recensie de tijd in kleur dan jones marina amaral

Recensie: De tijd in kleur, Dan Jones en Marina Amaral

Het verleden stellen we ons vaak voor als een zwart-wit wereld. Dat komt doordat de fotografie lange tijd een exclusief zwart-witmedium was. Gedurende een eeuw werd de wereld vrijwel uitsluitend in zwart-wit beelden vastgelegd. Kleurentekeningen uitgezonderd uiteraard. Het machtige fotoboek De tijd in kleur wil de oude wereld haar kleuren teruggeven. En dat doet dit kloeke cadeauboek, en hoe!

Marina Amaral heet de kunstenares die minutieus onderzoek doet naar oude foto’s. Heeft ze een iconische zwart-wit foto te pakken dan begint haar onderzoek naar de originele kleuren. Soms is dat eenvoudig. Bijvoorbeeld in geval van kostuums. Die zijn vaak in musea terug te vinden. Maar wat te denken van de beroemde foto van de opening van het Suez-kanaal? Het vergt uitgebreid onderzoek om de originele kleuren van dat tafereel terug te halen. Amaral investeerde uren in het onderzoek naar de originele kleuren om vervolgens de zwart-wit foto’s kleurrijk te laten flonkeren. Het resultaat is verbluffend mooi. En ook nog eens overtuigend. Niet onbelangrijk om te vermelden.

De tijd in kleur biedt een overzicht van bekende beelden uit de wereldgeschiedenis in de periode 1850 tot 1960. Het vat honderd jaar wereldgeschiedenis samen in tweehonderd iconische foto’s. Van spion Mata Hari tot foto’s van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Veel oorlog en geweld trouwens. Wat is de mensheid toch een gewelddadige factor op de aarde! Wat te denken van de Parijse Communards die tijdens de bloedige week in mei 1871 massaal sneuvelden. Zie ze dood in hun kisten liggen. Of de samoeraikrijgers uit 1863, klaar om een opstand te beginnen tegen de Japanse machthebbers. Een stuk verderop in de geschiedenis zien we Fidel Castro en Ernesto ‘Che’ Guevara gebroederlijk op de foto. Marilyn Monroe in gesprek met journalisten en een foto van de Watersnoodramp die in 1953 grote delen van Nederland trof. Ook toen was het fotowerk nog overwegend zwart-wit. De laatste twee foto’s in De tijd in kleur zijn die van een ontploffende atoombom op Bikini Island en van een sovjetastronaut die in 1959 aan het trainen is voor een buitenaardse missie. Intussen trekt ook een jonge Nelson Mandela voorbij.

De tijd in kleur is een waanzinnig mooi boek. Het staat boordevol iconische foto’s, het is een reis door de tijd langs bekende en soms ook minder bekende gebeurtenissen. Bij elke foto geeft de jonge historicus Dan Jones een uitgebreide toelichting. Elke foto wordt dus in zijn context geplaatst. Ik vind het een cadeauboek uit de eerste categorie. Een kloeke hardcover waarvan ik vind dat iedereen die in de kast moet hebben staan. Of beter nog: op tafel moet hebben liggen. Zeker weten dat gasten het boek meteen zullen openen en er in blijven bladeren. Heb je meteen stof tot praten…

De tijd in kleur / Dan Jones en Marina Amaral / Omniboek / als hardcover

Andere prachtige cadeauboeken: