Recensie: DJ, Kluun

Het moet niet gekker worden, een boekbespreking op visdief.nl over het nieuwe boek van Kluun: DJ. De knalrode omslag ontploft in je gezicht. Het verhaal ook, want de knalharde tonen van electronic dance music ontploffen in je oren. En vanaf zowat elke pagina slaan de dampen van coke, drank en seks slaan je neer. DJ is de nieuwe blingbling-roman van Kluun. Een roman over de leegte van roem, aldus Armin van Buuren. Treffender kun je de nieuwe Kluun niet omschrijven. Ik kreeg het boek met handtekening van de meester zelf. En een gekregen boek moet je in de bek kijken (vind ik).

Alter ego Kluun zit dus aan de grond. Zijn scheiding kost hem kapitalen en hij is juist verkast naar een piepklein appartement in Amsterdam. Het schrijven van zijn familieroman wil maar niet vlotten. Marion dreigt dat het een lieve lust is, kinderen voelen zich in de steek gelaten, dreigende alimentatieverplichtingen hangen als donderwolken in het appartement. Dan hebben we ook nog eens een uitgever die een voorschot dreigt terug te vorderen. Tijd voor een lucratieve opdracht en daar wordt in voorzien. Op naar Las Vegas om zijn oude schoolkameraad DJ Thor te interviewen voor een of ander televisie-programma. DJ Thor is ook Brabander en iets beter geslaagd dan Kluun. Kluun hobbelt een resort voor de allerrijksten binnen, doet verwoede pogingen zijn oude vriend te interviewen, maar die houdt de boot telkenmale af. Vrouwelijk schoon, hier en daar een shotje van het een of ander, een gig… hyperhedonist DJ Thor weet Kluun al snel het gevoel te geven een simpel burgermannetje te zijn. En Kluun? Die voelt zichzelf de Brabantse ‘oetlul’ van weleer. Arme Kluun. Terwijl DJ Thor op de toppen van zijn roem leeft, zijn er in heel de Verenigde Staten niet meer dan een schamele paar duizend van zijn eerste roman Komt een vrouw bij de dokter verkocht. En wie er ook met een mooie miss op schoot zit, Kluun niet.

Gelukkig is er nog het muziekfestijn Burning Man in de Black Rock Desert in Nevada. DJ Thor moet er optreden. Een bezoek stond al lang hoog op het verlanglijstje van Kluun, dus waarom niet? Maar de situatie voor papslief wordt hoe langer hoe neteliger. Burning Man is het walhalla voor liefhebbers van naakt, drank en drugs. DJ Thor geniet van Venice en een indiaanse. Helaas voor hem neemt Venice een mix van geestverruimende middelen tot zich. Het blijkt een fatale overdosis. DJ Thor ontvlucht de Verenigde Staten en is opeens de meest gezochte en gehate figuur ter wereld. Oetlul Kluun die ondanks het overhaaste vertrek niet op tijd thuis is, is de klos. Advocaat en ex zitten betwisten hem zijn kwaliteiten als vader en daarmee de voogdij. Kluun beraamt een wraakactie in twee stappen en beide stappen slagen wonderwel. Maar dat ontdek je pas aan het einde van DJ.

DJ is een flinterdunne roman over het leven van wereldberoemde dj’s. Seks, drugs en allerlei ander lekkers vullen hun bestaan. De schrijfstijl stelt in mijn ogen niet veel voor, en toch bleef ik lezen. Dat is nou de kracht van Kluun. Ondertussen sterft in het echte leven zo af en toe een jonge of iets oudere popster aan een overdosis van dit of dat. Als we dat nou eens als maatschappelijk verschijnsel zien, dan krijgt zijn nieuwe roman opeens ook nog een diepere lading.

Ondertussen zit ik in dubio. Welke leegte valt nu de prefereren? Die van existentiële denkers als Sartre en Camus, toch niet de grootste optimisten die ooit op aarde rondsjouwden. Of de leegte die Kluun zo plat weet te verwoorden in zijn nieuwe roman DJ?

DJ / Kluun / Uitgeverij Podium / als paperback en als e-book