Recensie: Diervriendelijk tuinieren, Adrian Thomas

Hoe krijg je dieren in je tuin? En moet je daarvoor een grote tuin hebben? In het boek Diervriendelijk tuinieren vind je ontzettend veel aanwijzingen over hoe je jouw tuin aantrekkelijker maakt voor dieren. Voor insecten, weekdieren, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Een wel heel compleet boek dus, en nog fraai opgemaakt ook.

 

 

In een van de eerste hoofdstukken maken de auteurs duidelijk dat een dierloze tuin eigenlijk niet bestaat. Ook mensen die niet bewust een diervriendelijke tuin hebben, verwelkomen vaak talloze dieren in hun domein. Van minuscule insecten in de humus tot een vogel die eens per dag voorbij komt vliegen. Wie deze dieren bewust in de tuin wil verwelkomen, kan daar actief rekening mee houden. Geef de dieren een warm welkom door ze ideale leefomstandigheden aan te bieden. Dit begint met kijken naar je tuin vanuit het perspectief van de dieren en daarna gaat het verder: nadenken over hoe je die dieren kunt lokken.

Het boek Diervriendelijk tuinieren hoort bij een actie van Vara’s Vroege Vogels, de actie Tuinreservaten. Een groot aantal natuurorganisaties werkt hierin samen en het streven is duidelijk: de biodiversiteit in onze tuinen verhogen. De natuur begint immers al in onze tuin, hoe klein die ook is.
Ik schreef al dat een diervriendelijke tuin begint met het kijken vanuit het perspectief van de dieren. Daarvóór ligt natuurlijk nog iets. Een positieve houding. Heel simpel: het willen genieten van dieren in je tuin. Van een kolibrievlinder die van bloem naar bloem vliegt. Van een huiszwaluw die een nest onder je overstek bouwt. Of van de bijen op de lavendelbloemen. En het mooie is dat je dan meteen een waardevolle bijdrage levert aan de biodiversiteit in ons land.

De makers van Diervriendelijk tuinieren zijn geen milieu-moralisten. Jij bepaalt zelf hoe je je tuin inricht. Je tuin vervult nogal wat rollen, en terecht, schrijven ze. Groenten verbouwen is zo’n rol, of een trapveldje voor de kinderen, ook zo één. Gewoon doen, is hun advies. Je wordt dus niets opgedrongen. Je kunt deze activiteiten immers prima combineren met diervriendelijke initiatieven. Hangt bijvoorbeeld een nestkastje voor vogels op aan de schuur. Of laat diervriendelijke klimplanten langs de pergola omhoog klimmen. Hiervoor geven ze ontzettend veel tips. Er zijn wel meer boeken verschenen over dieren in de tuin, maar ik ken geen completer boek dan dit.

Heel aardig vind ik het overzicht van de tuindieren. Wat wil je? Een tuin vol vogels? Of bijen? Libellen misschien? Of nachtvlinders? Of zoogdieren misschien? De auteurs beschrijven de verschillende soorten dieren en geven aan wat je moet doen om die soort in de tuin te krijgen. Voor de spreeuw is het bijvoorbeeld van belang om een gazon te hebben dat rijk is aan insecten. Een vlier en een fruitboom in de tuin zijn ook gewenst. Voor de huismus is het juist handig om een aantal nestkastjes op te hangen. En stel, je wilt een zwartkop in de tuin, dan moet je én een flinke tuin hebben én dicht struikgewas. Veel mensen vinden het ook leuk om een egel in de tuin te hebben. Daarvoor geven ze een leuke tip: plaats een egelhuis in de tuin. En ook voor andere zoogdieren kun je kasten ophangen, voor vleermuizen bijvoorbeeld.

Welke tips krijg je nog meer in Diervriendelijk tuinieren? Onder andere hoe je diervriendelijk kunt tuinieren in een grote of kleine tuin en op een balkon. Ben je niet zo van het tuinieren, dan kun je ook een diervriendelijke tuin met weinig onderhoud aanleggen. Een top 400 van de meest diervriendelijke tuinplaten wordt gepresenteerd, compleet met omschrijving en kleurenfoto’s. En hiermee heb ik nog geen tien procent van de inhoud aangeduid. Oftewel: dit is een bijzonder rijk boek.

Het is ook nog eens een heel publieksvriendelijk boek. Dat kun je aan de makers van Vara’s Vroege Vogels wel overlaten. Dat is ook het doel van de auteurs. Zo veel mogelijk mensen warm maken voor diervriendelijk tuinieren. Dat iedereen het kan, maken zij op overtuigende wijze duidelijk. En ook dat je er vaak geen bovenmatige inspanningen voor hoeft te doen (het mag wel natuurlijk). En dus: geniet van de dieren in je tuin. Heet ze van harte welkom!

Diervriendelijk tuinieren / Adrian Thomas / Tirion Natuur / paperback