recensie de veelzijdige honingbij stephanie bruneau

Recensie: De veelzijdige honingbij, Stephanie Bruneau

Dat bijen (en andere insecten) heel belangrijk zijn, weten we zo zachtjes aan wel. De laatste tijd is er heel veel aandacht voor het belang van bijen. En daar gaan de uitgevers gewoon vrolijk mee door. Gelukkig maar, want ik heb weer een ontzettend mooi en inspirerend boek voor me liggen: De veelzijdige honingbij van de Amerikaanse schrijfster Stephanie Bruneau. Niet zomaar een boek over de honingbij, maar een heus lifestyle-boek voor wie een gezonde levensstijl voorstaat. En daar passen bijenproducten helemaal bij.

Met Stephanie is iets bijzonders aan de hand. Haar grote passie is bijen-houden. Ze is imker, natuur- en milieudocent en kunstenaar in één (en nog een paar kwalificaties die ik hier achterwege laat). Intensief met bijen bezig zijn dus. En ondertussen tot de twee op de duizend mensen behoren die heftig reageren op een bijensteek. Zwaar allergisch dus voor bijengif. Kun je dan wel bijen houden? Jazeker, schrijft ze. ‘Mijn allergie zorgt ervoor dat ik altijd extra rustig en voorzichtig ben bij mijn vier-vleugelige behaarde vrienden.’ Om in één adem door te schrijven en te melden dat bijengif als geneesmiddel tegen migraine, artritis, acne, de ziekte van Lyme, multiple sclerosis en andere ziekten wordt ingezet. Gestoken worden door een bij is geen pretje, maar je ziet: de prik van een bij kan ook een helende werking hebben.

 

Het prachtig vormgegeven boek De veelzijdige honingbij gaat niet zozeer over het houden van bijen (ja, ondertussen natuurlijk ook), maar vooral: over de rijkdommen die de honingbij ons te bieden heeft. En die rijkdommen zijn verborgen en minder verborgen schatten als propolis, stuifmeel, honing, koninginnengelei, bijengif en bijenwas. Stephanie Bruneau heeft een eigen bedrijfje dat allerhande bijenproducten verkoopt.

Twee belangrijke tips zijn: koop regionale honing en geen goedkope Chinese. En koop onbewerkte honing. Dat is honing die na het oogsten niet is verhit. Zulke honing bevat nog alle stoffen die honing zo gezond maken. Honing die verhit is, is eigenlijk een krachteloos goedje. Wel lekker misschien, maar niet zo gezond.

Het bijzondere van De veelzijdige honingbij is dat de schrijfster bij elk bijenproduct recepten geeft. En dat is nu precies de toegevoegde waarde van dit boek. De meeste mensen houden geen bijen. Maar vrijwel iedereen lust graag honing. En wie een gezonde levensstijl wil volgen, die doet er goed aan om zich te laven aan de verschillende producten die de bij ons te bieden heeft. Propolis bijvoorbeeld, heeft een enorme antibacteriële werking. En dus leert Stephanie je hoe je propolis-olie maakt, of kruidenmondwater. Zelfs een keelspray met honing en propolis laat zich eenvoudig zelf maken. ‘Spray achter in je mond, telkens als je een zere keel voelt opkomen!’ schrijft ze.

Een minder bekend product dat je van bijen kunt oogsten is stuifmeel. Stuifmeel heeft een enorm hoge voedingswaarde en zit tjokvol gezonde elementen. Stephanie legt je uit hoe je een heerlijke ontbijtspread kunt maken met stuifmeel erin of – voor later op de dag – een honingmosterd dressing met stuifmeel. Een smoothie met stuifmeel kan je redden van de bekende lunchdip. Mocht je stuifmeel willen gaan verwerken in je gerechten, vergewis je dan wel of je toch niet allergisch bent voor stuifmeel. Leg één of twee stuifmeelkorrels op je tong en kijk of je symptomen van allergie vertoont. Hopelijk niet, want de recepten in dit boek zien er verrukkelijk uit.

Het boek De veelzijdige honingbij vind ik een van de mooiste lifestyle boeken over de bij die ik ken. Eerlijk gezegd is het ook een van de weinige lifestyle boeken over de honingbij (uitgezonderd dan misschien het aanleggen van een bijen-vriendelijke tuin, maar dat is een heel ander chapiter). Wil je zo gezond mogelijk leven, dan zou ik dit boek maar eens lezen. Bijenproducten blijken te behoren tot de gezondste die er zijn. En gezien de foto’s van de recepten zijn deze voedingsmiddelen nog lekker ook! 

Een gezonde lifestyle. Wie wil die niet? Profiteer van wat Moeder Natuur ons met de bij te bieden heeft. De Nederlandse vertaling bevat een groot aantal noten van de uitgever speciaal voor de Nederlandse context. Het uitgebreide register achter in De veelzijdige honingbij laat zien hoe compleet dit boek is. Compleet én heel fraai vormgegeven. Nee, dit is niet het zoveelste bijenboek. Ja, dit is een bijenboek met een geheel eigen invalshoek. Een invalshoek die ik zeer kan waarderen. 

De veelzijdige honingbij / Stephanie Bruneau / KNNV Uitgeverij / paperback

De mooiste boeken over bijen:

Dé veldgids bijen voor Nederland en België.

Beschrijft alle 272 bijensoorten die in de Lage Landen voorkomen.

Gedetailleerde beschrijvingen en illustraties.

Mag in geen enkele boekenkast van een bijen-liefhebber ontbreken.

Een van de beste gidsen om wilde bijen te leren herkennen.

Uitgebreide en toegankelijke beschrijvingen en talloze foto's met oog voor detail.

Beschrijft 133 wilde bijensoorten.

De auteur is autoriteit op het gebied van solitair levende bijen.

Dit boek zou elke terreinbeheerder moeten lezen.

Praktische handleiding over bijvriendelijk bermbeheer.

Standaardwerk voor iedereen die met honingbijen actief is.

Geeft inzicht in de wonderlijke wereld van de honingbij.

Alle actuele kennis over de honingbij in één boek, op toegankelijke wijze beschreven en in beeld in gebracht.

Een belangrijk boek voor wie zijn tuin op bijvriendelijke wijze wil inrichten.

In mijn ogen het beste boek over dit onderwerp.

Bevat honderden praktische tips die voor iedereen uitvoerbaar zijn.

Een heel toegankelijke veldgids om de meest voorkomende bijen- en hommelsoorten te leren herkennen.

Geeft ook talloze praktische tips over bijvriendelijk tuinieren.

Handige uitvouwkaart waarmee je 67 bijen en hommels in één oogopslag herkent.

Met tips voor een bijvriendelijke tuin.

Zonder meer het mooist vormgegeven boek over bijen dat ik ken.

De indrukwekkende illustraties zijn een lust voor het oog.

Zeer geschikt voor jong én oud.

Een veelomvattend handboek over het houden van bijen.

En ook: hoe kun jij bijdragen aan een bijvriendelijke wereld?

Dit verrassende fotoboek laat je letterlijk met nieuwe ogen kijken naar bijen.


Met bijzondere fototechnieken zoomen de auteurs en fotografen in op de kleinste details. 

Een lust voor het oog, een feest voor de geest.

Een boek boordevol praktische tips voor een bijvriendelijke tuin.

Hoe maak je zelf een bijenhotel? Je ontdekt het in dit praktische boek.

Dave Goulson is een autoriteit op het gebied van wilde hommels.

Een adembenemend boek over de wonderlijke wereld van hommels. 

Dit boek beveel ik je van harte aan. Evenals alle andere boeken van Dave Goulson trouwens.

Een toegankelijk handboek over hoe je zelf bijen kunt houden.

Een toegankelijk handboek over hoe je zelf bijen kunt houden.

De hoofdpersoon in deze bekroonde roman was bijenhouden in Aleppo.

Hij moet vluchten vanwege de burgeroorlog in Syrië.

Maar zijn bijenkasten zijn altijd bij hem. 

Een aangrijpende roman over - helaas - een actueel thema.

Het inzaaien van bijvriendelijke planten in je tuin.

Het ophangen van een insectenhotel.