Recensie: Fossiele schelpen van de Nederlandse kust, P.W. Moerdijk en A.W. Janssen

Onze verzamelwoede begon met het zoeken naar fossiele schelpen op de Tweede Maasvlakte. Toen we lazen dat er ook andere fossielen werden gevonden, van mammoettand tot versteende hyenadrol, verlegden we onze focus. En dat leverde een glazen vaas vol prachtige fossielen op. De fossiele schelpen hebben we gelukkig nooit weggegooid. Veel te mooi immers én te oud. Twee exemplaren staan hieronder afgebeeld. De uitgebreide gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust is een dankbare hulp bij het op naam brengen van de schelpen.

Fossiele schelpen van de Nederlandse kust

De gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust kent voor ons land zijn gelijke niet. Maar liefst 350 fossiele schelpen worden beschreven én afgebeeld. Over die afbeeldingen gesproken: de gids bevat meer dan 2.000 tekeningen. Hiermee kom je ook op het stand van de Tweede Maasvlakte een heel eind. Maar niet alleen daar hoor. Je kunt ook in het binnenland fossiele schelpen vinden, en ook in de Westerschelde ligt een strook waar je fossiele schelpen kunt vinden: de Kaloot in de buurt van de kerncentrale van Borssele. Als je geïnteresseerd bent in fossielen, dan raad ik je een dagje zoeken op het strand zeer aan. Als het lekker weer is op je knieën door het zand en zeven maar. Sommige fossiele schelpen zijn heel groot, zoals de geknobbelde hartschelp van ongeveer 115.000 jaar oud. Andere zijn kleiner, maar ook veel ouder, denk aan de korfmossel die maar liefst 400.000 jaar oud zou zijn. Die laatste schelp is trouwens het bewijs dat er ooit zoet water was op de plaats waar nu de Noordzee is, het is namelijk een zoetwaterschelp.

fossiel1
fossiel2

Deze gids is wel doorspekt met wat je kunt noemen ‘vaktermen’. Het is geen heel eenvoudige gids. Ben je een gelegenheidszoeker dan gaat de gids Fossiele schelpen van de Nederlandse kust misschien een beetje te hoog. Is fossiele schelpen zoeken een hobby, dan is dit echt een fenomenale gids waar je vrijwel zeker veel aan zult hebben.

Goed alternatief

Zoek je een fossielengids die een stuk minder moeilijk te lezen is, bekijk dan het boek Zeeuwse strandfossielen eens. Wie weet is dat een goed alternatief voor jou.

Fossiele schelpen van de Nederlandse kust / P.W. Moerdijk en A.W. Janssen / KNNV Uitgeverij / Hardcover