Recensie: Diergaarde Blijdorp, Conny Doolaard (red.)

recensie Diergaarde BlijdorpRob Doolaard is al vijfentwintig jaar de huisfotograaf van dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. En dat is een goede reden om hem in het zonnetje te zetten. Als er belangrijke gebeurtenissen plaats vonden, was hij erbij. De geboorte van een olifant bijvoorbeeld. De meest bijzondere beelden uit die vijfentwintig jaar zijn bij elkaar gebracht in het fraaie fotoboek Diergaarde Blijdorp dat werd geredigeerd door zijn vrouw Conny die bij een aantal foto’s ook dichtregels schreef.

 

 

 

Diergaarde Blijdorp, iedereen is er wel een keer geweest. Wij hebben zelf een aantal jaar een abonnement gehad op de dierentuin. Ideaal als je met een aantal kinderen de dierentuin wilt bezoeken. Een paar bezoekjes en je hebt de investering eruit. En het leuke is dat je dan niet zo gehaast alle dieren af hoeft te gaan. Een ochtendje naar de dierentuin is voldoende. Je kunt daarna immers weer snel terug.
Directeur-bestuurder Jaap de Jong schrijft in zijn voorwoord dat dit boek ‘een uitnodiging is om te lezen en te kijken en om in Blijdorp te zien hoe de dieren en planten er driedimensionaal uitzien en ze zelf te fotograferen.’ Welnu, ik zou die uitnodiging maar aannemen. Maar eerst nog even het boek Diergaarde Blijdorp bekijken. De inderdaad bijzondere beelden van markante bewoners van de dierentuin. De tijgers, leeuwen, giraffen, nijlpaarden, papegaaiduikers, gorilla’s en al die andere dieren, groot en klein.

Alle foto’s zijn karakteristiek, maar mij troffen vooral de foto’s met winterse taferelen. De tijgers in de sneeuw bijvoorbeeld, met daarboven een foto met nesten van aalscholvers in diezelfde sneeuw (aangenomen dat deze foto’s op dezelfde dag zijn genomen, wat niet het geval hoeft te zijn). Of de bizons in de sneeuw. Het lijkt wel alsof ze in het wild een sneeuwstorm trotseren. Maar de foto is toch echt in Diergaarde Blijdorp genomen. Dat is wat ik mooi vind aan heel veel foto’s in Diergaarde Blijdorp: je hebt lang niet altijd door dat de foto’s in een dierentuin zijn gemaakt. Ze hadden zo in het wild gemaakt kunnen zijn.

Wil je het verhaal van fotograaf Rob Doolaard bij de foto weten, blader dan door naar de laatste pagina’s. In een paar zinnen beschrijft hij hoe en onder welke omstandigheden de foto is genomen. Ook geeft hij technische informatie over de camera-instellingen. Nog leerzaam ook als je zelf dieren fotografeert.

Er werken natuurlijk ook tal van mensen actief in Diergaarde Blijdorp. Medewerkers en vrijwilligers. In een van de laatste hoofdstukken zie je hen bezig met de dieren. Wie weet krijg je bij het zien van deze foto’s ook wel zin om je als vrijwilliger aan te melden. Of te solliciteren bij de dierentuin.

Een ode aan het prachtige werk van fotograaf Rob Doolaard. Zijn naam had ik nooit eerder gehoord. Zijn foto’s zijn wonderschoon. Heb je iets met Diergaarde Blijdorp, dan word je vast blij van dit fotoboek. Met dit fotoboek op schoot geniet je vanaf de bank thuis van de dieren in Blijdorp. Om daarna de dierentuin weer eens met een bezoek te vereren.

Diergaarde Blijdorp / Conny Doolaard (red.) / Coolegem Media / Hardcover

 

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. 


Geschreven door Nico de Haan. Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

Alle 44 meeuwensoorten en ondersoorten uit het West-Palearctische gebied.

Uitgebreide beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen.

Meer dan 1200 foto's.

Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.

Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 


Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


De tekeningen van de bekende illustrator Elwin van der Kolk zijn fijnzinnig en natuurgetrouw. Harvey van Diek, de auteur, is een doorgewinterde vogelaar met ruime ervaring met het begeleiden van beginnende vogeltellers.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.


Ook verkrijgbaar in een junior-editie.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Een briljante vogelgids die het begrip vogels kijken een andere dimensie geeft. Je ziet de vogel niet, maar herkent hem wel aan de hand van veer, ei of pootafdruk. Geweldig!

Beschrijft alle broedende roofvogels van Europa.

Toegankelijke beschrijvingen en ontzettend veel foto's.

Op elkaar lijkende soorten worden naast elkaar gezet.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.