Recensie: Fotogids Larven van Libellen, Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg

fotogids larven van libellenIn de categorie Veldgidsen met een hoofdletter vandaag aandacht voor een wel heel bijzondere natuurgids: de Fotogids Larven van Libellen, verzorgd door Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg. De eerste is bioloog en natuurfotograaf, de tweede ecoloog en preparateur van insecten. Hun samenwerking resulteerde in een volstrekt unieke veldgids voor het herkennen van libellenlarven.

Koop dit boek

In de Fotogids Larven van Libellen worden 80 soorten larven van libellen en waterjuffers die in Noordwest-Europa voorkomen beschreven en afgebeeld. Alles is bijzonder aan deze veldgids, maar de foto’s al helemaal! Zo heb ik niet eerder naar insectenlarven gekeken en al helemaal niet naar libellenlarven. In mijn jeugd ging ik regelmatig met schepnet en emmer met de natuurvereniging op pad om het onderwaterleven te leren kennen. Regelmatig vingen we een libellenlarve. Zo één die er behoorlijk vervaarlijk uitziet. Aan de vraag van welke libellensoort het een larve was, kwamen we niet toe. En dat terwijl libellen van die heerlijke namen hebben. Wat te denken van de gaffelwaterjuffer, de oostelijke witsnuitlibel en de speerwaterjuffer?

In Nederland komen 66 inheemse libellen voor. In België 69. Zoals ik al meldde, de Fotogids Larven van libellen beschrijft 80 soorten, voor Nederland en België het complete bestand. Wereldwijd komen er trouwens bijna 6.000 soorten voor. Elke libelle heeft zijn eigen kenmerken, en de larven eveneens. Ik sta er versteld van de variatie in vormen, kleuren en grootte van de libellenlarven. Niet minder versteld sta ik van de manier waarop de larven zijn gefotografeerd en afgebeeld in deze veldgids. Wat een weelde, wat een pracht! Alleen al de foto’s (meer dan 650) zijn een aanschaf waard.

Libellenlarven vind je altijd in het water. Ze zitten in de bodem of tussen waterplanten. Wil je ze vangen, gebruik dan een fijnmazig schepnet en leeg je vangst in een witte emmer gevuld met water. Dan zie je de wriemelende beestjes het best. Als de larve de jeugdperiode weet te overleven dan kruipt hij uit zijn huid als libelle of waterjuffer (ook een soort libelle). Bij warm en zonnig weer vliegen ze actief in het rond, vaak boven vijvers of beekjes. Met het risico gevangen te worden door een boomvalk die wel weg weet met een lekker libellenhapje. Wat ik zo fascinerend vind aan de Fotogids Larven van Libellen zijn de tips en aanwijzingen om larvenhuidjes te verzamelen en prepareren. Groot voordeel: je hoeft geen larven te doden om ze te verzamelen! De huidjes schijn je lange tijd te kunnen bewaren, mits je ze droog bewaart.

Hoe specialistischer hoe mooier, zou je kunnen concluderen na het lezen van de Fotogids Larven van Libellen van Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg. Ben je geïnteresseerd in insecten en libellen in het bijzonder dan raad ik je de Fotogids Larven van Libellen zonder enige aarzeling aan. Je ‘wint’ er een schat aan informatie over libellenlarve mee. Heldere soortbeschrijvingen en veel achtergrondinformatie over het leefgebied en gedrag van libellenlarven. Ook allerhande tips voor als je zelf libellenlarven wilt gaan zoeken, vangen en zelfs uitkweken (dat laatste kan ook nog!). Dit is echt een fantastische uitgave. Ik heb er slechts één woord voor: wauw!

Fotogids Larven van Libellen / Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg / KNNV Uitgeverij / Hardcover

Koop dit boek

 

alle recensies van natuurboeken