Wildplukken is nog altijd in. Veel mensen vinden het heel leuk om te oogsten in de vrije natuur. Bramen plukken om er een heerlijke jam of sap van te koken. Siroop maken van vlierbessen. Binnenkort verschijnt bij KNNV Uitgeverij het boek De smaak van wildplukken van David Hamilton. ‘Een vrolijke gids over het verzamelen en eten van planten’ lees ik op de voorzijde. En ik ben het daar volmondig mee eens.
Allereerst geeft de auteur wel een waarschuwing: zodra je wordt besmet met het wildplukken, is er geen weg meer terug. Ik herken dat wel. Ik ga vooral in de Oosterschelde wild plukken. En dan geen wier of planten, maar schaal- en schelpdieren. Kokkels rapen, oesters plukken of krabben vangen voor een mooie bisque. Misschien niet zo vegetarisch als gewenst, maar wel heel erg lekker. Dat virus zit nu eenmaal in me… David Hamilton doet wel een vegetarische suggestie voor stakkers als ik: tijdens koude winterdagen langs de kust op zoek gaan naar strandbiet.
Wildplukken doe je overigens voor het avontuur, met de hele familie, om verse planten te verzamelen en natuurlijk om de kosten voor je voedsel een beetje te drukken. Hoewel ik dat laatste betwijfel hoor. Ja, eekhoorntjesbrood pluk je gratis van de boom, maar je moet ondertussen wel naar een bos rijden. Transportkosten zijn ook kosten. Of je schaft er allerlei hulpmiddelen voor aan. Een mandje hier, een mesje daar. Maar samen wildplukken in de vrije natuur verdrijft wel de saaie dagen die iedereen wel eens beleeft. Lekker naar buiten en ondertussen zie je ook nog eens een vogel, insect of wie weet zelfs een das of marter.
David Hamilton leidt zijn De smaak van wildplukken verder in met informatie over veilig wildplukken, kleding en hulpmiddelen en plaatsen waar je goed kunt wildplukken. De kust blijkt een uitstekende plek te zijn, omdat planten daar een stuk steviger moeten zijn dan in het binnenland. De bladeren hebben daar vaak een bijzondere sterke of een zoute smaak. Heerlijk.
Bos, parken, veengebieden en boerenland zijn andere geschikte gebieden om te gaan wildplukken. Let natuurlijk wel altijd op de factor vervuiling. Vlak naast een drukke autoweg gaan plukken is geen goed idee. En in een bemest weiland paardenbloemen oogsten evenmin.
Dan volgen in De smaak van wildplukken de seizoenen. Welke planten kun je in voorjaar, zomer, najaar en winter plukken? En hoe bereid je ze vervolgens? De eerste plant die je in de lente kunt oogsten is de grote brandnetel. Lekker voor in de netelpesto met daslook. Ik moet zeggen, het broodplankje met het potje netelpesto ziet er verrukkelijk uit!
Via planten als melganzenvoet, vogelmuur, aarmunt en grote weegbree gaan we op naar de zomer. In de zomermaanden oogsten we zoete kers, kortarige zeekraal (gelukkig, weer de kust), knopherik en bosaardbei. Ik kijk even wat we met de zeekraal gaan doen. We gaan ze gewoon koken. Maximaal twee minuten lang slechts. En dan een scheutje citroensap en wat olijfolie of boter erover heen. Het leven is goed aan de kust!
In de herfst is het tijd voor vruchten en noten als appel, roos, beuk, hazelnoot en fluweelboom. De laatste intrigeert me. Wat gaan we daar mee maken? Wel, het wordt een sumaklimonade. Een roze limonadeachtige drank, geserveerd in een hoog glas met ijs. Een beestje esdoornsiroop, honing of suiker toevoegen en je hebt een overheerlijk drankje dat smaakt naar citroen.
In de winter zijn de oogstmogelijkheden beperkt. De smaak van wildplukken beperkt zich tot klaverzuring, strandbiet en ruwe berk. Sorry hoor, ik heb een fascinatie voor de kust, dus ik kijk weer wat we met de strandbiet moeten aanvangen. We gaan er huff-a-puffs van maken. Strandbiet met roomkaas, nootmuskaat en bladerdeeg in de oven en er weer uithalen zodra de bladerdeeg goudbruin is. Het plaatje doet het water door de mond lopen!
De smaak van wildplukken is een hartstikke leuk boek voor wie graag de natuur intrekt om er te oogsten. Leuk ook met kinderen. Alleen al vanwege die overheerlijke kersenlolly’s zou je het boek kopen!
De smaak van wildplukken / David Hamilton / KNNV Uitgeverij / gebonden
Lekker grasduinen in de boekenkast voor wildplukkers:
Wildplukken
Wie op zoek is naar een wildplukboek boordevol tips, planten, recepten, die heeft een klein en praktisch overzichtsboek in handen.
ANWB Paddenstoelengids
Een fijne veldgids barstensvol informatie over paddenstoelen. Ook hoe en waar je ze kunt vinden en plukken. Hoe je ze conserveert en wanneer je welke soorten kunt oogsten. En natuurlijk: of een soort eetbaar/niet-eetbaar/giftig is.
Kruid of onkruid
Ik vind Kruid of onkruid een heel nuttig en vooral ook heel handig boek. De opzet sluit helemaal aan op wat een tuinier nodig heeft. De planten worden duidelijk in beeld gebracht en op een toegankelijke manier omschreven.
Mijn balkontuin
Wel, heb je een balkon of een terras en heb je het verlangen een moestuin te beginnen, dan heb je nu geen smoes meer om het niet te doen. In Mijn balkontuin lees je hoe je met succes kunt moestuinieren in de kleine ruimte.
Tuinieren met de vierkantemeterbak
Een inspirerend handboek voor mensen die met een vierkantemeterbak willen gaan moestuinieren.
Wilde bloementuin
Een buitengewoon inspirerend tuinboek waarvan ik hoop dat velen zijn enthousiasme in de praktijk zullen gaan brengen.
Het groen(t)e boekje
Het groen(t)e boekje is een inspirerend boek voor de (beginnende) moestuinier. De opzet is praktisch en overzichtelijk. Iedereen kan het lezen en gebruiken. En de biologische insteek spreekt me bijzonder aan.
Herbarium
Herbarium van Caz Hildebrand valt niet alleen op door de geestige en ontzettend interessante omschrijvingen. Ook de manier hoe de kruiden zijn afgebeeld is indrukwekkend mooi.
Bloemen met smaak
Bloemen met smaak heb ik met veel plezier hier beschreven. De teksten zijn zeer inspirerend. En de foto’s zijn een lust voor het oog. Eet smakelijk!
Eigen groenten en kruiden
Catherine Delvaux geeft in haar praktische gids Eigen groenten en kruiden antwoord op vrijwel alle vragen over het kweken en oogsten van zaad voor de moestuin.
Natuurlijk Tuinieren
Een voornaam boek. Lekker groot, dik en bijzonder vormgegeven. En inspirerend bovendien.
Zakboek voor de stadstuinier
Lees dit boek en je raakt verslaafd aan het kweken van je eigen groenten en kruiden zelfs al heb je geen tuin of slechts een minituin.
Het grote wildplukboek
Een van de meest complete boeken voor wildplukkers die ik ken. Zeer informatief en bovendien enthousiastmerend.
Het bijenboek
Het bijenboek van Piotr Socha is een van de beste prentenboeken in zijn soort. Het is echt van grote klasse. Een heerlijk boek over de bijzondere wereld van de honingbij.
Plukalmanak
Goeie grutten, je zult toch wildplukker zijn en het vooral hebben voorzien op de vegetarische hapjes die onze natuur aanreikt. Dan heb ik nu een boek in mijn handen dat je beslist eens op moet pakken!
De zaaiagenda
Voor elke moestuinder een heel praktisch en waardevol boek. Het plezier spat er van af. Je zult er vast jarenlang plezier aan beleven.
Groen en smakelijk
Hou je van gezond en authentiek voedsel, dan word je vast blij van het boek Groen en smakelijk Zuid-Nederland en Vlaanderen van Hans van Eekelen.
Wildplukkaart
De Wildplukkaart: praktisch, informatief, fraai en verkrijgbaar tegen een Hollands prijsje.
Een kleine eetbare tuin
en kleine eetbare tuin met vaste planten van Madelon Oostwoud is een enthousiastmerend tuinboek. Lees, kweek, oogst en eet!
Wildplukken: de alternatieve fruittuin
Je moet 'Wildplukken: de alternatieve fruittuin' vooral zelf in handen hebben. Het boek oogt even aantrekkelijk als de recepten die erin staan.
De grote paddenstoelengids voor onderweg
Van grote praktische waarde voor elke liefhebber van paddenstoelen.
Buurttuinieren. Samen gaan voor leuk & lekker
Een bijzonder inspirerend boek voor wie een groenproject in de buurt wil opzetten. Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen dat voor je hebben gedaan?
Eetbare & giftige wilde planten
Dit fraai vormgegeven boek bespreekt meer dan 200 kruiden, vruchten en noten.
Het Zeeuwse Mossel kookboek
Zeeuwser dan Het Zeeuwse Mossel kookboek kan een kookboek vermoedelijk niet zijn.