Recensie: Eksters houden van bling bling, Maartje Kouwen, Steijn van Schie en Koen Moons

Wie kent ze niet, volkswijsheden waarvan je jezelf afvraagt of ze voldoen aan de werkelijkheid, maar waar je te kort bij stilstaat om het waarheidsgehalte te onderzoeken? Zoals: eksters houden van glimmende voorwerpen. En: vitamine C helpt tegen blaasontsteking. Of: testosteron is een mannelijk sekshormoon. Veel van dit soort wijsheden hield ik voor waar, maar de werkelijkheid is heel anders. En dan is het leuk om er een grappig boekje over te lezen waarin de auteurs al deze mythen vakkundig en met de nodige humor weerleggen. Het pasverschenen boek Eksters houden van bling bling is zo’n boek en ik heb het met buitengewoon veel plezier gelezen. Van deze auteurs verscheen eerder het boek Plassen over kwallenbeten.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De titel zegt het al: eksters houden van bling bling, maar is dat ook zo? Nou, vergeet het maar. Franse toneelsschrijvers uit de negentiende eeuw hebben deze mythe de wereld in geholpen, maar er is niets van waar. Wetenschappers hebben allerlei experimenten uitgehaald om de stelling te toetsen, maar helaas: eksters blijken zelden tot nooit een blinkend voorwerp naar hun nest te brengen.

Iets minder onschuldig is de vraag of haaien kanker kunnen krijgen. Een of andere charlatan met de naam William Lane, een Amerikaanse chemicus, bracht deze bewering de wereld in. Niet zonder eigenbelang trouwens, want het haaienkraakbeenpoeder vliegt via het bedrijf van zijn zoon als warme broodjes over de toonbank. Mensen denken werkelijk dat gemalen haaienkraakbeen hun gezondheid verder helpt, terwijl er niets van waar is. Ik had nog nooit van deze wijsheid gehoord, en ging op onderzoek uit. Even op Google intypen: ‘gemalen haaienkraakbeen’ en jawel, daar verschijnen de potjes en poeders op het scherm. Online te bestellen via vage en minder vage drogisterijen. Ik smeek je: koop deze zooi niet! Deze volksverlakkerij helpt alleen maar de haaienstand (en roggenstand) naar de knoppen. En wat mij betreft is het kopen van producten bij winkels die gemalen haaienonderdelen aanbieden ook even van de baan. Er zijn voldoende alternatieve online shops die deze producten niet verkopen.

Tot zover mijn preek van de week. Verspreiden luizen zich via jassen, zoals schooldirecties verkondigen? Helemaal niet, dus weg met de luizenzakken. Kun je in één nacht grijs worden? Ook dat bestaat niet. Het kan best wel snel gaan, maar zo snel echt niet. Gelukkig verliep het proces bij mij iets langzamer, maar helaas gebied de eerlijkheid te zeggen dat mijn huidige haarbos en haarkleur die van mijn jeugd niet meer zijn. En gelukkig ook goed nieuws! Mensen met een spinnenfobie hoeven vanaf heden niet meer bang te zijn voor vogelspinnen. Een beet van de vogelspin is heus niet dodelijk. De beet evenaart hooguit de steek van een wesp. Nog altijd een te vermijden sensatie zou ik zeggen, maar gelukkig, je legt er het loodje niet van.

recensie eksters houden van bling bling maartje kouwen steijn van schie koen moons

Kokosnoten blijken bij nader inzien geen moordmachines en tot mijn grote verrassing zijn er mensen die na het eten van asperges geen verandering ruiken in de geur van hun urine. Dat het voor mij een verrassing is, wil iets zeggen en de goede verstaander weet nu wel wat…

En ook een eyeopener voor mij: van koffie droog je niet uit. Ik drink zelden tot nooit koffie, maar de enkele keer dat ik toch koffie drink, krijg ik al heel snel aandrang om het kleinste kamertje van het pand op de zoeken en met gezwinde spoed ook. Blijk heel normaal te zijn, maar uitdrogen doe je er niet van. En voor wie het nog niet wist: vruchtensap is gezond, o nee, bij nader inzien toch niet.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, en dat doen de auteurs van het buitengewoon leuke boekje Eksters houden van bling bling dan ook. Ze weerleggen talloze stellingen die meestal met biologie te maken hebben. De humoristische twist die ze eraan geven, vind ik erg leuk. De onderbouwing is serieus, maar er is gelukkig ook ruimte voor een knipoog en een lach. Het verhaal van het penisvisje zal ik nooit meer vergeten.

Een aantal stellingen prikten mythes door waarin ik stellig geloofde. Altijd jammer wanneer je van je geloof valt, maar in dit geval is het ook bijzonder nuttig. Met als absolute noodzaak dus het stoppen van de aanschaf van die haaienpoeders. Klinkt als een te serieus slot van een recensie van een buitengewoon leuk boekje, maar echt, mocht je dit product op je boodschappenlijst hebben staan, schrappen dan maar. Het helpt helemaal niet, het is dus puur geldklopperij en bovendien gaat het ten koste van bedreigde dieren, namelijk die van de vissen met kraakbeen en dat zijn de haaien en roggen. Het wordt tijd dat dit soort onzinhandel uitgebannen wordt.

Gelukkig bevat dit boek heel veel humor, grappige tekeningen en dus: veel leesplezier toegewenst!

Eksters houden van bling bling / Maartje Kouwen, Steijn van Schie en Koen Moons / Kosmos Uitgevers / als hardcover en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)