vogels kijken in de extremadura dirk hilbers spanje

Recensie: Extremadura, Dirk Hilbers

Een beetje vogelaar heeft de Extremadura in het Spaanse binnenland hoog op zijn of haar bucketlist staan. Het is het paradijs op aarde voor wie vogels wil zien die je in onze streken niet of nauwelijks ziet. De grote variatie aan landschappen betekent dat je er enorm veel verschillende vogelsoorten kunt zien. Bij KNNV Uitgeverij verscheen in de befaamde serie Crossbill Guides een nieuw deel dat geheel gewijd is aan deze geweldige regio. De titel is even simpel als veelzeggend: Extremadura. Geschreven door Dirk Hilbers.

Kenmerk van de Crossbill Guides is dat ze niet alleen gericht zijn op vogels. Aan zowel flora en fauna wordt uitgebreid aandacht besteed. Een brede insteek dus waarmee de gids de overweldigende natuurschoon in de Extremadura aantoont. Mijn aandacht gaat in de praktijk vooral uit naar vogels kijken, maar deze gids heeft me wel duidelijk gemaakt dat op het gebied van insecten (dagvlinders!), zoogdieren, reptielen en planten veel te beleven valt. Ik gebruikte hierboven het woord ‘paradijs’ al. Nou, blader maar eens door deze gids en je zult het vast met me eens zijn dat de Extremadura een regio is waar het goed toeven is. In het voorjaar althans. In de zomer kan het er ongenadig heet zijn. De meeste vogelreizen worden dan ook in het voorjaar en in het najaar georganiseerd.

De Crossbill Guide Extremadura is opgebouwd uit een beschrijvend en een praktisch deel. Zoals de serienaam al suggereert is de gids geschreven in de Engelse taal. Maar dat zal voor de meeste mensen geen probleem zijn.

Het beschrijvende deel wijst je in woord en beeld op de mooiste natuur(plekken) in de regio. De verschillende landschappen worden uitgebreid beschreven met de bijzondere planten- en diersoorten die je er aantreft. De steppen, lage gebergten, hoge gebergten, rivieren en meren en de dehesa (de eikenbossen) worden belicht. De informatie is zeer gedetailleerd, op vrijwel elke pagina’s vind je één of meer ondersteunende afbeeldingen. Foto’s en tekeningen, van hoogstaande kwaliteit.

Het praktische deel bestaat uit maar liefst vierentwintig autoroutes door de Extremadura. Van noord naar zuid, van oost naar west, alle windstreken en landschappen doorkruis je. Reken er wel op dat je een auto nodig hebt, want reizen met het openbaar vervoer vergt veel geduld, zo lees ik in de gids. De Extremadura is in zijn geheel ongeveer zo groot als Nederland. Nog een behoorlijk oppervlakte dus.

Natuurlijk vind je op één van de eerste pagina’s al een lekkere binnenkomer: de hoogtepunten in de Extremadura. Monfragüe is de eerste met zijn gieren en andere vogels. De steppen zijn een andere aanrader, daar zie je de grote trap. En in de winter ga je naar de Extremadura voor de duizenden en duizenden kraanvogels die er dan overwinteren. Verderop in de gids kwam ik overigens ook onder de indruk van de vele bijzondere dagvlinders die in de regio leven. Een extra reden om naar het Spaanse binnenland af te reizen!

Ook deze nieuwe Crossbill Guide is weer een hoogwaardige gids. Zoals je ook mag verwachten van Dirk Hilbers van wie recent in het Nederlands de gidsen Wadden en Veluwe verschenen. Eigenlijk onmisbaar wanneer je op eigen gelegenheid de Extremadura bezoekt. Maar ook als je met een georganiseerde reis meegaat, is het een uitstekende voorbereiding op je reis. Aanbevolen dus!

Crossbill Guide Extremadura / Dirk Hilbers / KNNV Uitgeverij / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

CameraNU.nl