Recensie: Eifel Marco Polo

Een van de laatste natuurparadijzen in Europa. Dat is de Eifel in de uiterste westpunt van Duitsland. Uitgedoofde vulkanen, kratermeren, geisers, uitgestrekte bossen. Wie van de natuur wil genieten, wordt op zijn wenken bediend in dit stukje Duitslad. En daarbij komt: er valt voor wie meer van de cultuur is ook ontzettend veel te genieten. De Marco Polo Eifel is een handig reisgidsje voor wie naar de Eifel op vakantie gaat.

Eerst over de natuur. Ooit bedekte in de Eifel een oeroud koraalrif de zeebodem. In een ver verleden klotste hier de Zuidzee waardoor je er nu fossielen kunt vinden van koralen, zeelelies, armpotigen en slakken. Fossielen zoeken vind ik zelf een van de leukste dingen om te doen. Lekker door de natuur schuimen en constant om je heen speuren naar iets dat lijkt op een overblijfsel uit voorbije tijden. De Eifel is een van de vogel- en vlindergebieden in Duitsland die ik eerder al besprak.

Die natuur heeft een enorme metamorfose ondergaan. Op de grens met Luxemburg en België liggen uitgestrekte natuurparken. Ik heb een bezoek aan de Hoge Venen hoog op mijn verlanglijstje staan vanwege de dagvlinders die er voorkomen. Anderen zullen echter voor een heel andere bezigheid afreizen naar de Eifel: voor de befaamde Nürburgring. Bekend onder snelheidsduivels die hun motor of auto eens vooruit willen laten spuiten.

Waar de traditionele keuken van de Eifel in vroeger tijden een soort van armoededieet was, daar wordt die keuken in deze tijden hoog gewaardeerd. Niet in de laatste plaats vanwege de rode wijnen, apperciders en andere versnaperingen die er worden geproduceerd.

De reisgids Marco Polo Eifel staat boordevol bezoektips, wandelroutes, dorpjes, winkels, verblijfslocaties en veel meer. Een handig reisgidsje op pocketformaat. Het losse overzichtskaartje maakt de reisgids Eifel compleet.

Marco Polo Eifel / Marco Polo / paperback

CameraNU.nl