Recensie: Een diner voor regenwormen, Caroline Burzynski-Delloye

Een optimistisch boekje dit keer: Een diner voor regenwormen van Caroline Burzynski-Delloye. Als de biodiversiteit verstoord wordt, onder invloed van onze activiteiten, onze economie, onze wetten… dan kunnen we ook onze mouwen opstropen en dingen doen die de biodiversiteit juist bevorderen en in balans brengen. Individueel en uiteindelijk allemaal met elkaar. Beetje bij beetje, elke dag.

Een boek voor liefhebbers van planten en tuinen in allerlei soorten en maten. Wie je ook bent, heb je een tuin of balkon, dan kun je met dit boekje aan de slag om de biodiversiteit in jouw directe omgeving te verbeteren. Waarom je dat zou doen? Omdat biodiversiteit onze leefomgeving weerstandsvermogen oplevert, en het vermogen om te reageren op veranderende omstandigheden, zich aan te passen en zich te vernieuwen. En omdat het goed is voor ons klimaat en onze gezondheid. En natuurlijk ook omdat we er plezier aan kunnen beleven. Zeg nu zelf: een landschap zonder bloemen, zonder vogels, zonder vlinders, daar wandel je toch liever niet? Er zijn maar weinig mensen die in de avonduren een wandeling of fietstocht over een bedrijventerrein verkiest boven een wandeling door een natuurgebied of fraai aangelegd park.

Boeken voor tuiniers verschijnen er in allerlei vormen. De meeste boeken, en dat geldt ook voor Een diner voor regenwormen zijn fraai vormgegeven. Je leest wat, en ondertussen genieten je ogen ook van de foto’s van tekeningen. In Een diner voor regenwormen dompel je jezelf onder in de wereld van het experiment, van de observatie en van de verandering. Het bevat tientallen tips die je in de vorm van een korte aansporing worden aangereikt.

recensie een diner voor regenwormen caroline burzynski-delloye

Wat dit voor tips zijn? Ik geef een paar voorbeelden: Laat uitgebloeide bloemen staan. Zo gaan de zaden niet verloren, de kern van de biologische informatie over de plant. Maak natuurlijke bodemlagen in een pot. Zet een egelhuisje in de tuin. Ik denk er dan zelf maar meteen bij: en schaf geen automatische gazonmaaier aan, zo één die niet stopt als er een egel voor de maaier staat. De maaier overleeft het wel, de egel meestal niet en als hij wel overleeft dan met de meest afschuwelijke verwondingen.

Andere tips zijn: maak biologische insectenspray. Verwelkom de lieveheersbeestjes in je tuin. Een heel belangrijke: koop géén F1-hybriden. Dat zijn zaden van groenten waarvan de genetische samenstelling is verarmd. De eerste generatie levert een superoogst op, maar de volgende generaties zijn gedegenereerd en onstabiel. Boeren gebruiken ze massaal, maar zijn daardoor ook helemaal afhankelijk van de leveranciers van deze zaden. En je snapt wel wat het gevolg daarvan is op langere termijn: boeren die totaal afhankelijk worden van het grote kapitaal en niet anders kunnen dan te kiezen voor een landbouwsysteem waarin de biodiversiteit is gereduceerd tot nul.

En dan nog een laatste, niet de laatste uit Een diner voor regenwormen, maar wel de laatste tip in deze bespreking: verzamel zaad van wilde planten in jouw omgeving en strooi dit zaad uit in jouw tuin.

De kracht van Een diner voor regenwormen is dat het eigenlijk heel simpel is. Alle tips kun je meteen in de praktijk brengen en vergen nauwelijks inspanningen. Verbeter de wereld, begin in je tuin. Het kan nu meteen.

Een diner voor regenwormen / Caroline Burzynski-Delloye / Terra / als paperback