Recensie: Floors moestuin, Floor Korte

Floor Korte begon begon een blog over moesuinieren en dat bracht haar aan de tafel van televisie-programma’s als Koffietijd en Eigen Huis & Tuin. Haar missie? Mensen motiveren een eigen moestuin te beginnen. Een eigen moestuin is immers een stressfree zone? Stressvrij moestuinieren is het streven, maar dan moet je wel weten hoe je op een goede manier kunt moestuinieren. In haar boek Floors moestuin legt zij op een toegankelijke manier hoe je dat aanpakt.

Stressvrij moestuinieren

Stressvrij moestuinieren, dat is het uitgangspunt en al in het eerste korte hoofdstuk maakt Floor duidelijk dat een moestuin aanleggen en onderhouden eigenlijk heel makkelijk is. Ja, een moestuin kost tijd, maar het levert ook veel op, en niet alleen groente en fruit. Ook een blij gemoed. Alle reden dus om tijd vrij te maken voor het aanleggen en onderhouden van een moestuin.

Opbouw van het boek

Vervolgens biedt Floors moestuin per maand de belangrijkste aandachtspunten. Zo hou je je in januari nog relatief rustig. Je bent hooguit een beetje aan het rommelen of je oogst nog wat wintergroenten. Verder bereid je je voor op het jaar dat komen gaat. Het treffen van voorbereiden kan gaan over zaken als het bepalen welke groenten je het komende jaar wilt gaan verbouwen. Of de vraag of je misschien een kas gaat plaatsen. Je kunt een moestuintekening maken. Van belang is dat je vooral op ontspannen wijze inspiratie opdoet in deze maand. Doorheen het hoofdstuk, en dat geldt ook voor alle volgende hoofdstukken, vind je qr-codes die je na scannen extra informatie bieden. Je bekijkt een filmpje waarin Floor ingaat op een onderwerp, of je bezoekt een informatieve pagina op haar website.

In de maanden die volgen gaan de handen uit de mouwen. Er wordt gezaaid en nog aldoor geoogst. Je plaatst je compostbak, verbetert de bodem en haalt onkruid weg. Steeds vind je aan het begin van elke maand handige to-do lijstjes met verwijzing naar de pagina’s waar je praktische tips vindt.

recensie floors moestuin floor korte cadeauboek moestuinieren

Zaai- en oogstkalender

Per maand brengt Floor ook in beeld welke groenten en fruit je dan kunt zaaien, planten en oogsten. Ze maakt daarbij onderscheid tussen buiten zaaien en zaaien in de kas. Het is mij wel duidelijk dat de maanden maart tot en met oktober het hoogtepunt vormen voor de moestuinier. In deze maanden zijn de zaai-en-oogst lijstjes het meest uitgebreid.

Praktische vraagstukken en een groentepaspoort

Achterin het boek gaat Floor in op een aantal praktische vraagstukken die voor veel mensen relevant zijn. Bijvoorbeeld in geval je geen tuin hebt, maar wel een balkon of dakterras. Hoe pak je het moestuinieren dan aan? Vervolgens biedt ze per groente en fruitsoort een paspoort. Handige overzichten met in het kort informatie over de zaai- en oogstperiode, kiemtijd, favoriete grondsoort, de moeilijkheidsgraad en eventuele bijzonderheden. Heel handig dit, zeker voor de beginnende moestuinier. De zaai- en oogstkalender per soort vind je daarnaast ook nog eens in een extra grafisch overzicht. Handig voor wie met visueel is ingesteld. Het moestuinwoordenboek legt je tenslotte de belangrijkste begrippen uit. En dan stuit je op een uitgebreid register waarin je van alles aantreft met verwijzing naar de juiste pagina’s.

Conclusie

Floors moestuin is een inspirerend en aantrekkelijk vormgegeven boek over moestuinieren, uitgevoerd als hardcover bovendien (en voor de digitale lezer ook als e-book). Het is ook een zeer compleet boek. Met dit boek in de hand en op de tafel kom je het jaar wel door, sterker nog: je kunt vele jaren vooruit. Anders dan in andere boeken over moestuinieren, staat de auteur gelukkig ook soms met vuile handen en in werkkleding op de foto. Kortom, creëer je eigen stressvrije zone, begin met moestuinieren met de aanwijzingen van Floor Korte.

Floors Moestuin / Floor Korte / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book

PS.
Er verschijnen heel regelmatig nieuwe boeken over tuinieren en moestuinieren. Vaak zijn deze boeken prachtig vormgegeven. Het ene boek legt het accent op moestuinieren ‘in het klein’, bijvoorbeeld op balkon of dakterras, terwijl een ander boek ingaat op een specifiek thema zoals wildplukken of tuinieren zonder te spitten. Bekijk hier mijn overzicht van al mijn recensies van boeken over moestuinieren.