Recensie: Dit is mijn tuin, Vera de Backker en Rob Buiter

Een vogelgidsje voor de aller- allerjongsten, zo zou je het prentenboek Dit is mijn tuin van Vera de Backker en Rob Buiter kunnen noemen. Natuurlijk, het verhaal van Robin de roodborst is de drager van het prentenboek, maar ondertussen kun je nog veel meer zien en (voor)lezen, thuis of op de basisschool. Je leert namelijk alle veel voorkomende tuinvogels herkennen!

Robin de roodborst heeft de tuin het liefst voor hem alleen. Pien Pimpelmees, Sjaak Zwartkop, Kaatje Koolmees, Hannie Huismus, Simon Spreeuw en al die andere tuinvogels mogen wat hem betreft een andere tuin opzoeken. Als Pien en Kaatje op een dag zitten kibbelen over de dikste pinda’s, maakt Robin een einde aan het geruzie. Maar of dat gepaard gaat met minder ruzie? Ook Robin Roodborst, hoofdrolspeler van een prentenboek, kan de ware aard van een roodborst niet loochenen. Inderdaad, roodborsten hechten aan hun territorium en zijn soms héél fanatiek in het verdedigen ervan.

Ook de veel grotere Gonny Gaai jaagt Robin geen schrik aan. Okay, de gaai mag wat eikels verstoppen in de tuin van Robin, maar of hij daarna dan maar gauw weer weg wil gaan. ‘Dit is mijn tuin,’ zo verzekert Robin hem. Aan het eind van het verhaal zit het hele stel vredig bij elkaar. Maar wel met een hekje tussen de tuinen. Robin in de ene tuin en alle andere tuinvogels in de andere. Leuk gevonden.

recensie dit is mijn tuin Vera de Backker Rob Buiter

Ondertussen leren de peuters, kleuters en hun ouders (en leerkrachten) heel veel tuinvogels kennen. Merel, huismus, zwartkop, heggenmus, spreeuw en al die andere vogels worden voorgesteld. Je ontdekt wat de verschillende soorten het liefst eten en je vindt bij elke soort een korte omschrijving. Zo lees je bij de vink dat die een heel dikke snavel heeft om zaden te kraken. En over de grote bonte specht lees ik dat hij niet zingt, maar roffelt. En mevrouw zwartkop zou eigenlijk ‘bruinkop’ moeten heten. Inderdaad, het vrouwtje van de zwartkop heeft een bruin petje. Maar het mooiste is toch wel dat de zwartkop in het voorjaar één van de eerste vogels is die gaat zingen. Eerst een beetje mompelend, dan daarna luid jubelend. En wil je meer te weten komen over een vogel die je in de tuin kunt zien, dan scan je de QR-code voor meer informatie.

Voor thuis, op school en in de peuterspeelzaal is Dit is mijn tuin een ontzettend leuk prentenboek om de allerkleinsten kennis te laten maken met de vogels in de tuin. En is dat niet voor vrijwel alle mensen de allereerste plaats waar je vogels ziet? Handig ook om voor te lezen en samen met je kind te bekijken in aanloop naar de Nationale Tuinvogeltelling die Vogelbescherming Nederland elk jaar organiseert. Welke vogels uit Dit is mijn tuin ga je allemaal zien?

Dit is mijn tuin / Vera de Backker en Rob Buiter / KNNV Uitgeverij / hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)