Recensie: Franciscus Sacro Monte en het Ortameer, Felicia Dekkers

Dit is toch wel een van de meest bijzondere recensies die ik ooit schreef. Een recensie over de reisgids Franciscus Sacro Monte en het Ortameer terwijl ik op een bankje zit met uitzicht op het Ortameer en het eiland San Guilio met zijn markante Basílica da San Guilio. En in de wetenschap dat Franciscus himself vanuit het dorp achter me op me neerkijkt.

Je begrijpt wel: ik ben op vakantie in Noord-Italië, waar we neergestreken zijn in het middeleeuwse stadje Orta San Guilio. Wil je eens lekker op adem komen, dan is dit een aanrader. Lang niet zo druk als het toeristische Lago Maggiore, maar op zijn minst even heerlijk en zuiver zwemwater en heuvels en bergen rondom. En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit, dan kun je in Orta San Guilio je hart ophalen. De Sacro Monte torent uit boven het dorp en is geheel gewijd aan de heilige Franciscus van Assisi. Twintig kapellen beelden zijn leven uit. Van geboorte tot inwijding door de Paus tot zijn dood. Wil je het meer verkennen, dan volg je het schitterende wandelpad dat rond het Ortameer is aangelegd. Vanuit elk punt heb je prachtige doorkijkjes op de heuvels en bergen rondom en op de sfeervolle dorpjes. En om het helemaal af te maken: vanuit Orta San Guilio vertrekt elk kwartier een boot naar het eiland San Guilio waar je een van de mooiste basilieken kunt bezoeken die ik ken. De Basílica da San Guilio die ik hierboven al noemde. En dit alles schrijf ik aan de oever van het meer terwijl naast me de veel geroemde Italiaanse cappucino’s worden geserveerd en boven me de alpengierzwaluwen van zich laten horen. Ik denk dat Orta San Guilio een van de beste plekken is om deze bijzondere vogel te zien. Hij broedt in de hoogste gebouwen van het dorp en het eiland. In de ochtend en de avond hoor je ze constant hinniken.

Trouwens, de hele omgeving van het Ortameer ademt spiritualiteit. De vele kapellen in de omgeving zijn versierd met eeuwenoude fresco’s. Zo oud dat ze soms een opknapbeurt kunnen gebruiken. Hetzelfde geldt voor veel huizen: voorzien van prachtige fresco’s, een lust voor het oog van liefhebbers van cultuur en spiritualiteit.

Indirect was de reisgids Franciscus Sacro Monte en het Ortameer de aanleiding om een appartement in het centrum van Orta San Guilio te boeken. De kinderen wilden in tegenstelling tot hun vader geen bergvakantie. Waarbij ik mijn zinnen juist had gezet op weer een jaar in de bergen. Dan is het zoeken naar een goed compromis en dat bleek het Ortameer te zijn. Gelegen tussen de heuvels waarbij de hoge bergen van de Alpen op rijafstand liggen en zwemwater waar je u tegen zegt. Een ideale combinatie dus. Nooit geweten dat het Ortameer bestond, totdat ik de reisgids Franciscus Sacro Monte en het Ortameer in handen kreeg. Een ontmoeting met auteur Felicia Dekkers bevestigde ons in onze keuze.

Van reizen tot stilstaan, is het motto van de reisgids Franciscus Sacro Monte en het Ortameer. Een uitnodiging om op pelgrimstocht te gaan. Om stap voor stap Franciscus te ontmoeten op de Sacro Monte (heilige berg) en in de omgeving van Orta San Guilio. Het begint natuurlijk met Orta San Guilio zelf. Neem nooit de snelle, brede toeristische weg vanuit het noorden, bezweert Felicia Dekkers. Nee, neemt de smalle weg vanuit het zuiden. Het navigatiesysteem in onze Peugot was het zo met haar eens dat hij ons wel drie maal die smalle straat in dirigeerde, ondanks dat allerlei borden je bezweren dat auto’s niet welkom zijn in het centrum. Twee keer deinsden we terug, maar de derde keer gaf ik de auto bevel het centrum in te gaan. We hadden immers een officiële permissie om de bagage bij ons appartement uit te laden? De vermoeidheid na de lange autoreis zal ook wel parten hebben gespeeld. Ongelukkigerwijze passeerde er juist een bruiloftsstoet en kreeg het gemeentepersoneel lucht van de Nederlandse familie dat door het centrum reed. Gelukkig kon onze gastvrouw een flinke prent ternauwernood afwenden. Waarmee ik maar wil zeggen: je TomTom loopt nog niet synchroon met de eeuwenoude straatjes. Riskeer geen bekeuring.

Terecht trouwens dat auto’s het centrum niet in mogen. De straatjes zijn  nauw, de sfeer gemoedelijk en rustig. Daar hoort geen grommend en stinkend blik te rijden. Alle ruimte voor voetgangers en pelgrims!

Felicia Dekkers neemt je in haar gids Franciscus Sacro Monte en het Ortameer aan de hand langs de twintig kapelletjes op de Sacro Monte. Je maakt op beeldende wijze kennis met de heilige Franciscus van Assisi. Maar de gids biedt veel meer: informatie over het eiland pal voor het dorp met als absoluut hoogtepunt de basiliek. Je mag er niet fotograferen, een neiging die ik maar met moeite wist de onderdrukken. Gelukkig bevat de reisgids een paar foto’s van het fenomenale interieur. Eeuwenoude fresco’s en versieringen vind je er, en een verstilde sfeer. Zeker een keer bezoeken!

Naast alle aandacht voor Orta San Guilio en de Sacro Monte vind je in Franciscus Sacro Monte en het Ortameer ook spirituele hoogtepunten in de omgeving. De Romaanse kerk van Armeno bijvoorbeeld. Met een prachtige fresco van Maria Magdaleno en de engel uit de 14e eeuw. Monte Mesma met het franciscaner klooster mag er ook zijn.

Franciscus Sacro Monte en het Ortameer wijst je op de prachtige spirituele erfenis daar aan de oevers van het Ortameer. Het biedt je ook verstillende en meditatieve teksten. Sommige van Franciscus van Assisi zelf en andere van mystici en schrijvers als Raimon Panikkar, Christa Anbeek, Thich Nhat Hanh, Jehuda Amichai en vele anderen.

Een bijzondere reisgids, dit Franciscus Sacro Monte en het Ortameer. En dat mag ook wel, want het Ortameer is een bijzonder mooie streek. Ben je op zoek naar een vakantiebestemming waar je een combinatie aantreft van bergen, water, spiritualiteit, cultuur en een prettig klimaat, dan op naar dit wat onbekendere meer in Noord-Italië. Ga je voor de spiritualiteit, dan raad ik je deze reisgids bijzonder aan. Het geeft je vakantie de verdieping waar je vast naar op zoek bent.

Franciscus Sacro Monte en het Ortameer / Felicia Dekkers / Berne Media / paperback

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Italië? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur?
Bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)