Recensie: Fluitend door het leven, Agnes Wené

Vogels kijken, of: spotten, zoals Agnes Wené in haar boek Fluitend door het leven vaak schrijft, waarom zou je? In geval van Wené was een heftige burn-out de aanleiding. Deze persoonlijke crisis leidde wel tot iets moois: sprankel, hoop, vertrouwen, levenslust, energie, poëzie, speelsheid… Als dat geen goede redenen zijn om ook vogels te gaan kijken?

Voor wie schreef Agnes Wené haar boek? Ze schrijft het in de inleiding: ‘voor iedereen die geleefd wordt, te weinig tijd heeft, snakt naar rust, tegen iets aanloopt, op de rand van een burn-out staat of er al midden zit. Voor iedereen die het gevoel heeft dat het anders mag, misschien wel moet, en die bewust kiest voor momenten van zelfzorg om te herbronnen.’ Prachtig verwoord en ik voel met haar mee dat vogels kijken tot innerlijke rust brengt. Heb ik het zelf tijdenlang erg druk, dan ga ik avond na avond op een dijk zitten om te luisteren en te kijken naar de vogels die er zitten. Zo zag ik jaren geleden elke avond op hetzelfde plekje en telkens tien minuten vroeger (de zon ging immers steeds eerder onder) een waterral uit het riet te voorschijn komen terwijl de kieviten van zich lieten horen in de schemering. Geen mooie ambiance dan de invallende schemering met kieviten aan de overzijde.

recensie fluitend door het leven agnes wene

Fluitend door het leven is een handleiding voor wie de natuur in wil om er vogels te kijken. Wené helpt je stapsgewijs om deze prachtige hobby onder de knie te krijgen. Heel praktisch dus: hoe begin je eraan? Haar boek bevat ook een verdiepende laag: hoe leg je door de natuur (weer) verbinding met jezelf. De transparante vormgeving geven het boek een heel uitnodiging karakter. Het is alsof je de Flow aan het lezen bent. Een prachtig cadeau dus, voor jezelf of voor iemand anders.

Het leuke is natuurlijk dat Wené vertelt vanuit haar persoonlijke ervaringen. Wie al een tijdje vogels kijken, zal denk ik veel herkennen. Bijvoorbeeld over de moeite die het kost om vogels te herkennen, of om de vogelgeluiden van elkaar te onderscheiden. Maar bij alles voert dit motto de boventoon: Just do it! Begin eraan, met veel goesting en een open blik en geest. Geen verwachtingen. Gewoon zien wat er op je afkomt. Je merkt het al: af en toe kom je een Vlaamse uitdrukking tegen en dat vind ik nu juist één van de elementen die Fluitend door het leven zijn charme geeft. Vlaams is nu eenmaal een prachtige taal, maar ik geef toe, ik ben bevooroordeeld: mijn vader heeft zijn hele leven in Antwerpen gewerkt.

Tussen de praktische zaken door (waarbij Wené op vragen ingaat als: hoe kies je een verrekijker? Wat is een geschikte vogelgids? Hoe vind je vogels? Hoe lok je vogels in je tuin? Waar moet je eigenlijk naar kijken om vogels te herkennen? En talloze andere zaken), vertelt ze over haar eigen ervaringen. Ze schrijft over het leven met de seizoenen, de troost die de natuur oplevert, en haar gewoonte om meermalen per week de natuur in te gaan. Ze schrijft hoe de vertraagde levensstijl haar de vogels opleverde en dat de vogels haar de benodigde vertraging opleverden. En ze schrijft over de herwonnen aandacht waarmee ze het leven viert en geniet. Deze persoonlijke hoofdstukjes, haast meditatief van aard, zullen menigeen helpen, daar ben ik rotsvast van overtuigd.

Achterin het boek vind je een overzicht van de meest voorkomende vogels met ruimte om notities te maken. Je vindt er overzichten in van de beste vogelgebieden in Vlaanderen (heel handig, daar was ik ook heel benieuwd naar, want in Vlaanderen weet ik als het om vogels kijken gaat de weg niet goed). Je vindt in Fluitend door het leven ook een overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland, aangeleverd door de schrijver van deze recensie. Per provincie drie gebieden, soms iets minder. Je moet zelf maar beoordelen of het overzicht goed is en besef dat de auteur het ook voor jou interessant en fijn wil maken.

‘Nature isn’t just beautiful. Even in small doses, it changes the way we feel.’ Hoewel een Engelse frase, toch mooi verwoord. En dan moet ik de prachtige, lichte foto’s van Agnes zelf, van de natuur en van vogels nog noemen. Fluitend door het leven nodigt uit om weer te gaan genieten. Van de natuur, van de vogels, van elkaar en van jezelf. Aanbevolen dus!

Fluitend door het leven / Agnes Wené / Manteau / als paperback