Recensie: Het Fietserpad, Keesjan van den Herik en Alphons van Winden

Wandelaars konden het al: Nederland van zuid naar noord te voet overbruggen over het Pieterspad. Heerlijk kennis maken met het landschap in het oosten van het land. Nu kunnen ook fietsers genieten van deze route. Het Fietserpad voert je van het zuidelijkste puntje van Limburg naar het noordelijkste punt van Groningen, tot voorbij Pieterburen. Wil je de route fietsen, dan heb je dit boek nodig: Het Fietserpad van Keesjan van den Herik en Alphons van Winden.

Ik lees in het voorwoord dat het idee om een fietsroute dwars door Nederland uit te stippelen bij een reisorganisatie is ontstaan. Pol van Mill, de geestelijk vader van het pad, fietste de route meermalen. En kende op den duur elk pad en elke bocht. Dat is toch wel een eervolle vermelding waard.

Het Fietserpad is 574 kilometer lang. Zou je je niet laten hinderen door omleidingen, bochten, rivieren die je alleen per brug kunt oversteken en andere Fietserpad verlengende zaken, dan hoefde je ‘slechts’ 297 kilometer af te leggen. Je leest het al, het Fietserpad is niet de kortste route. Maar de auteurs pretenderen wel dat het een van de mooiste fietsroutes door Nederland is. Ik geloof hen graag.

Het Fietserpad beschrijft het Fietserpad. De auteurs kozen er bewust voor om ook natuur en landschap te beschrijven. Dat vind ik vanuit het perspectief van mijn website nou juist het leuke. Aandacht voor de natuur is altijd goed. En fietsen is goed iedereen. En terwijl ik dit type heb ik me een hele dag een slag in de rondte gewerkt en ben ik zo suf als wat. Ik zou ook op de fiets moeten, maar ik besluit om deze recensie af te schrijven. Fietsen doe ik morgen wel, en anders volgende week.

Wil je het Fietserpad volgen, dan kom je geen wegwijzers tegen onderweg. Dat hebben die auteurs nou eens slim gedaan. Je bent zo wel veroordeeld tot de aanschaf van hun boek Het Fietserpad. Maar dat hoeft geen straf te zijn. De schrijvers gaan ervan uit dat je ongeveer een week of zelfs iets langer doet over het traject. Je zou eens moeten uitrekenen wat Het Fietserpad je per uur fietsen precies kost. Ik voorspel je: een bioscoopkaartje is naar verhouding stukken duurder.

Je zou natuurlijk kunnen besluiten om het traject in een aantal dagen fietsen achter elkaar af te leggen. Dan hebben de auteurs speciaal voor jou hotels, pensions, trekkershutten en natuurcampings opgenomen in dit routeboek. GPS-gegevens kunnen via de website van de uitgever worden gedownload. Nu ja, een fietsgids dus met uitgebreide aandacht voor landschap en natuur. Zoals gezegd kan ik dat wel waarderen. Fiets je door Limburg dan wordt je bijvoorbeeld gewezen op de stroomdalflora. Bijzondere planten die deze regio uniek maken. Van Echt walstro tot rode ogentroost en kleine pimpernel. Bijzondere planten brengen vaak ook bijzondere vlinders mee. Kijk, zo fiets je nog eens door bijzondere natuurgebieden! En aan het eind van de route staan de scholeksters je op te wachten op een Groninger kwelder. Zou je ook daar naar de grond staren, dan zie je vast het Melkkruid staan, een typisch plantje van de kwelder dat de zoute bodem goed kan verdragen.

Van fietsen blijf je gezond en van de natuur word je blij. Alle reden om Het Fietserpad eens te gaan volgen op de tweewieler. Met of zonder accu, dat moet je zelf maar bepalen.

Het Fietserpad / Keesjan van den Herik en Alphons van Winden / Uitgeverij Elmar / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)