Recensie: Eigen groenten en kruiden, Catherine Delvaux

Je eigen zaad voor de moestuin kweken. De ultieme droom van de doorgewinterde biologische tuinder. Maar wat komt er zoal bij kijken bij dat zaad kweken? En wie zaad heeft gekweekt, die zal het daarna ook willen zaaien. Wanneer dan en onder welke omstandigheden? Catherine Delvaux geeft in haar praktische gids Eigen groenten en kruiden antwoord op vrijwel alle vragen.

Eigen groenten en kruiden heeft een opvallend formaat: je leest het ‘oblong’ oftewel: je houdt de rug naar het plafond en bladeren maar. Je houdt het boek dus overdwars. De eerste vraag die Catherine Delvaux stelt is waarom je eigenlijk je eigen zaad voor de moestuin zou willen kweken. De antwoorden zijn eenvoudig: je hebt simpelweg meer zaad voor minder geld. Plus je bent niet afhankelijk van de beschikbaarheid van zaad in het tuincentrum. Vervolgens ben je eigen baas over de zaaikalender…
In Eigen groenten en kruiden geeft Catherine Delvaux vervolgens ontzettend veel praktische informatie over het zaaien: zaaidiepte, zaaiperiode, zaaiwijze, de verdere teelt en natuurlijk de oogst. Voor wie bij het zaaien rekening wil houden met de maanstanden, heeft ze in de gids een apart hoofdstuk opgenomen.

Eigen groenten en kruiden is heel simpel een ontzettend praktisch gidsje voor de moestuinier. Ik denk vooral voor de beginnende moestuinier. Wil je iemand blij maken met een boek over tuinieren, dan is dit denk ik een leuk geschenk. Niet moeilijk geschreven, korte teksten, veel foto’s en altijd to-the-point. Een gidsje dat je altijd met raad en daad bij blijft staan. Wat zal ik er verder over schrijven? Dat ik vind dat het ruwe papier prima past bij zo’n zaaigidsje.

Ben je moestuinier of heb je plannen dit te worden, dan lekker zaaien met de tips van Catherine Delvaux in je achterhoofd.

Eigen groenten en kruiden / Catherine Delvaux / Kosmos Uitgevers / paperback