Recensie: Eetbare & giftige wilde planten, Bruno P. Kremer

Gisteren besprak ik een paddenstoelengids, vandaag een plantengids: Eetbare & giftige wilde planten, geschreven door bioloog Bruno Kremer. Dit fraai vormgegeven boek bespreekt meer dan 200 kruiden, vruchten en noten.

Met deze handzame gids speelt Kosmos Uitgevers in op de groeiende belangstelling voor wildplukken. De Nederlandse flora is ontzettend rijk en wie gaat plukken zal de goede keuze moeten maken. Je zult maar een oneetbaar of zelfs giftig kruid verwerken in je vinaigrette! Eerbare & giftige wilde planten helpt je bij het maken van die keuze.

De gids is handig ingedeeld in twee hoofdrubrieken: Bessen, vruchten en noten en Wilde kruiden. En deze rubrieken zijn vervolgens uitgesplitst naar de kleur van vrucht of bloesem. Kijk, dat is nog eens handig wanneer je in veld of bos bent. Je hoeft alleen maar naar de kleur van bes of bloem te kijken en bladert vervolgens razendsnel naar de juiste rubriek in de gids.

eetbare en giftige wilde planten

Op elke pagina vind je een uitgebreide beschrijving van één kruid of boom. De teksten zijn kort en bondig, geen woord te veel. Zeer informatief en verhelderend. Soms wordt een recept vermeld, bijvoorbeeld voor een bramenlikeur of hete winterdroom. Of verwerk je liever wilgenroosjes en paddenstoelen tot een smakelijk gerecht? Ja ja, de recepten alleen al zijn een reden om dit boekje aan te schaffen!

Voor wildplukkers is het echter ook belangrijk is om juist de giftige vegetatie te kunnen onderscheiden. Daarom biedt Eetbare & giftige wilde planten uitgebreid aandacht aan vruchten en kruiden die je maar beter niet kunt eten. Bij elke beschrijving staan symbooltjes, het laat zich raden dat bij de giftige soorten een wat onheilspellend icoon onder de foto’s staat.

Een register, plukkalender en heuse Top 10 van wilde vruchten en kruiden completeren deze fraaie uitgave. Weet je welk kruid ik volgend jaar eens ga beproeven? Fluitenkruid. Is volgens de auteur erg lekker bij visgerechten.

Eetbare & giftige wilde planten / Bruno P. Kremer / Kosmos Uitgevers / Luxe paperback