Dat bijen (en andere insecten) heel belangrijk zijn, weten we zo zachtjes aan wel. De laatste tijd is er heel veel aandacht voor het belang van bijen. En daar gaan de uitgevers gewoon vrolijk mee door. Gelukkig maar, want ik heb weer een ontzettend mooi en inspirerend boek voor me liggen: De veelzijdige honingbij van de Amerikaanse schrijfster Stephanie Bruneau. Niet zomaar een boek over de honingbij, maar een heus lifestyle-boek voor wie een gezonde levensstijl voorstaat. En daar passen bijenproducten helemaal bij.
Met Stephanie is iets bijzonders aan de hand. Haar grote passie is bijen-houden. Ze is imker, natuur- en milieudocent en kunstenaar in één (en nog een paar kwalificaties die ik hier achterwege laat). Intensief met bijen bezig zijn dus. En ondertussen tot de twee op de duizend mensen behoren die heftig reageren op een bijensteek. Zwaar allergisch dus voor bijengif. Kun je dan wel bijen houden? Jazeker, schrijft ze. ‘Mijn allergie zorgt ervoor dat ik altijd extra rustig en voorzichtig ben bij mijn vier-vleugelige behaarde vrienden.’ Om in één adem door te schrijven en te melden dat bijengif als geneesmiddel tegen migraine, artritis, acne, de ziekte van Lyme, multiple sclerosis en andere ziekten wordt ingezet. Gestoken worden door een bij is geen pretje, maar je ziet: de prik van een bij kan ook een helende werking hebben.
Het prachtig vormgegeven boek De veelzijdige honingbij gaat niet zozeer over het houden van bijen (ja, ondertussen natuurlijk ook), maar vooral: over de rijkdommen die de honingbij ons te bieden heeft. En die rijkdommen zijn verborgen en minder verborgen schatten als propolis, stuifmeel, honing, koninginnengelei, bijengif en bijenwas. Stephanie Bruneau heeft een eigen bedrijfje dat allerhande bijenproducten verkoopt.
Twee belangrijke tips zijn: koop regionale honing en geen goedkope Chinese. En koop onbewerkte honing. Dat is honing die na het oogsten niet is verhit. Zulke honing bevat nog alle stoffen die honing zo gezond maken. Honing die verhit is, is eigenlijk een krachteloos goedje. Wel lekker misschien, maar niet zo gezond.
Het bijzondere van De veelzijdige honingbij is dat de schrijfster bij elk bijenproduct recepten geeft. En dat is nu precies de toegevoegde waarde van dit boek. De meeste mensen houden geen bijen. Maar vrijwel iedereen lust graag honing. En wie een gezonde levensstijl wil volgen, die doet er goed aan om zich te laven aan de verschillende producten die de bij ons te bieden heeft. Propolis bijvoorbeeld, heeft een enorme antibacteriële werking. En dus leert Stephanie je hoe je propolis-olie maakt, of kruidenmondwater. Zelfs een keelspray met honing en propolis laat zich eenvoudig zelf maken. ‘Spray achter in je mond, telkens als je een zere keel voelt opkomen!’ schrijft ze.
Een minder bekend product dat je van bijen kunt oogsten is stuifmeel. Stuifmeel heeft een enorm hoge voedingswaarde en zit tjokvol gezonde elementen. Stephanie legt je uit hoe je een heerlijke ontbijtspread kunt maken met stuifmeel erin of – voor later op de dag – een honingmosterd dressing met stuifmeel. Een smoothie met stuifmeel kan je redden van de bekende lunchdip. Mocht je stuifmeel willen gaan verwerken in je gerechten, vergewis je dan wel of je toch niet allergisch bent voor stuifmeel. Leg één of twee stuifmeelkorrels op je tong en kijk of je symptomen van allergie vertoont. Hopelijk niet, want de recepten in dit boek zien er verrukkelijk uit.
Het boek De veelzijdige honingbij vind ik een van de mooiste lifestyle boeken over de bij die ik ken. Eerlijk gezegd is het ook een van de weinige lifestyle boeken over de honingbij (uitgezonderd dan misschien het aanleggen van een bijen-vriendelijke tuin, maar dat is een heel ander chapiter). Wil je zo gezond mogelijk leven, dan zou ik dit boek maar eens lezen. Bijenproducten blijken te behoren tot de gezondste die er zijn. En gezien de foto’s van de recepten zijn deze voedingsmiddelen nog lekker ook!
Een gezonde lifestyle. Wie wil die niet? Profiteer van wat Moeder Natuur ons met de bij te bieden heeft. De Nederlandse vertaling bevat een groot aantal noten van de uitgever speciaal voor de Nederlandse context. Het uitgebreide register achter in De veelzijdige honingbij laat zien hoe compleet dit boek is. Compleet én heel fraai vormgegeven. Nee, dit is niet het zoveelste bijenboek. Ja, dit is een bijenboek met een geheel eigen invalshoek. Een invalshoek die ik zeer kan waarderen.
De veelzijdige honingbij / Stephanie Bruneau / KNNV Uitgeverij / paperback
De mooiste boeken over bijen:
Veldgids bijen voor Nederland en Vlaanderen
De gids Veldgids Bijen voor Nederland en Vlaanderen is uniek in zijn soort. Liefhebbers van bijen en insecten kunnen hun hart ophalen met deze gids.
Zet de berm in bloei voor de bij!
Inspirerend boek voor wie de eigen leefomgeving wil verbeteren voor de bij. Een aanrader eerste klas.
De veelzijdige honingbij
Een van de weinige lifestyleboeken over de rijkdommen van de honingbij. Moet je gelezen hebben als je een gezonde levensstijl nastreeft.
Het complete bijenboek
Een fraai staaltje creativiteit met ook nog eens ontzettend veel informatie over bijen. Zo veel dat het predicaat ‘compleet’ beslist niet overdreven is.
Minigids Bijen en Hommels
Zie je een bij of hommel op een bloem dan heel eenvoudig de kaart openvouwen op zoek naar de juiste soort. Heel praktisch en bijzonder inspirerend.
Het bijenboek
Het bijenboek van Piotr Socha is een van de beste prentenboeken in zijn soort. Echt van grote klasse!
Bijen
Dit gloedvolle bijenboek is rijk en prachtig geïllustreerd. Een lust voor het oog en een verrijking voor de geest.
Het complete overzicht bijen houden
Wie overweegt bijen te houden, kan niet om het boek Bijen houden, een compleet overzicht heen. En wie al een tijdlang imker is, zal ongetwijfeld ook nog wel het een en ander opsteken uit dit fraaie boek.
Vergilius' bijentuin
Dat Vergilius leerdicht over de bijen velen mag inspireren tot het gaan houden van bijen.