Recensie: Dieren- en plantengids voor onderweg, Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel

dieren en plantengids voor onderwegBen je regelmatig in de buitenlucht, dan ben je vast wel eens benieuwd naar de namen van dieren en planten die je onderweg tegenkomt. Ben je gewoon een natuurliefhebber dan is een allroundgids een prima optie. Bij Kosmos Uitgevers verscheen onlangs zo’n gids: de Dieren- en plantengids voor onderweg van Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel. Wat maakt deze gids zo interessant?

Koop dit boek

 

 

De Dieren- en plantengids voor onderweg kun je met recht een allroundgids noemen. In de gids worden ongeveer 800 soorten dieren en planten afgebeeld en kort besproken. Dat je geen uitgebreide detailbeschrijvingen kunt verwachten in zo’n veldgids, lijkt me meer dan normaal. Deze gids is dan ook bedoeld voor mensen die tijdens een wandel- of fietstocht of een vakantie even snel de naam van een dier of een plant willen opzoeken. Niet meer, niet minder.
De dieren en planten in de Dieren- en plantengids voor onderweg biedt op de ene pagina een korte en puntige omschrijving van uiterlijk, voorkomen en andere kenmerken en de op andere één, soms zelfs twee full colourfoto’s van dier of plant. Op de eerste bladzijden staan de verschillende dier-en plantenfamilies vermeld. Zo ben je snel in staat om naar de juiste pagina te bladeren.

Voor veeleisende natuurliefhebbers schiet een allroundgids als de Dieren- en plantengids voor onderweg al snel te kort. Zij kunnen beter kiezen voor een specifieke veldgids. Maar stel je niet te veel eisen aan een veldgids en wil je juist snel een dier of plant kunnen herkennen, dan is de Dieren- en plantengids voor onderweg een prima optie.

Vergelijking met de ANWB Natuurgids
Eerder besprak ik een andere allroundgids: de ANWB Natuurgids. Deze natuurgids heeft grofweg dezelfde opzet als de Dieren- en plantengids voor onderweg van Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel. Het grootste verschil is dat de ANWB Natuurgids iets meer soorten bespreekt: 1024 in plaats van ongeveer 800. Hoe meer soorten, hoe langer je moet bladeren. Maar ja, je kunt wel veel meer dieren en planten op naam brengen. En ik moet je eerlijk gezegd bekennen dat ik een lichte voorkeur heb voor de opzet van de ANWB Natuurgids. Die plaatst de afbeeldingen namelijk netjes in de tekst. En bovendien is het taalgebruik in de ANWB Natuurgids iets toegankelijker dan in de Dieren- en plantengids voor onderweg. Welke gids je aanschaft, is altijd een persoonlijke keuze, maar ik hoop dat ik je met deze vergelijking een beetje heb geholpen bij het maken van een keuze.

Dieren- en plantengids voor onderweg / Wilhelm Eisenreich en Alfred Handel / Kosmos Uitgevers / Paperback

Koop dit boek

 

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen