit in een groen hoekje. Dat is dat een groene tuin heel veel voordelen biedt. Van een kop thee drinken in je groene tuin tot het besproeien van je planten, het voelt alsof de wereld even op pauze is gezet, zo schrijven de auteurs. ‘Dat is puur groen geluk, en altijd voorhanden.’

En om ook het tegendeel te benoemen, namelijk de compleet versteende tuin. Is die wel zo onderhoudsarm als wordt gedacht? Nee, zeggen de auteurs. De tegels moeten om de zoveel tijd worden schoongeveegd. Vogelpoep en ijsjes laten vlekken achter. En tussen de voegen tussen de tegels komt her en der onkruid omhoog. Wat nu onderhoudsarm? Zo’n tuin is bovendien sfeerloos, de biodiversiteit is er gelijk aan nul en op een hete zomerse dag is het er niet te harden. En daarom prediken Suzanne en Nicolien de groene revolutie, maar vooral: happy gardening. En denk niet dat ze zelf over de grootst mogelijke tuinen beschikken. De één heeft een bescheiden voor- en achtertuin en de ander heeft twee balkons op het zuiden en een volkstuin.

recensie Geluk zit in een groen hoekje suzanne de boer nicolien de rooij

Wat ik leuk vind aan dit boek is dat het begint met een paar gesprekken. Het eerste gesprek, dat met wetenschappers Marjolein Sterk, gaat over meer biodiversiteit in de tuin. Zo’n 56.000 hectare in Nederland is tuingrond van particulieren. Daar kunnen we heel wat natuur in verwelkomen! Er is nog iets: wateroverlast. Tjerron Boxem van het Hoogheemraadschap van Delfland legt uit waarom het zo belangrijk is om tegels om te zetten in groen. Of dat je een dak groen maakt. Stortbuien zullen heviger worden en in de toekomst straten veranderen in rivieren. Hoe minder tegels, hoe meer water er door de grond wordt geabsorbeerd en hoe kleiner de kans dat er lokale overstromingen plaats vinden. En dat het water je huis in stroomt.

Natuurlijk komen de auteurs terug op het geluksgevoel in de tuin. Waar bestaat dat uit? Tuinieren is goed voor de geest. Door met je handen in de grond te wroeten, versterk je je immuunsysteem. De geuren van bloemen hebben een heel positief effect op je humeur. Nou, dan kan ik nog wel wat bloemen gebruiken! Werken in de tuin kalmeert. De lichamelijke inspanningen houden je gestel soepel. En dan is het zover. We gaan aan de slag. Al die verschillende soorten tuinen vragen om een metamorfose. Hoewel, soms blijkt het vergroenen best mee te vallen. En dat schept hoop voor mijn oprit.

De voortuin is vrijwel altijd de toegangsroute tot het huis. Hier verwelkom je je gasten. Maar hier verwelkom je ook jezelf! Hoe groener de tuin, hoe groter het gevoel dat je welkom bent, schrijven ze. Misschien leg ik het er een beetje in, maar dat herken ik wel. Die versteende oprit van ons is eerder een weerbarstig bastion dan dat je er nu voor je plezier even blijft rond hangen. Gelukkig is dit de eerste tuin waaraan de auteurs aandacht besteden in hun boek. Eens kijken welke ideeën ze voor mij aandragen…

  • Voor de afvalbakken: maak van hout een klikoberging en zet er een houten bak op die je bekleed met vijverfolie met een paar gaten erin. Leg er sedummatten op of zet er andere planten in. Dat vind ik een leuke suggestie die wij zo kunnen toepassen.
  • Tja, de oprit is wat hij is: een oprit. Wie weet rijden we over een paar in een elektrische auto die voor de deur moet staan om op te laden. We zouden kunnen kiezen voor waterdoorlaatbare stenen of twee brede rijstroken van steen met daaromheen groen. Het schijnt dat er mengsels laagblijvende veldbloemen verkrijgbaar zijn voor dit soort lapjes grond. Verkrijgbaar bij cruydthoeck.nl en debolderik.net. Die twee rijstroken ga ik onthouden. Dat scheelt heel wat tegels. Laat het NK Tegelwippen maar weer georganiseerd worden!
  • Een klimplant langs de gevel wordt niks, maar we kunnen aan het balkon aan de voorgevel wel wat groen ophangen.

Waar ik het precies las, weet ik niet meer, maar ik las ook ergens het idee om met een grondboor twee meter diepe gaten te boren en die gaten op te vullen met grind. Tijdens een felle regenbui verdwijnt het water hup de grond in. Als dat kan, dan kan dat met een twee meter diepe sleuf voor de oprit vast ook. Opvullen met grind en we ontzien het riool… Bij ons gaat niets ineens, dus deze ideeën leg ik op de plank met goede voornemens. De eieren moeten nog even worden uitgebroed, om het zo te formuleren.

En op dezelfde wijze krijg je allerhande inspirerende en niet al te moeilijke tips voor de geveltuin, nieuwbouwtuin, dierentuin, kantoortuin, speeltuin, snoeptuin, pottentuin en balkontuin. Al deze tuinen zijn met een beetje creativiteit en goede wil eenvoudig groen te maken.

Mocht je denken: als ik mijn tuin of balkon ga vergroenen, dan doe ik het meteen goed. Dan wil ik ook biologische en inheemse planten aanschaffen. Achterin het boek vind je een register met daarin per provincie de leukste kwekerijen. Heb je je inmiddels geheel en al bekeerd tot het internet, dan vind je in dit register ook een groot aantal webshops.

Overigens: elk hoofdstuk sluit af met Lees & Volg suggesties. Welke boeken kun je lezen, welke websites kunnen je inspireren en wie moet je volgen op welke social media. Werk je bijvoorbeeld veelvuldig thuis, dan wil je misschien wat meer buiten werken. Op outdoorofficeday.nl vind je allerlei leuke initiatieven. Maar ook de website van de Belastingdienst blijkt een nuttig adres mocht je in aanmerking willen komen voor vergoedingen en belastingvoordeeltjes.

Het moge helder zijn, ik vind dit een bijzonder inspirerend boek. Ik ga de ideeën voor onze oprit in gedachten uitwerken en de geesten rijp maken voor een vergroeningsslag. Goede ideeën zetten ook aan tot verder denken. Waarom zou ik aan het boeiboord niet een paar nestkasten voor gierzwaluwen bevestigen? Dat is immers mijn grote wens, zwaluwen onderdak te bieden. Zo zie je wat een goed boek vermag. Dit goede boek biedt niet alleen heel veel praktische tips, het is bovendien heel toegankelijk en prettig geschreven en ook nog eens fraai vormgegeven met tal van fleurige foto’s en tekeningen. Geluk zit in een groen hoekje, dat is me wel duidelijk!

Geluk zit in een groen hoekje / Suzanne de Boer en Nicolien de Rooij / KNNV Uitgeverij / als hardcover

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!