recensie fietsgids nederland anwb

Recensie: Fietsgids Nederland, ANWB

Nederland is bij uitstek een fietsland. Onze heerlijke platte landje wordt doorkruist door een fijnmazig netwerk van fietspaden. En dat betekent dat vrijwel overal fietsroutenetwerken liggen. Tel daarbij op dat het landschap in Nederland behoorlijk afwisselend is. Erop uit dus, op de fiets of e-bike. De ANWB heeft een gids uitgebracht met maar liefst vijftig fietsroutes. In elke provincie is een aantal ‘lekkere’ routes uitgestippeld. Met de Fietsgids Nederland maak je kennis met het hele land.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Fietsend Nederland verkennen, met de Fietsgids Nederland is dat heel eenvoudig. Liefhebbers van vlak land, van heuvels of van lange afstanden vinden er iets van hun gading. Elke route is voorzien van een duidelijk kaartje en van interessante en praktische informatie. Zoals bijvoorbeeld waar je de auto kunt parkeren en waar je onderweg kunt pauzeren. Een complete gids dus waarmee je elke provincie kunt verkennen. O ja, de routes hebben een lengte van 20 tot 50 kilometer. Precies goed voor een dagtochtje dus.

Als kennismaking met de Fietsgids Nederland licht ik een paar fietsroutes uit. Natuurlijk een paar routes die mij om een of andere reden aanspreken. Neem bijvoorbeeld route 6, het Friese Wadpaad. In de herfstvakantie bezocht ik de Friese kust en ik was onder de indruk van het schitterende landschap (vooral de wadden natuurlijk) en de pittoreske dorpjes. Deze fietsroute voert je door een aantal dorpjes in het binnenland en een flink eind langs de Waddenzee. 

anwb fietsgids nederland herdruk

Nummer 38 spreekt mij ook bijzonder aan: de West-Tholenroute. Deze fietsroute voert je over het westelijke deel van mijn geboorte-eiland. Je maakt kennis met dorpjes als Sint-Annaland, Scherpenisse en Stavenisse. Je fiets door polders en langs de Oosterschelde. Je geniet van oude en nieuwe natuur en natuurlijk van de zeewind!

De laatste route die ik noem heeft alles met mijn woonplaats te maken. Route 34 is de Molenroute die je door de Alblasserwaard leidt. Natuurlijk passeer je de beroemde molens van Kinderdijk, maar wist je dat je in de prachtige Alblasserwaard nog ontzettend veel meer historische molens kunt bewonderen? Mijn advies is om hier in mei te gaan fietsen. Dan zie je in sommige weilanden de grutto’s. En zijn ook de purperreiger en zwarte stern weer in het land. Prachtige vogels die je zeker een keer gezien moet hebben.

De Fietsgids Nederland is een praktische uitgave van de ANWB. Een aanrader voor elke fietsliefhebber het hele land op de pedalen wil verkennen.

Fietsgids Nederland / ANWB / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)