recensie peter wohlleben de tuin

Recensie: De tuin, Peter Wohlleben

De bekende Duitse boswachter Peter Wohlleben heeft ook in ons land een grote naam en faam. Daar heeft met name zijn verrassende boek Het verborgen leven van bomen voor gezorgd. Ook latere boeken zoals Het innerlijke leven van dieren en Het geheime netwerk van de natuur werden bestsellers. Goed nieuws voor wie fan is van deze boswachter! Er is een nieuw boek van hem verschenen: De tuin. Want ook en juist in je eigen tuin kun je verborgen boodschappen ontdekken vanuit de natuur.

Het is volgens Peter Wohlleben zo dat je je deur maar hoeft uit te stappen, of je wordt omringd door natuur. Nu werp ik natuurlijk meteen tegen dat het nogal uitmaakt of je in hartje Rotterdam (of: Berlijn) je deur uitstapt, of in een natuurgebied waar je een leuk natuurhuisje bewoont. Maar toch, waar dan ook, overal is natuur. En anders is er overal wel het weer, en het weer ervaar je al helemaal wanneer je naar buiten stapt. En zo kwam Wohlleben op het idee om een boek te schrijven over de natuur dichtbij huis. Welke verborgen boodschappen zendt die nabije natuur uit? Wohlleben wil je opmerkzaam maken voor de informatie die flora en fauna bij jou in de buurt uitzenden.

Dat is namelijk de kracht van Wohlleben: verrassende dingen aan het licht brengen. En dat geschreven op een vanzelfsprekende manier en met een lichte toets. Zijn boeken lezen als spannende romans, om met enige overdrijving te stellen. Uiteindelijk is het zijn doel om onze zintuigen te openen en de natuur dichterbij te brengen. Dat is hem ook met zijn nieuwe boek De tuin weer heel aardig gelukt.

recensie peter wohlleben de tuin

Hij zet zijn boek in met het weer. Natuurliefhebber of niet, iedereen heeft iets met het weer. En hoewel vrijwel iedereen het internet of het journaal raadpleegt voor de weersvooruitzichten, kun je ook te rade gaan in je eigen tuin. Sommige planten reageren namelijk op vochtige lucht dan wel juist droge door hun bloemen te sluiten, of juist te openen. Het madeliefje sluit haar bloemetjes zodra de lucht vochtig wordt. Hij leert je ook om te beoordelen of je tuin gesproeid moet worden, of niet. Liever sproeit Wohlleben niet trouwens, want daarmee kweek je alleen maar luie planten die alsnog het loodje leggen zodra een lange periode van droogte aanbreekt. De ruime aandacht voor het weer betekent natuurlijk ook dat Wohlleben nadenkt over de gevolgen van klimaatverandering.

Gelukkig (wat mij betreft) gaat Peter Wohlleben ook in op de flora en fauna in onze tuinen. Welke planten kun je bijvoorbeeld het beste in je tuin planten om uitgebalanceerd groen te krijgen waar ook insecten en andere dieren baat bij hebben. En dat ecologisch evenwicht zoekt hij ook in het hoofdstuk over nuttige en schadelijke dieren. Voor Wohlleben is in principe geen enkele plant of dier schadelijk. Het gaat hem erom om een natuurlijk evenwicht te creëren in de tuin.

Eindconclusie: Peter Wohlleben schreef met De tuin weer een uiterst boeiend boek over de natuur dichtbij huis. Wat kunnen we leren van de flora en fauna in onze omgeving en wat kunnen we leren van die natuur? Voor fans van Wohlleben zal de schrijfstijl weer herkenbaar prettig zijn. Heb je nog geen ander boek van Wohlleben gelezen, dan raad ik je aan om te beginnen met Het verborgen leven van bomen. Dat vind ik nog altijd het meest verrassende boek.

De tuin / Peter Wohlleben / Lev boeken / als hardcover en als e-book