Recensie: Dieren- en plantengids voor onderweg, Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel

Ben je regelmatig in de buitenlucht, dan ben je vast wel eens benieuwd naar de namen van dieren en planten die je onderweg tegenkomt. Ben je gewoon een natuurliefhebber dan is een allroundgids een prima optie. Bij Kosmos Uitgevers verscheen onlangs zo’n gids: De Dieren- en plantengids voor onderweg van Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel. Wat maakt deze gids zo interessant?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De Dieren- en plantengids voor onderweg kun je met recht een allroundgids noemen. In de gids worden ongeveer 800 soorten dieren en planten afgebeeld en kort besproken. Dat je geen uitgebreide detailbeschrijvingen kunt verwachten in zo’n veldgids, lijkt me meer dan normaal. Deze gids is dan ook bedoeld voor mensen die tijdens een wandel- of fietstocht of een vakantie even snel de naam van een dier of een plant willen opzoeken. Overigens is het een heel fraaie gids. Zo bevat hij maar liefst ruim 1.200 kleurenfoto’s die stuk voor stuk duidelijk zijn.

De dieren en planten in De Dieren- en plantengids voor onderweg biedt op de ene pagina een korte en puntige omschrijving van uiterlijk, voorkomen en andere kenmerken en de op andere één, soms zelfs twee full colourfoto’s van dier of plant. Op de eerste bladzijden staan de verschillende dier-en plantenfamilies vermeld. Zo ben je snel in staat om naar de juiste pagina te bladeren.

recensie de dieren en plantengids voor onderweg

Elke pagina en elke soortengroep heeft zo zijn eigen schoonheid. Ik blader door de gids en hou halt bij de pagina’s over de zeevissen. Schol, tarbot en tong kom ik tegen. Mooie foto’s en duidelijke, beknopte beschrijvingen die alles vertellen wat je weten wil. Gelukkig kom ik ook heel veel vogels tegen in de Dieren- en plantengids voor onderweg. En ook mooi dat ik zoveel dagvlinders tegenkom. Zelfs een groot aantal parelmoervlinders en dat betekent dat je er ook in de rest van Europa veel aan hebt.

Voor veeleisende natuurliefhebbers schiet een allroundgids als De Dieren- en plantengids voor onderweg al snel te kort. Zij kunnen beter kiezen voor een specifieke veldgids. Maar ben je een ‘gewone’ natuurliefhebber die tijdens een wandeling of fietstocht de dieren en planten wil herkennen, dan is De Dieren- en plantengids voor onderweg een uitstekende gids. Deze praktische gids brengt je snel op het spoor van de meest voorkomende dieren en planten.

PS
Naast deze gids is er ook nog een andere gids beschikbaar voor het snel herkennen van dieren en planten: de ANWB Natuurgids. Ook dit is een praktische gids die ontzettend veel soorten beschrijft en afbeeldt.

De Dieren- en plantengids voor onderweg / Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel / Kosmos Uitgevers / Paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)