recensie fietsgids nederland anwb

Recensie: Fietsgids Nederland, ANWB

Nederland is bij uitstek een fietsland. Onze heerlijke platte landje wordt doorkruist door een fijnmazig netwerk van fietspaden. En dat betekent dat vrijwel overal fietsroutenetwerken liggen. Tel daarbij op dat het landschap in Nederland behoorlijk afwisselend is. Erop uit dus, op de fiets of e-bike. De ANWB heeft een gids uitgebracht met maar liefst vijftig fietsroutes. In elke provincie is een aantal ‘lekkere’ routes uitgestippeld. Met de Fietsgids Nederland maak je kennis met het hele land.

Fietsend Nederland verkennen, met de Fietsgids Nederland is dat heel eenvoudig. Liefhebbers van vlak land, van heuvels of van lange afstanden vinden er iets van hun gading. Elke route is voorzien van een duidelijk kaartje en van interessante en praktische informatie. Zoals bijvoorbeeld waar je de auto kunt parkeren en waar je onderweg kunt pauzeren. Een complete gids dus waarmee je elke provincie kunt verkennen. O ja, de routes hebben een lengte van 20 tot 50 kilometer. Precies goed voor een dagtochtje dus.

Als kennismaking met de Fietsgids Nederland licht ik een paar fietsroutes uit. Natuurlijk een paar routes die mij om een of andere reden aanspreken. Neem bijvoorbeeld route 6, het Friese Wadpaad. In de herfstvakantie bezocht ik de Friese kust en ik was onder de indruk van het schitterende landschap (vooral de wadden natuurlijk) en de pittoreske dorpjes. Deze fietsroute voert je door een aantal dorpjes in het binnenland en een flink eind langs de Waddenzee. 

Nummer 38 spreekt mij ook bijzonder aan: de West-Tholenroute. Deze fietsroute voert je over het westelijke deel van mijn geboorte-eiland. Je maakt kennis met dorpjes als Sint-Annaland, Scherpenisse en Stavenisse. Je fiets door polders en langs de Oosterschelde. Je geniet van oude en nieuwe natuur en natuurlijk van de zeewind!

De laatste route die ik noem heeft alles met mijn woonplaats te maken. Route 34 is de Molenroute die je door de Alblasserwaard leidt. Natuurlijk passeer je de beroemde molens van Kinderdijk, maar wist je dat je in de prachtige Alblasserwaard nog ontzettend veel meer historische molens kunt bewonderen? Mijn advies is om hier in mei te gaan fietsen. Dan zie je in sommige weilanden de grutto’s. En zijn ook de purperreiger en zwarte stern weer in het land. Prachtige vogels die je zeker een keer gezien moet hebben.

De Fietsgids Nederland is een praktische uitgave van de ANWB. Een aanrader voor elke fietsliefhebber het hele land op de pedalen wil verkennen.

Fietsgids Nederland / ANWB / paperback

De beste verrekijkers voor fietsers (want licht en compact):

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks