Recensie: Frankrijk Puur, Martijn Joosse

Voor me ligt een inspiratieboek voor wie naar Frankrijk op vakantie wil. Martijn Joosse, auteur en oprichter van de populaire community Frankrijk Puur, stelde uit de vele bijzondere reisbestemmingen een selectie samen die je met alle streken in het prachtige Frankrijk laat kennis maken. Dat deze reisgids met de titel Frankrijk Puur een aanrader is, leg ik je hieronder uit.

Vijf jaar geleden maakte Martijn Joosse zijn droom waar door zijn Frankrijkervaringen te beschrijven op Frankrijkpuur.nl. Het platform groeide en groeide en nu heeft hij alle tijd om Frankrijk nog beter te leren kennen. Met de auto, de trein of soms met het vliegtuig. Wandelend of fietsend, alles kan. Vele onbekende plekken stelde hij al voor op zijn website en nu ontsluit hij die rijkdom in zijn prachtig vormgegeven boek Frankrijk Puur. Om de lezer in staat te stellen ook op zoek te gaan naar die onbekende, maar o zo mooie streken in de Franse republiek.

Nu is Frankrijk ook voor mij een favoriete vakantiebestemming, hoewel we de laatste jaren in de zomermaanden Italië plegen te bezoeken. Vooral in het voorjaar is Frankrijk één van de beste landen om vogels te kijken. Denk aan De Brenne, de Camargue, de Franse Alpen of Pyreneeën. In de zomer vind je in deze streken bovendien de meest bijzondere insecten en planten. In Frankrijk kan dat nog. En als je dan ook nog eens gaat watertanden bij de gedachte aan Franse kaas, stokbrood, wijn en alle andere gastronomische geneugtes die het Franse land je te bieden heeft, dan wil je maar één ding: hop, naar Frankrijk.

Maar waarheen? In Frankrijk Puur worden maar liefst vijftig bekende en onbekendere streken aan je voorgesteld. Of je die streken nu kort bezoekt, of lang, dat maakt niets uit. Het reisboek is ingedeeld naar de seizoenen. Dat is handig, want de aantrekkingskracht van bepaalde regio’s kan per seizoen verschillen. Een handig overzicht biedt je in één oogopslag inzicht in de vijftig streken die worden besproken. Je zult zien: de meeste gebieden liggen ten zuiden van de rivier de Loire. En dat ben ik helemaal met Martijn eens. Hier liggen de mooiste natuurgebieden. In Noord-Frankrijk vind je die trouwens ook wel hoor. Cap Blanc-Nez bijvoorbeeld, het glooiende kustgebied tussen Calais en Boulogne. De omschrijving van het gebied doet mij meteen terug verlangen naar deze heerlijke streek die we een paar jaar geleden bezochten. In het najaar is dit trouwens één van de beste gebieden om de najaarstrek van zeevogels te ervaren. Het drietal tips voor de omgeving zijn alle drie een schot in de roos. Het ommuurde centrum van Boulogne-sur-Mer, de onderwaterwereld van Nausicaá en de schattige dorpjes langs de kust, stuk voor stuk het bezoeken waard.

recensie Frankrijk Puur martijn joosse

Schuin tegenover Cap Blanc-Nez ligt een andere kustplek. Je moet er Frankrijk diagonaal voor oversteken en heel onbekend is die kustplek niet. Nice heet te stad. Ook hier vind je een eeuwenoud centrum, geniet je van de culinaire hoogstandjes en van de immer aanwezige Middellandse Zee. Soms waan je je in Italië. Niet gek, want dat land ligt er immers om de hoek. De drie tips wijzen je op het bergachtige achterland van Nice, op de musea in de stad en op het hooggelegen middeleeuwse dorpje Èze, ergens aangeprezen als het mooiste kustplekje van Frankrijk. O, nu zie ik het: die kennis heeft Google gevonden op de website van Martijn. Zo sluiten boek en website naadloos op elkaar aan.

Ik kan onmogelijk alle vijftig regio’s bespreken in deze recensie. Een streek die ik in elk geval hoog op mijn bucketlist heb gezet na het lezen van Frankrijk Puur is de Vanoise. Dit is het eerste nationale park van Frankrijk en ligt tegen het nationale park aan dat ik deze zomer bezocht: Gran Paradiso, aan de andere kant van de grens, in Italië. Dit is werkelijk een schitterend berggebied waar je niet alleen heerlijk kunt wandelen, maar ook de zeldzaamste dagvlinders tegenkomt. Mijn blik werd gevangen door de schitterende foto van het veenpluis op de bergweide. Dat is namelijk ook een element dat dit reisboek zo aantrekkelijk maakt: de vele fraaie foto’s die het boek versieren.

Zoveel prachtige regio’s, steden, dorpjes en natuurgebieden. Om er een actieve vakantie door te brengen, of om er lekker loom te verblijven. Ik ben er zeker van dat Frankrijk Puur de komende jaren ons de weg gaat wijzen naar een vakantiegebied in de Republiek. O ja, dat moet ik niet vergeten te vermelden: Parijs ontbreekt natuurlijk niet.

Achterin Frankrijk Puur tref je een aantal roadtrips aan. De eerste route voert je door Noord-Frankrijk. De tweede slingert door het zuidwesten en de derde route voert je door het zuidoosten van Frankrijk. Je maakt wat kilometers, maar ontdekt ‘als vanzelf’ de mooiste delen van Frankrijk. Tot slot wijs ik je op de uitgebreide indexen achterin het reisboek.

Frankrijk Puur. 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. Die ondertitel doet dit boek helemaal recht. Wanneer je het aantal vogelgebieden in Frankrijk op mijn website de komende jaren ziet toenemen, dan weet je waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald: uit dit schitterende reisboek. Dat ook nog eens heel aantrekkelijk geprijsd is gezien formaat en vormgeving. Elke aanbeveling meer dan waard!

Frankrijk Puur / Martijn Joosse / hardcover

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!