een tuin voor bijen en vlinders albert vliegenthart

Recensie: Een tuin voor bijen en vlinders, Albert Vliegenthart

Hoe bij- en vlindervriendelijk is jouw tuin? Een goede vraag in een tijd waarin veel tuinen nauwelijks meer groen bevatten. In een tijd ook waar juist aan dat groen zoveel behoefte is. Voor de insecten, maar ook voor onszelf. Een groene tuin is in de zomerse hitte een aangenaam koele tuin. Wat kunnen wij doen om bijen en vlinders weer welkom te heten in onze tuin? Het boek Een tuin voor bijen en vlinders van Albert Vliegenthart geeft hierop een antwoord. En hoe! Ik denk dat dit een van de meest complete boeken om nuttige insecten te helpen. Niet voor niets dat er 101 tips worden vermeld in de ondertitel.

In Een tuin voor bijen en vlinders lees je achtereenvolgens over:

  • Waarom bijen en vlinders onze hulp nodig hebben.
  • Hoe een goede inrichting van tuin, balkon of patio het verschil kan maken.
  • Hoe je bijen, vlinders en andere nuttige insecten kunt lokken.
  • Wat de beste bij- en vlindervriendelijke planten zijn.
  • Voor ons eigen oog: de mooiste plantencombinaties.
  • Een aantal voorbeeldtuinen.
  • En tot slotte een test: hoe bij- en vlindervriendelijk is jouw tuin?

Je merkt het al aan deze opsomming: dit boek staat boordevol tips. Zo veel, dat ik het lastig vind het boek samen te vatten. Elke nieuwe alinea bevat weer een nieuwe tip. En bij elke foto staat een nieuwe inspirerende tekst.

Over het belang van een bij- en vlindervriendelijke tuin is al heel veel geschreven. Ik hoef slechts te verwijzen naar de uitkomsten van Duits onderzoek naar insectenpopulaties en iedereen weet: ook met de insecten in ons land is het niet best gesteld. En gaat het met de insecten slecht, dan gaat het ook met insecteneters (vogels, amfibieën, reptielen) slecht.

Albert Vliegenthart wil niets liever dan de lezer inspireren en enthousiast maken om insecten te verwelkomen in de tuin. Dat kan heel eenvoudig door het planten van de juiste planten, struiken en bomen. Wist je trouwens dat een gezonde boom in de tuin de waarde van je woning positief beïnvloedt? En dat zo’n boom jaarlijks evenveel fijnstof opvangt als een auto uitstoot die 1.800 kilometer aflegt? En door bijvoorbeeld insectenhotels op te hangen. Of het gazon op een andere manier te onderhouden. In elk geval geen robotmaaier meer, lees ik. Die maait het gras extreem kort waardoor bloeiende planten geen enkele kans hebben. Je creëert er een biljartlaken mee. Effen groen en geen enkele bloem. Dus ook nauwelijks insecten.

Nee, geef klaver, paardenbloem boerenkrokus en pinksterbloem de kans om tot bloeien te komen. Je helpt er vlinders als het oranjetipje en groot koolwitje mee. Zet een natuurlijke schutting neer en hang die vol met planten. Geheid dat er massa’s insecten op af komen. En het staat nog een stuk natuurlijker ook. En kies vooral inheemse planten, want die hebben de hoogste ecologische waarde. Vraag er expliciet naar in je tuincentrum of bestel bij een gespecialiseerde website zoals Vivara.nl.

Leuk in Een tuin voor bijen en vlinders zijn de vele lijstjes die je tegenkomt. De top 25 van Albert bijvoorbeeld. Een overzicht van de favoriete planten van de auteur. Veelal inheemse soorten met een enkele cultivar ertussen. Want we hoeven gelukkig ook weer niet roomser te zijn dan de paus. Zelf heb ik momenteel de tuin helemaal open liggen. Ik wil later dit voorjaar insectenvriendelijke planten gaan inzaaien en planten. Voor mij is zo’n lijstje een uitkomst. Want van tuinplanten heb ik maar weinig verstand. Welke planten zoal in die Top 25 staan? Gewone smeerwortel. En komkommerkruid. En ijzerhard. En korte kruiden als tijm, munt en kattenkruid. Wilde marjolein doet het ook altijd goed.

Wil ook jij je tuin bij- en vlindervriendelijk maken, dan kun je met het boek Een tuin voor bijen en vlinders je hart ophalen. Mij duizelde het van de tips. Goed kiezen dus waar je jezelf op gaat richten. Wel of geen vijver, en indien wel, dan krijg je natuurlijk in dit boek een aantal tips. Bied je vlinders vooral nectar aan (door nectarrijke planten te kiezen) of wil je ze ook de kans geven om zich voort te planten (dan moet je kiezen voor waardplanten van vlinders die in jouw tuin of in de buurt voorkomen). Elke vlinder heeft zijn eigen voorkeur voor planten, dus kijk eerst welke vlinders er bij jou voorkomen en kies dan de tuinplanten uit. Een moestuin heeft ook altijd grote aantrekkingskracht op insecten. Niet altijd tot grote vreugde van de tuinier, maar wat als je de groenten nu eens kweekt voor de insecten? Groenten zijn ook vaak prachtige planten.

Hoe klein of hoe groot jouw tuin ook is, met Een tuin voor bijen en vlinders kom je er wel.

Een tuin voor bijen en vlinders / Albert Vliegenthart / Kosmos Uitgevers / paperback met flappen

Met de volgende planten wordt jouw tuin een insectenparadijs:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.