Recensie: De Zoete Zusjes helpen de natuur, Hanneke de Zoete

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. In de razend populaire jeugdserie De Zoete Zusjes verscheen een deeltje dat naadloos aansluit bij dit thema: De Zoete Zusjes helpen de natuur. Een herkenbaar en vlot geschreven verhaal waarin de zusjes Saar en Janna, hun broer Bram en hun vader en moeder opkomen voor natuur en milieu.

Het verhaal zet in met Saar die in de klas op het Jeugdjournaal een item voor de grote plasticsoep in de oceaan heeft gezien. Een schildpad zat helemaal vastin de rollen. Ze is er stil van. Er ontspint zich een gesprek in de klas dat al snel ingaat op de grote milieu-vraagstukken van vandaag de dag. Over de rommel op de aarde, in de zee en in de lucht. Uitlaatgassen van verkeer, uitstoot van fabrieken én de vieze gassen die koeien veroorzaken. Juf vertelt dat bomen veel van die rommel uit de lucht kunnen halen. ‘Bomen zijn superschoonmakers! Ze halen allerlei gassen uit de lucht en geven schone zuurstof terug aan de lucht. Daarom is het zo belangrijk dat er bomen en bossen bestaan.’ Uiteindelijk besluiten de klasgenoten om een opschoonactie te organiseren in de buurt. En om kunst te maken van de rommel.

Thuis gaat het besprek verder. We moeten minder vlees eten, zegt één van de zusjes. Grote broer Bram is het er niet helemaal mee eens. Papa ook niet. De verwarming lager zetten en een extra trui aan, is een ander idee. En minder scheten laten, ‘vooral Bram,’ zo oordeelt Saar.

De kinderen spelen vaak in het buurtbos waar ze een boomhut hebben. Grote schrik wanneer papa een artikel uit de lokale krant voorleest: het bos moet plat om er een groot kantorencomplex te bouwen. De kinderen organiseren een protestactie, bieden handtekeningen aan de burgemeester aan, maar alles tevergeefs. Zelfs de gehoopte hazelmuis laat zich niet zien. Het bos moet en zal plat.

recensie de zoete zusjes redden de natuur hanneke de zoete

Tijdens een afscheidsetentje in de boomhut horen ze echter iets ritselen. Daar steekt een das zijn kop tevoorschijn. Het begin van de redding van het bos, want de boswachter legt uit dat dassen beschermde dieren zijn. En dat de grond waarop het bos staat, nu niet zomaar meer mag worden vrijgegeven. Uiteindelijk komen de zusjes en de Natuurreddersclub die inmiddels is opgericht zelfs op het Jeugdjournaal. Waarmee de cirkel weer helemaal rond is.

In het boek vind je een zoekkaart met boombladeren. Vind het blad van esdoorn, iep, linde en vele andere loofbomen. Op een andere pagina worden kinderen aangemoedigd om knutselwerkjes te maken met bladeren. En kinderen die ook lid willen worden van de Natuurreddersclub kunnen hun eigen naamkaartje maken.

De Zoete Zusjes helpen de natuur is een lekker activistisch boekje in de serie van De Zoete Zusjes. Deze serie is razend populair onder kinderen, niet in het minst vanwege de aansprekende filmpjes op het YouTube-kanaal van de auteur. Kinderen zullen zich herkennen in de verhalen en zullen om de wat meer ondeugende zaken af en toe hun lach niet kunnen inhouden. Een leuk deeltje om thuis en op school met en door kinderen te (laten) lezen.

De Zoete Zusjes redden de natuur / Hanneke de Zoete / Kosmos Uitgevers / als paperback, e-book en luisterboek

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)