Recensie: Een reis om de wereld in 80 vogels, Mike Unwin

Jules Verne heeft nogal wat ontketend met zijn wereldberoemde boek Een reis om de wereld in 80 dagen. Niet alleen werd dit boek een gigantische bestseller, hij brengt nog altijd mensen in beweging om ook een – al dan niet denkbeeldige – reis om de wereld te maken. Mike Unwin ging in zijn spoor en gaat in zijn boek Een reis om de wereld in 80 vogels op zoek naar vogels die kenmerkend zijn voor het werelddeel dat hij bezoekt. Het resultaat? Een boek vol fascinerende vogels met daarbij een even fascinerend verhaal.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Mee op wereldreis. Dat kan in het boek Een reis om de wereld in 80 vogels. Je gaat niet op zoek naar bijzondere gebouwen, beroemde musea of spectaculaire uitkijkpunten. Nee, je ontmoet een verzameling bijzondere vogels. In de inleiding geeft de schrijver toe dat het een tamelijk willekeurige verzameling is. Hij had ook tachtig andere soorten kunnen kiezen. Maar het doel van zijn selectie is vooral om de rijkdom aan soorten duidelijk te maken. Toch doet hij een poging om zijn keuzes te verantwoorden. Fraai uiterlijk, bijzondere vermogens, het vermogen om met de mens samen te leven of zeldzaamheid. Het waren allemaal redenen om een bepaalde soort te selecteren voor zijn boek dat leest als een trein.

Terecht schrijft Mike Unwin dat vogels ook andere verdiensten kunnen hebben die voor ons mensen minstens zo betekenisvol zijn. Vogels houden ons gezelschap, bieden on plezier en bevorderen ons psychologisch welbevinden. Veel vogels hebben de bescherming van ons mensen nodig om verzekerd te zijn van hun voortbestaan. Maar andersom geldt het ook: wij hebben vogels nodig. Om tal van redenen.

recensie een reis om de wereld in 80 vogels mike unwin

Dan volgt de reis om de wereld in 80 vogels. De schoenbekooievaar bijt de spits af, deze opvallende verschijning in Oeganda. De geelsnavelossenpikker, grote honingspeurder, palmgier en Kaapse suikervogel volgen in zijn kielzog. In Eurazië ontmoet de auteur bekende en minder bekende vogels. Nachtzwaluw, gierzwaluw, roodborst, koekoek en ooievaar kennen we allemaal wel, denk ik. De Stellers zeearend, goudfazant en Japanse kraanvogel zijn minder bekende vogels die niettemin tot de verbeelding spreken.

En zo volgen per continent fraaie namen van illustere vogelsoorten als dwergmierpitta, helmneushoornvogel, apenarend, kakapo en Amerikaanse fregatvogel. Ik zou al deze vogels stuk voor stuk wel willen zien, maar ja, ik ben Arjan Dwarshuis niet die op wereldreis ging om in één jaar tijd een wereldrecord vogels kijken te vestigen.

Bij elke vogel schrijft Mike Unwin een aansprekend verhaal. Ik blijf haken bij het verhaal van de eider. Deze zee-eend nestelt op rotsstranden langs de Noord-Atlantische kust. Wat opvalt is zijn band met de mens, of misschien beter: de band van de mens met de eider. Want nog altijd wordt op IJsland het dons van de eider geoogst. Gelukkig op duurzame wijze: eiderboerderijen lokken honderden eiders naar hun nesten, laten de vogels ongestoord hun eieren uitbroeden. Op het moment dat de vrouwtjes eider haar jongen naar zee heeft geleid, oogst men de grote plukken dons die het broedende vrouwtje van haar borst heeft geplukt om de eieren warm te houden. Na het schoonmaken blijft er een uitermate warm, zacht en licht materiaal over dat uitstekend isoleert. Voor 1 kilo is dons nodig van zestig tot tachtig nesten.

Het allereerste vogelverhaal gaat over de schoenbekooievaar. Dit is een indrukwekkende verschijning die anderhalve meter hoog wordt en een spanwijdte heeft van maar liefst twee en een halve meter! Zijn enorme snavel gebruikt hij als schepnet, steekwapen en hamer tegelijk. Hij eet voornamelijk vis, maar is ook niet vies van een schildpad, slang, watervogel of jonge krokodil. Hij leeft in ontoegankelijke moerasgebieden in Afrika. Helaas wordt hij in zijn voortbestaan bedreigd. Hopelijk weten we het tij te keren voor deze indrukwekkende vogel.

Vanaf de bank de vogelwereld verkennen. Dat kan met het boek Een reis om de wereld in 80 vogels. Droom weg bij het lezen over deze bijzondere vogels. Droom van een ontmoeting met alle tachtig. En ontdek van elke soort zijn betekenis voor onze cultuur, geschiedenis, wetenschap en natuur. Het boek is uitgevoerd als een hardcover en elke soort wordt afgebeeld middels full colour afbeeldingen. En daarmee is het ook nog eens een mooi cadeau voor elke vogelaar.

Een reis om de wereld in 80 vogels / Mike Unwin / LS Amsterdam / als hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)