Recensie: Dwalen door Drenthe, Rob Wolfs

Drenthe is de provincie bij uitstek om te dwalen. Dwalen door bossen, over heidevelden, langs hunebedden, door veengebieden en over oude landgoederen. En dwalen over onverharde paden. Dat laatste dwalen is pas echt dwalen, nietwaar? Gelukkig verscheen er een wandelgids met 85% zandpad-garantie. Die gids bespreek ik nu: Dwalen door Drenthe van Rob Wolfs.

 

 

 

De wandelgids Dwalen door Drenthe is opnieuw zo’n fijne wandelgids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Een gerenommeerde uitgeverij van wandelgidsen. De wandelingen in Dwalen door Drenthe hebben elk een lengte van ongeveer 15 kilometer. Afwijkingen noem ik niet. Ik neem aan dat een kilometer meer of minder voor een fervente wandelaar niet onoverkomelijk is.
Eindeloze uitgestrekte boswachterijen. Daar staat Drenthe om bekend. Maar ooit was dat helemaal anders. Honderd jaar geleden was er nauwelijks een boom te bekennen in Drenthe. Eindeloze zandverstuivingen, heidevelden, veengebieden strekten zich voor je uit. Volgens de toenmalige mores moest dit woeste land echter in cultuur worden gebracht. Werkverschaffingsprojecten brachten de aanplant van miljoenen bomen in een stroomversnelling en daarom zit Drenthe nu ‘opgescheept’ met die eindeloze bossen. Voor bosvogels een zegen, voor bedreigde dieren en planten van veen- en heidegebieden iets minder florissant. Maar schrik nu niet, wandelaars hebben veel te zoeken in Drenthe. Het is er vrijwel overal rustig en stil. Voor liefhebbers van zandpaden is Drenthe het wandelparadijs.

Wat mij bij de uitgebreide omschrijvingen van de wandelingen ook opvalt is dat zoveel routes je door bijzondere natuurgebieden voeren. Vrijwel elke route doorkruist wel een natuurgebied van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of een oefenterrein van het leger. Voor natuurliefhebbers zijn de wandelingen in Dwalen door Drenthe dan ook razend interessant.

De meest noordelijke wandelroutes liggen in de buurt van Norg en in de buurt van Assen-Westlaren. De meest zuidelijke bij Weiteveen, zo ongeveer tegen de grens met Duitsland en bij Echten, schuin onder Hoogeveen. En daartussen liggen dus nog dertien andere wandelroutes. Je maakt dus echt kennis met het landschap in Drenthe. De afstanden tussen de routes vallen mee, zeker wanneer je in hartje Drenthe verblijft.

Alle wandelroutes worden uitgebreid beschreven en bovendien weergegeven op een duidelijk kleurenkaartje. Start- en eindpunt worden uiteraard weergegeven, alsmede de horeca-gelegenheden die je onderweg tegenkomt. Bij elke wandeling staat bovendien de lengte en de mate van zandpadgarantie.

Een fijne wandelgids dus, Dwalen in Drenthe van Rob Wolfs. Wandel met hem mee door bos, beekdal, heide en veen.

Dwalen in Drenthe / Rob Wolfs / Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig / paperback