Recensie: Een reis om de wereld in 80 vogels, Mike Unwin

Jules Verne heeft nogal wat ontketend met zijn wereldberoemde boek Een reis om de wereld in 80 dagen. Niet alleen werd dit boek een gigantische bestseller, hij brengt nog altijd mensen in beweging om ook een – al dan niet denkbeeldige – reis om de wereld te maken. Mike Unwin ging in zijn spoor en gaat in zijn boek Een reis om de wereld in 80 vogels op zoek naar vogels die kenmerkend zijn voor het werelddeel dat hij bezoekt. Het resultaat? Een boek vol fascinerende vogels met daarbij een even fascinerend verhaal.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Mee op wereldreis. Dat kan in het boek Een reis om de wereld in 80 vogels. Je gaat niet op zoek naar bijzondere gebouwen, beroemde musea of spectaculaire uitkijkpunten. Nee, je ontmoet een verzameling bijzondere vogels. In de inleiding geeft de schrijver toe dat het een tamelijk willekeurige verzameling is. Hij had ook tachtig andere soorten kunnen kiezen. Maar het doel van zijn selectie is vooral om de rijkdom aan soorten duidelijk te maken. Toch doet hij een poging om zijn keuzes te verantwoorden. Fraai uiterlijk, bijzondere vermogens, het vermogen om met de mens samen te leven of zeldzaamheid. Het waren allemaal redenen om een bepaalde soort te selecteren voor zijn boek dat leest als een trein.

Terecht schrijft Mike Unwin dat vogels ook andere verdiensten kunnen hebben die voor ons mensen minstens zo betekenisvol zijn. Vogels houden ons gezelschap, bieden on plezier en bevorderen ons psychologisch welbevinden. Veel vogels hebben de bescherming van ons mensen nodig om verzekerd te zijn van hun voortbestaan. Maar andersom geldt het ook: wij hebben vogels nodig. Om tal van redenen.

recensie een reis om de wereld in 80 vogels mike unwin

Dan volgt de reis om de wereld in 80 vogels. De schoenbekooievaar bijt de spits af, deze opvallende verschijning in Oeganda. De geelsnavelossenpikker, grote honingspeurder, palmgier en Kaapse suikervogel volgen in zijn kielzog. In Eurazië ontmoet de auteur bekende en minder bekende vogels. Nachtzwaluw, gierzwaluw, roodborst, koekoek en ooievaar kennen we allemaal wel, denk ik. De Stellers zeearend, goudfazant en Japanse kraanvogel zijn minder bekende vogels die niettemin tot de verbeelding spreken.

En zo volgen per continent fraaie namen van illustere vogelsoorten als dwergmierpitta, helmneushoornvogel, apenarend, kakapo en Amerikaanse fregatvogel. Ik zou al deze vogels stuk voor stuk wel willen zien, maar ja, ik ben Arjan Dwarshuis niet die op wereldreis ging om in één jaar tijd een wereldrecord vogels kijken te vestigen.

Bij elke vogel schrijft Mike Unwin een aansprekend verhaal. Ik blijf haken bij het verhaal van de eider. Deze zee-eend nestelt op rotsstranden langs de Noord-Atlantische kust. Wat opvalt is zijn band met de mens, of misschien beter: de band van de mens met de eider. Want nog altijd wordt op IJsland het dons van de eider geoogst. Gelukkig op duurzame wijze: eiderboerderijen lokken honderden eiders naar hun nesten, laten de vogels ongestoord hun eieren uitbroeden. Op het moment dat de vrouwtjes eider haar jongen naar zee heeft geleid, oogst men de grote plukken dons die het broedende vrouwtje van haar borst heeft geplukt om de eieren warm te houden. Na het schoonmaken blijft er een uitermate warm, zacht en licht materiaal over dat uitstekend isoleert. Voor 1 kilo is dons nodig van zestig tot tachtig nesten.

Het allereerste vogelverhaal gaat over de schoenbekooievaar. Dit is een indrukwekkende verschijning die anderhalve meter hoog wordt en een spanwijdte heeft van maar liefst twee en een halve meter! Zijn enorme snavel gebruikt hij als schepnet, steekwapen en hamer tegelijk. Hij eet voornamelijk vis, maar is ook niet vies van een schildpad, slang, watervogel of jonge krokodil. Hij leeft in ontoegankelijke moerasgebieden in Afrika. Helaas wordt hij in zijn voortbestaan bedreigd. Hopelijk weten we het tij te keren voor deze indrukwekkende vogel.

Vanaf de bank de vogelwereld verkennen. Dat kan met het boek Een reis om de wereld in 80 vogels. Droom weg bij het lezen over deze bijzondere vogels. Droom van een ontmoeting met alle tachtig. En ontdek van elke soort zijn betekenis voor onze cultuur, geschiedenis, wetenschap en natuur. Het boek is uitgevoerd als een hardcover en elke soort wordt afgebeeld middels full colour afbeeldingen. En daarmee is het ook nog eens een mooi cadeau voor elke vogelaar.

Een reis om de wereld in 80 vogels / Mike Unwin / LS Amsterdam / als hardcover

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 8x42

Door Roots verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 10x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! 

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.