Recensie: Europese natuurbelevenissen, Chiel Jacobusse en Cor Visser

Natuur in Europa. Vaak adembenemend mooi. De Zeeuwse veldbioloog Chiel Jacobusse en de Amsterdamse natuurfotograaf sloegen de handen in elkaar. Hun prachtige boek Europese natuurbelevenissen toont in woord en beeld aan dat ook de Europese natuur ronduit spectaculair kan zijn. Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld voor bijzondere flora en fauna. Dit boek lezen brengt één risico met zich mee: het kan een reeks aan natuurreizen in gang zetten!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Noordpool, Schotland, Noorwegen, Helgoland, allerlei hotspots in Nederland, de Ardennen, de Eifel, de Opaalkust in Frankrijk, Zwitserland, Extremadura, Hongarije, Mallorca en Lesbos. Dit zijn de bestemmingen die in Europese natuurbelevenissen worden beschreven en met levendige foto’s in beeld worden gebracht. De auteurs hebben hierbij oog voor het landschap, de flora en de fauna. Het levert een compleet beeld op van de bijzondere soorten die je kunt zien op de genoemde bestemmingen.

Elk verhaal is een ervaringsverhaal. Het eerste hoofdstuk is meteen al spectaculair. De auteurs bezoeken Spitsbergen. De één bereikte het eiland boven de poolgrens per boot, de ander reisde met het vliegtuig. De hoofdstad van het eiland, Longyearbyen telt niet meer dan 2.000 inwoners en buiten de bebouwde kom kan alleen in de auto en met een flink kaliber geweer, lees ik. Er is immers een gerede kans dat er een ijsbeer op je pad komt en dat zijn niet altijd van die lieverdjes. Natuurlijk besteden de auteurs aandacht aan de sneeuwgors die ik alleen ken met zijn winterkleed. De foto van het mannetje, sneeuwwit met een zwarte rug, doet mij dromen over een reis naar dit prachtige eiland. De sneeuwgors is overigens de enige zangvogel die je op Spitsbergen zult aantreffen. De foto van een kolonie eidereenden is al even fraai. Het dons waarmee deze eenden hun nest bekleden wordt gebruikt voor de voering van kussens en dekbedden. Beslist even mooi als de vogels, zijn de planten. Het is grappig om te lezen dat een flink oppervlak van Spitsbergen met bos is bedekt, maar dat de boompjes slechts drie centimeter hoog zijn. En natuurlijk hebben de auteurs oog voor de zeezoogdieren op en rond het eiland. Blauwe vinvis, Groenlandse walvis, walrus en poolvos laten zich allemaal zien. Evenals een mannetje van de koningseider. Alleen al deze eend legitimeert een bezoek aan Spitsbergen.

Dan een iets realistischer bestemming voor mij: Schotland en de Farne Islands. Ik ben van plan in 2024 eindelijk eens af te reizen naar deze markante bestemming. Ook hier trekken vogels uit het poolgebied de aandacht. Noordse stern, Noordse stormvogel, zeekoet en natuurlijk de papegaaiduiker. Ik kijk nu al uit naar mijn reis naar de Schotse kust. Wie weet zie ik dan ook de roodkeelduiker of kuifduiker eindelijk eens in zomerkleed! Of ik de visotter te zien ga krijgen, is nog maar de vraag. De auteurs geven aan dat je dit zoogdier moeilijk te zien krijgt. Loch Ruthven schijnt een goede locatie te zijn.

recensie Europese natuurbelevenissen Chiel Jacobusse en Cor Visser

Gelukkig, ook Nederland kan zich meten met deze bijzondere bestemmingen, hoewel ik moet toegeven dat deze locaties mij iets minder bijzonder voorkomen. En toch. Grutto, wintertaling en purperreiger zijn vogels waar je niet snel genoeg van krijgt. Of neem de roerdomp, wel heel fraai op de foto gezet.

Onze leesreis gaat verder. Ik stip de Ardennen en de Eifel aan met hun uitbundige insectenpopulatie. Klaverblauwtje, dwergblauwtje, kleine ijsvogelvlinder of veldparelmoervlinder. Of neem de verschillende soorten orchideeën die je in een westelijke uitloper van de Ardennen, het bekende Viroinval, aantreft. En in het Moezeldal, bekend van zijn wijnen, geniet je ook van delicate diersoorten als de apollovlinder en de westelijke smaragdhagedis. De grijze gors is een vogelsoort die mij zeer aanspreekt. Wie weet reis ik ook weer eens af naar deze Duitse streek.

Bladeren doet lezen én kijken! Dat geldt in het bijzonder voor Europese natuurbelevenissen. Verreweg de meeste gebieden die Chiel Jacobusse en Cor Visser beschrijven, heb ik nog nooit bezocht. Dit boek doet vanaf heden dienst als verlanglijstje. Hoeveel locaties ik ga bezoeken zal blijken.

Ondertussen is de boodschap van beide auteurs helder: ook in Europa vind je spectaculair mooie flora en fauna. En landschappen! Ik denk dat dit boek elke natuurliefhebber en zeker ook vogelaars bijzonder zal bekoren. Het is een eerste kennismaking met gebieden die iedereen graag zal willen bezoeken. De ervaringsverhalen schetsen in vogelvlucht een beeld van welke soorten je op de diverse bestemmingen kunt zien. Verwacht geen gedetailleerde informatie over reizen, verblijf en horeca, hoewel je natuurlijk en passant wel ontdekt wat de beste plekken zijn om bijzondere soorten te zien. Nee, het zijn ervaringen, boeiende reisverhalen met grote liefde voor de natuur. Het enthousiasme en de passie voor de natuur spatten van elke bladzijde af. Een mooi cadeau voor elke natuurliefhebber die graag op reis gaat. Ik koester mijn exemplaar. Wie weet waar het me nog brengen zal!

Europese bestemmingen / Chiel Jacobusse en Cor Visser / Het Paard van Troje / als hardcover

Verkrijgbaar bij:

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.