Kees Camphuysen de zilvermeeuw recensie

Recensie: De zilvermeeuw, Kees Camphuysen




Bijna geen vogel zo gewoon in ons land als de zilvermeeuw. Op de huismus en merel na, misschien. Sommige mensen hebben zelfs ronduit een hekel aan de zilvermeeuw. Te veel overlast en lawaai, oordeelt men. Ecoloog Kees Camphuysen laat in zijn boek De zilvermeeuw zien dat de zilvermeeuw a) zo gewoon niet is en b) zelfs een te bewonderen vogel is. Zijn boek verscheen in de befaamde vogelreeks van mijn collega’s bij Atlas Contact. Alle reden om het te lezen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Kees Camphuysen verrichte jarenlang onderzoek naar zilvermeeuw en kleine mantelmeeuw. Hij promoveerde zelfs op het onderzoek naar deze twee meeuwensoorten. Als er iemand is dat veel van de zilvermeeuw moet afweten, dan hij wel. En dat blijkt. In zijn boek De zilvermeeuw beschrijft hoe hij onderzoek doet en deed. Het belangrijkste is wel het jaarlijkse ringen van kuikens. Maar ook volwassen zilvermeeuwen worden gevangen en geringd. Zo is hij in staat om individuele exemplaren te volgen. Ook worden er vanaf 2013 meeuwen voorzien van gps-loggers op de rug. Dat levert helemaal een goudmijn aan informatie op. Vogels met gps op de rug kunnen immers dag en nacht worden gevolgd. En wat bleek?

Veel zilvermeeuwen hangen het grootste deel van de dag zomaar ergens wat rond. Zelf in het broedseizoen! Voedsel zoeken hoort er natuurlijk bij, maar niet zoals bij de koolmees elke minuut van de dag. Soms blijft een zilvermeeuw zelfs een dag ergens ‘hangen’ alvorens weer naar het nest terug te keren met voedsel.

Mensen die de zilvermeeuw als lastpost ervaren, moeten maar bedenken dat wij mensen zelf de oorzaak zijn van die overlast. Van de grote broedkolonies in de duingebieden zijn er maar weinig meer over. Menselijke activiteiten hebben de zilvermeeuwen daar verjaagd. Maar zilvermeeuwen behoren tot de slimmere vogels. Het zijn cultuurvolgers geworden. Oftewel: ze weten zich uitstekend aan te passen aan nieuwe omgevingen. En één van die omgevingen is de binnenstad. Tegenwoordig broeden zilvermeeuwen op de daken in binnensteden en dat is de reden waarom je ze in Leiden en Haarlem kunt horen miauwen. Zelfs bij ons in Alblasserdam hoor ik hun kenmerkende geluid, hoewel het ook kleine mantelmeeuwen kunnen zijn. Ik vind het trouwens een prachtige geluid. Het wekt de suggestie dat ik aan de kust ben en niet in het toch wat saaie achterland. Meer nog met de Nederlandse kust associeer ik miauwende zilvermeeuwen met de Franse kust. Hoe dat komt weet ik eerlijk gezegd niet. Wellicht omdat op of onder de kliffen het geluid een intensere klank heeft?

Ondanks dat zilvermeeuwen zich uitstekend weten aan te passen aan stedelijk gebied, zijn de hoogtijdagen van de zilvermeeuw voorbij, lees ik in De zilvermeeuw. Ook dat komt door menselijk toedoen. Open vuilstortplaatsen kennen we in ons land – gelukkig – niet meer. En tegenwoordig moeten vissers ook de ondermaatse vis mee nemen naar de wal. Twee belangrijke voedselbronnen zijn hiermee verloren gegaan. Naar de open vuilstortplaatsen verlang ik niet terug. Maar of het beleid met betrekking tot de ondermaatse vis nu zo effectief is? Straks blijkt wellicht na jarenlang onderzoek door ecologen als Kees Camphuysen dat het direct teruggooien van ondermaatse vis door vissers juist heel belangrijk was voor een aantal zeevogels…

Dat de zilvermeeuw een vindingrijke vogel is, is wel duidelijk. Hij is ook een individualist en opportunist. Individualist, omdat elke zilvermeeuw verschilt van de andere. De ene zilvermeeuw gapt elke dag een patatje in het centrum van een grote stad. Een ander exemplaar vliegt elke dag achter dezelfde vissersboot aan of probeert al trappelend regenwormen te vangen op een zeedijk. Of jaagt op krabben in de Oosterschelde of langs een van onze rivieren. Opportunistisch kun je ze ook noemen. Zilvermeeuwen zijn redelijk monogaam. Maar valt het broedresultaat in een jaar tegen, dan is de kans groot dat er gewisseld wordt van partner. Alles voor de voortplanting en valt die tegen, dan op naar een ander. Ziezo.

Ik vind het altijd weer knap als mensen als Kees Camphuysen over een zo ‘gewone’ vogels als de zilvermeeuw een razend interessant boek kunnen schrijven. Dat vind ik ook een mooie aan de serie van Atlas Contact. Heb je iets met oer-Nederlandse vogels, dan moet je De zilvermeeuw zeker lezen. Het is niet alleen interessant, maar ook toegankelijk geschreven. Een heel boeiende monografie over een Hollandse vogel.

De zilvermeeuw / Kees Camphuysen / Atlas Contact / als paperback en als e-book

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 8x42

Door Roots verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 10x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! 

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.