Recensie: Fossiele schelpen van de Nederlandse kust, P.W. Moerdijk en A.W. Janssen

Fossiele schelpen van de Nederlandse kustOnze verzamelwoede begon met het zoeken naar fossiele schelpen op de Tweede Maasvlakte. Toen we lazen dat er ook andere fossielen werden gevonden, van mammoettand tot versteende hyenadrol, verlegden we onze focus. En dat leverde een glazen vaas vol prachtige fossielen op. De fossiele schelpen hebben we gelukkig nooit weggegooid. Veel te mooi immers én te oud. Twee exemplaren staan hieronder afgebeeld. De uitgebreide gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust is een dankbare hulp bij het op naam brengen van de schelpen.

Koop dit boek

 

 

De gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust kent voor ons land zijn gelijke niet. Maar liefst 350 fossiele schelpen worden beschreven én afgebeeld. Over die afbeeldingen gesproken: de gids bevat meer dan 2.000 tekeningen. Hiermee kom je ook op het stand van de Tweede Maasvlakte een heel eind. Maar niet alleen daar hoor. Je kunt ook in het binnenland fossiele schelpen vinden, en ook in de Westerschelde ligt een strook waar je fossiele schelpen kunt vinden: de Kaloot in de buurt van de kerncentrale van Borssele. Als je geïnteresseerd bent in fossielen, dan raad ik je een dagje zoeken op het strand zeer aan. Als het lekker weer is op je knieën door het zand en zeven maar. Sommige fossiele schelpen zijn heel groot, zoals de geknobbelde hartschelp van ongeveer 115.000 jaar oud. Andere zijn kleiner, maar ook veel ouder, denk aan de korfmossel die maar liefst 400.000 jaar oud zou zijn. Die laatste schelp is trouwens het bewijs dat er ooit zoet water was op de plaats waar nu de Noordzee is, het is namelijk een zoetwaterschelp.

De gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust geeft precies aan waar de focus op ligt: schelpen aan de kust. Fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Je leert ze herkennen. Ook krijg je informatie over de herkomst oftewel: uit welke laag ze komen. De auteurs gaan ook uitgebreid in op de leefomstandigheden van de schelpen. Hoewel deze gids al wat ouder is (hij verscheen in 2010) is het toch nog altijd een must-have voor geologen, verzamelaars en schelpenliefhebbers. Het leuke is dat je ook meer te weten komt over de vindplaatsen, dus wil je eens een ander gebied doorzoeken, dan wijst deze veldgids je aan waar je zoals kunt zoeken.

fossiel1        fossiel2

Deze gids is wel doorspekt met wat je kunt noemen ‘vaktermen’. Het is geen heel eenvoudige gids. Ben je een gelegenheidszoeker dan gaat de gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust misschien een beetje te hoog. Is fossiele schelpen zoeken een hobby, dan is dit echt een fenomenale gids waar je vrijwel zeker veel aan zult hebben.

Fossiele schelpen van de Nederlandse kust / P.W. Moerdijk en A.W. Janssen / KNNV Uitgeverij / Hardcover

Koop dit boek

 

de beste plantengidsen