Recensie: Eetbare en giftige padddenstoelen, Hans E. Laux

eetbare en giftige paddenstoelenPaddenstoelenkenners komen uit Duitsland, lijkt het wel. Dat kan haast ook niet anders, al die bossen daar, het moet er wemelen van de paddenstoelen. Ook de auteur van de natuurgids Eetbare en giftige paddenstoelen, Hans E. Laux, komt uit Duitsland.

De natuurgids Eetbare en giftige paddenstoelen is een echt zakgidsje. Je neemt het makkelijk mee op je tochten door de natuur. De vormgeving is prachtig. Bij elke paddenstoel vind je een grote en duidelijke kleurenfoto. De omschrijvingen zijn kort en bondig. Soms wat uitgebreider en dan weet je dat er iets aan de hand is: een uiterst giftige soort die je maar beter kunt laten staan. Zo krijgt de kleverige knolamaniet maar liefst twee hele pagina’s en niet voor niets: de schimmel opeten betekent een wisse dood. Bij zo’n soort mag je wel iets langer stilstaan.

Vervelende na-effecten na het eten van paddenstoelen zijn niet ongewoon. Het vervelende is dat een aantal paddenstoelen sterk op elkaar lijkt. Sta je nu voor een eetbare of een giftige paddenstoel?  Daar helpt de natuurgids Eetbare en giftige paddenstoelen je dan bij. Bij elke paddenstoel geeft de auteur aan op welke andere soort hij lijkt. En lijkt een eetbare soort sterk op een uiterst giftige, dan wordt dat duidelijk in een opvallend rood kader aangegeven. Natuurlijk geeft Hans E. Laux ook een complete en heldere beschrijving per soort, 175 soorten in totaal (130 eetbare soorten met hun giftige dubbelgangers). Dit is kortom echt een heel praktische zakgids die elke paddenstoelenzoeker zeker zal helpen.

Op een van de flappen staat een duidelijke waarschuwing: bij twijfel niet eten! En verder: kennis moet groeien, zeker kennis van paddenstoelen. Ga eens met een kenner op pad, is het advies van Hans E. Laux. Het is nog gezellig ook!

De natuurgids Eetbare en giftige paddenstoelen is een handzame en praktische zakgids voor liefhebbers van paddenstoelen.  Een prima hulpmiddel om in Nederland paddenstoelen te zoeken.

Eetbare en giftige paddenstoelen / Hans E. Laux / Uitgeverij Kosmos / Paperback met flappen

Bestel nu

 

banner top 10 de allerlaatste