recensie de wandeltocht der wandeltochten

Recensie: De wandeltocht der wandeltochten, Michael Müller

De Elfstedentocht werd naar verluid in de 18e eeuw geboren. Ene Pier schaatste ‘die Ellef Steden van Friesland, op een dag, in het rond.’ Maar in de zomer kun je niet schaatsen en wel wandelen. Of fietsen. Al in 1912 ziet de eerste Elfsteden Rijwieltocht het licht. Pas in 1948 krijgen ook de wandelsporters hun Elfstedentocht. In de loop van de tijd werden zelfs meerdere wandeltochten uitgestippeld, waarvan je er één in de fraaie wandelgids De wandeltocht der wandeltochten van Michael Müller aantreft.
Met zijn 283 kilometer is de Elfstedentocht voor wandelaars een stuk langer dan eerdere routes. De route zoekt namelijk niet de kortste afstand, maar de mooiste paden. Wie de route in De wandeltocht der wandeltochten volgt, krijgt dus het mooiste van Friesland te zien. Niet alleen de meren en de weilanden, maar ook de heuvels en de bossen kom je tegen op je wandeltocht. En bij Dokkum geniet je van de houtwallen in het coulissenlandschap.

Kijk ik naar het overzichtskaartje in de binnenzijde van de kaft, dan zie ik dat de route loopt van Dokkum via Franeker naar Bolsward, Workum, Sloten, Sneek en Leeuwarden terug naar Dokkum. In totaal bestaat de route uit 46 kortere en langere etappes. De langste etappe heeft een lengte van 12 kilometer, de kortste 3,3. Je hoeft dus geen doorgewinterde wandelaar te zijn om de wandeltocht der wandeltochten te voleinden.

De wandeltocht der wandeltochten is een uitgave van Stichting Wandelnet. Deze stichting beheert de lange-afstandspaden in Nederland die weer onderdeel uitmaken van de GR-paden in Europa.

Wie te voet wil genieten van het Friese land, heeft met de gids De wandeltocht der wandeltochten een heel verzorgde wandelgids in handen. Veel kleurenfoto’s, op vrijwel elke pagina een paar hoogtepunten op de route met uitleg en natuurlijk duidelijk uitleg van de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer. Wandelen is een van de manieren om te genieten van de natuur. En natuur vind je in Friesland gelukkig nog volop. Kop in de wind en lopen maar.

De wandeltocht der wandeltochten / Michael Müller / Stichting Wandelnet / als paperback

 

 

De mooiste reisgidsen voor vogelaars: