Recensie: Gaan. De hort op met de leukste boswachter van Nederland, Hanne Tersmette

recensie gaan hanne tersmetteSpot de mooiste plekken in de natuur, staat prominent op de cover van het natuur- annex lifestyleboek Gaan van de bekende boswachter Hanne Tersmette. Hanne is bekend van haar vlog en van de televisie-programma’s De Nationale Natuur Quiz en Boswachter Gezocht. Haar enthousiasme voor de Nederlandse natuur deelt ze in dit supermooie boek.

 

 

 

 

 

Boswachter, het mooiste beroep van de wereld. Dat maakt Hanne je wel duidelijk. Dus: sta je voor een beroepskeuze of voor een carrièreswitch, dan weet je wat je moet kiezen. Dat brengt me natuurlijk weer terug in de zesde klas van de lagere school. Ik moest een lange lijst invullen en één van de vragen was: wat wil je later worden? Boswachter, vulde ik in. Want net als Hanne was ik verknocht aan de natuur. Ik ben uiteindelijk marketeer geworden en dat ben ik nog steeds. Hanne had eerst een carrière in de communicatie alvorens boswachter te wordenWie weet hoe het ooit met mij afloopt ;-).

Maar ook als boswachter komt het aan op communicatie. En als je mensen enthousiast wilt maken, komt het aan op inspirerende communicatie. En dat kan Hanne als de beste. Sla haar boek Gaan open, en je wilt niets liever dan de natuurgebieden bezoeken die zij bezocht. Vijftien gebieden bezocht ze voor haar boek. Van het Naardermeer (waar ze haar mentor in natuurbeheer Jan Verkerke bezoekt), tot het Lauwersmeer. Van de Noord-Hollandse Duinen tot Zuid-Limburg en de Oosterschelde. Vijftien prachtige natuurparels verspreid over heel Nederland. Waar je op allerlei manieren de natuur in kunt duiken, soms zelfs letterlijk.
In een heel persoonlijke stijl neemt Hanne je in Gaan mee de natuur in. Waar ze in het reclamewereldje volop tussen de collega’s zat met maatpakken, daar kwam ze als boswachter plots tussen mannen met groene pakken te zitten. De beste keuze van haar leven, schrijft ze in de inleiding op het hoofdstuk over het Naardermeer. Al snel vliegt de eerste vogel voorbij: de mythische ijsvogel, zoals zij hem omschrijft. De purperreigers mogen er ook zijn en o, als ik ooit ook eens een ringslang in mijn handen mag houden zoals Hanne doet. Het reptiel houdt zich dood, compleet met rottingslucht. Het deert niets, het is fantastisch. Elk hoofdstuk over een natuurgebied wordt afgesloten met een groot aantal natuurtips. Hotspots die je toch echt bezocht moet hebben. In het Naardermeer zijn dat bijvoorbeeld Molen De Onrust, de aalscholverkolonie (inderdaad een aanrader) en de eendenkooi. En wil je eens met kinderen de natuur in, boek dan een Oerrr watersafari met de boswachter van het Naardermeer.

Als Zeeuw ontkom ik natuurlijk niet aan het bespreken van het hoofdstuk over de Oosterschelde. Scholeksters alom, zeehonden en natuurlijk ook schelpdieren die je niet alleen kunt opgraven, maar ook kunt opeten. Hanne schrijft in Gaan heel herkenbaar over dit fantastische natuurgebied, één van onze Nationale Parken. Bij de natuurtips staan de Plompe Toren op Schouwen-Duiveland, zeekajakken, bruinvissen kijken, een zeehondentocht en veel meer. Inderdaad, aan eco-toerisme geen gebrek in Zeeland.

Gaan van Hanne Tersmette is een supermooi natuurboek. De foto’s zijn met zorg gekozen en gemaakt. Boswachter Hanne toont op vrijwel elke foto aan dat de natuur heel fijn is en dat je niet perse in een groene broek door de modder hoeft te struinen. In die zin beschouw ik het ook als een lifestyle boek. Gaan straalt op elke bladzijde een zekere mate van lichtheid, vrolijkheid en andere positieve zaken uit. Helemaal geen boek voor dames en heren met de befaamde geitenwollensokken om de voeten. De laatste mode is ook goed genoeg om een boswandeling te maken of om gezellig op een plaid op de oever van een vennetje van een kopje koffie te genieten. Qualitytime voor iedereen en zo is het ook: je kunt de natuur in zoals je bent. Het boek kreeg bij de dames bij mij in huis in elk geval een enthousiast onthaal.

Gaan is een supermooi cadeau voor moeders tijdens moederdag, voor vaders tijdens vaderdag en voor iedereen die daar omheen de natuur in wil. Of Hanne inderdaad de leukste boswachter van Nederland is, dat moet je zelf maar uitmaken. Om dat te kunnen bepalen moet je haar kennen en al die andere leuke boswachters. Helaas, zo ver ben ik nog niet gevorderd op mijn levensweg.

Gaan / Hanne Tersmette / Lev.  / paperback

 

 

De beste vogelgidsen voor kinderen: