Recensie: Dicht op de dag, Marinus van den Berg

‘Wordt het boek niet te ernstig, niet te zwaar?’ werd Marinus van den Berg gevraagd. Het antwoord laat de schrijver over aan de lezer, waarvan ik er één ben. Nee hoor, zijn nieuwe boek Dicht op de dag is beslist niet te ernstig, te zwaar. Ik vond het juist een heel warm, invoelend boek. Een boek vol empathie, om Van den Berg na te volgen met woordkeuze. Een mooi boek om te mogen recenseren op de zondagavond.

Voor wie Marinus van den Berg niet kent: hij een auteur van tientallen boeken over omgaan met God, met elkaar, het leven en het sterven. Boeken over de grote vragen waarmee iedereen rond loopt, gelovig of niet gelovig. Ergens in Dicht op de dag gaat hij daar ook op in. Op het feit dat levensvragen blijven, ook als religie niet meer (ver)bindt. Wat geeft mij de zin om op te staan? Een vraag die veel mensen stellen en waar ook Van den Berg op ingaat zonder er pasklare antwoorden op te geven, ook al put hij wel degelijk uit een religieuze bron.

Dicht op de dag is een combinatie van een spiritueel dagboek, een reisboek en een ‘geloofsboek’, schrijft Marinus van den Berg in het Woord vooraf. Iedere avond overziet hij de dag die verstreken is en schrijft hij op wat in hem naar bovenkomt. En dat resulteerde in talloze stukjes over het ‘gewone leven, het leven van elke dag’. Ik zou denk ik dit boek niet gelezen hebben, ware het niet dat ik voor mijn werk in contact met hem kwam. En zijn boek een beetje doorbladerde en toen getroffen werd door de vele mooie gedachten. Diepe gedachten, maar altijd met een lichte toets, in die zin dat ze zonder worden opgediend. In hun eenvoud zijn de gedachten diep.

Marinus van den Berg vertelt over de vele ontmoetingen die hij heeft. Ontmoetingen met mensen van een Alzheimer-café. Met een man wiens vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. Met een muzikante die bijna had besloten te stoppen met musiceren vanwege Parkinson, maar die door de woorden van Van den Berg voelde dat ze door moest gaan. Met zijn zus die te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is. Met zijn vriend die te horen krijgt dat zijn levensgezel niet meer beter zal worden. Met een man die een ijsje zit te eten. Met de chauffeur van de kersttram in Rotterdam, en met vele vele anderen.

En dan komen de gedachten haast als vanzelf. Over nadenken met en luisteren naar elkaar. Over het uitspreken van woorden die de ander laten voelen dat die gezien en verstaan wordt. Woorden die aankomen in het huis van het hart. Helende woorden. Van den Berg denkt na over onze samenleving en over de kerk. Hij ziet in het oplossingsdenken, ‘het neoliberalisme dat individualiseert, mensen tot concurrenten en te vrezen vreemden maakt,’ het kardinale probleem van onze tijd. De oplossing? Dat ‘mensen elkaar niet uitsluiten, maar elkaar beter willen zien en behoeden.’ En dan dient zich plots een zin over iemand helpen aan. Dat iemand helpen vaak allerminst rechtlijnig verloopt. En dat we denken in ronde vormen daarbij beter kan werken dan denken in rechte lijnen.

De schrijfsels van elke dag monden uit in proza en in poëzie. De dagboeknotities worden afgewisseld met gedichten van eigen hand. Vanaf ongeveer de tweede helft van het boek wordt de dimensie van verlies en rouw sterker. Geen wonder, want in deze periode wordt Van den Berg geconfronteerd met afscheid en rouw in eigen familie en kring. Ook dan blijft de toon licht en persoonlijk, en altijd verrassend diep. Wie meer van Marinus van den Berg gelezen heeft, zal begrijpen wat ik bedoel. En heb je nooit iets van hem gelezen, dan zou je met dit boek kunnen beginnen. Ik raad het van harte aan.

Eindconclusie: Marinus van den Berg schrijft met warm over de omgang met mensen, over geloof en samenleving. Zijn eenvoudige maar diepe gedachten raakten me zeer. Ik heb het gelezen in de dagen na Hemelvaart. Een fijngevoelig boek, heel passend om dat op zondagavond te mogen recenseren.

Dicht op de dag / Marinus van den Berg / Ten Have / als paperback en als e-boek

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!