Recensie: Een Groenlander in Afrika, Koos Dijksterhuis

koosdijksterhuisLiefhebbers van e-books opgelet: het boek van Trouw-columnist Koos Dijksterhuis over de bijzondere drieteenstrandloper is nog altijd verkrijgbaar. Als e-book. Reuze handig voor onderweg in trein, vliegtuig of op vakantie. Betaalbaar én gewichtsloos.

Vorige week filmde ik een stel drieteenstrandlopers op de Brouwersdam. Leuke beestjes die met de golven mee rennen en als uitgerend zijn gaan ze zich flink oppoetsen. Dat vogels van dit formaat zo hard kunnen rennen! Echt, je houdt ze niet bij.

Koop dit boek

Er gaat een bijzonder verhaal schuil achter de drieteenstrandloper. Hij broedt op de Noordpool en vliegt via Europa door naar Afrika om er te overwinteren. En natuurlijk gaat de reis in het voorjaar andersom. Je kunt ze dan tot in juni over onze stranden zien paraderen. Dan vliegen ze naar het noorden om ze juli alweer te mogen begroeten. Bioloog en onderzoeker Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen geeft daarbij aan dat dat waarschijnlijk het werk is van hongerige poolvossen die nou eenmaal niet als vegetariër zijn geboren… Eieren en kuikens opgepeuzeld, dan ben je als drieteenstrandloper klaar op de Noordpool en kun je maar beter naar Europese stranden vliegen.

Van de Noordpool naar Afrika, als je de afstanden op je laat inwerken, raak je aan het duizelen. Wist je dat de drieteenstrandloper in minder dan vijf dagen 6.000 kilometer aflegt, van Noorwegen naar Ghana? Het zijn taaie rakkers die drietenen! En de reis gaat vaak nog verder, naar Namibië zelfs. Dat is een vliegreis van maar liefst 10.000 kilometer. Dat gewichtsverlies daarbij onvermijdelijk is, blijkt ook uit onderzoek. Wegen de drieteenstrandlopers voor hun vertrek ongeveer 100 gram, in de winter is hun gewicht ongeveer 50 gram. Je vraagt je bij dit alles: waarom vliegen ze nou helemaal naar Afrika? Waarom niet gewoon in de Waddenzee of Oosterschelde blijven hangen? De onderzoekers vermoeden dat dit te maken heeft met de energie om het lijf op warmte te houden. In Afrika kost dat minder energie dan in Nederland waar het flink kouder is. Het is een verklaring, maar het maakt de verwondering niet minder. Petje af voor deze kleine strandloper!

Koos Dijksterhuis reist in zijn boek Een Groenlander in Afrika mee met Jeroen Reneerkens. Beiden traden in het spoor van de drieteenstrandloper. Ploegend door een meter sneeuw op de zompige toendra, uitdrogend aan de kust van de Sahara in Mauritanië, zwetend in de vochtige tropenhitte van Ghana. Rillend in de wind op IJsland, op Vlieland en op Schiermonnikoog.

Koos Dijksterhuis heeft een vaardige pen en dat levert een aangename leeservaring op. Verwacht geen wetenschappelijk taalgebruik. Integendeel: er valt wel het nodige te lachen in Een Groenlander in Afrika. Beschouw het boek als een reisverhaal, waarbij de drieteenstrandloper je gids is. Een heel bijzondere gids, kan ik je verzekeren. Downloaden maar. Én op naar de stranden voordat ze doorstomen naar Afrika.

Een Groenlander in Afrika / Koos Dijksterhuis / Uitgeverij Fosfor / E-book

Koop dit boek

 

recensies van natuurreisgidsen