Recensie: De slimste vogelgids Junior, Jan Rodts

Er ligt weer eens een fijne vogelgids voor me: De slimste vogelgids Junior van de bekende Vlaamse vogelaar Jan Rodts. Dit is de junior-versie van de gids waarvan in mum van tijd meer dan 15.000 exemplaren zijn verkocht: De slimste vogelgids. De junior-versie is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Door zijn uitgekiende opzet is het herkennen van de meest voorkomende soorten een fluitje van een cent. Ik weet zeker dat héél véél kinderen héél véél plezier gaan beleven aan deze vogelgids!

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Evenals De Slimste vogelgids is ook de junior-versie gerangschikt van allerkleinst naar allergrootst. De goudhaan is de eerste in de rij; de knobbelzwaan de laatste. Blader ik naar de bladzijden over de goudhaan dan vallen me meteen een aantal dingen op:

 1. Een grote, duidelijke foto van de goudhaan op de rechterpagina. De details spetteren er werkelijk uit.
 2. Rond de foto van de goudhaan wijzen handige lijntjes je op details als de zwarte vleugelvlek, de citroengele kruin en de vuilwitte onderzijde.
 3. De omschrijving is ruim opgezet en toegankelijk van taal. Taal die kinderen vanaf 7 jaar zullen begrijpen, maar die veel volwassenen ook zullen waarderen.
 4. De omschrijving gaat in op algemene kenmerken, het leefgebied, het voedsel, het nest en de nestplaats, het broedsel, of het een trek- of standvogel is en vogels waarmee je de goudhaan mogelijk kunt verwarren.
 5. Boven de foto vertellen leuke iconen je hoe groot de goudhaan is, wat zijn gewicht is (slechts 5 tot 7 gram!) en wat zijn spanwijdte is. Ook zie je op de handige jaarkalender wanneer je de goudhaan vooral kunt tegenkomen.
 6. Vier stippellijntjes waarop je kunt noteren wanneer je de goudhaan hebt gezien.

Het aardige is dat ik in de omschrijving lees dat de goudhaan vroeger het goudhaantje werd genoemd. ‘Maar nu is het gewoon goudhaan.’ Ik moet toegeven dat ik nog in vroeger tijden leef en dat ik meestal nog altijd goudhaantje zeg, evenals dat ik de witgat nog altijd witgatje noem. Zelf als ik de vogelnamen schrijf, gebruik ik nog vaak de verkleinnamen.

recensie de slimste vogelgids junior jan rodts

Voor elke vogelsoort zijn in de De slimste vogelgids Junior telkens twee pagina’s uitgetrokken die op bovenstaande manier zijn ingedeeld. Heel handig en door telkens dezelfde indeling tegen te komen, weet je op den duur precies waar je moet kijken. Soorten waarbij mannetje en vrouwtje heel erg verschillen qua uiterlijk worden met twee foto’s afgebeeld.

Jan Rodts beschrijft in zijn De slimste vogelgids Junior 90 vogelsoorten, de meest voorkomende in België en Nederland. De gids is ingedeeld in vijf delen:

 1. Van goudhaan tot koolmees
 2. van koolmees tot merel
 3. van merel tot houtduif
 4. van houtduif tot wilde eend
 5. van wilde eend tot en met knobbelzwaan

De verschillende delen worden afgewisseld met leuke weetjes en opdrachtjes. Bijvoorbeeld een hoofdstuk over het bijvoeren van vogels. Je leest er hoe je cupcakes kunt maken voor de vogels, of een met vet gevulde dennenappel of een voederhuisje van een melkpak. Het taalgebruik blijft bij dit alles toegankelijk en afgestemd op het niveau van kinderen vanaf 7 jaar. Maar ik durf dus te stellen: geschikt voor kinderen van 7 tot 77 jaar.

Dan tot slot de vormgeving. Evenals De slimste vogelgids is ook De slimste vogelgids Junior sprankelend vormgegeven. De voor- en achterzijde zijn heel aantrekkelijk vormgegeven, en ook het binnenwerk is kleurig en fleurig opgezet zonder dat het te bont wordt. De kaft is lekker stevig en soepel waardoor je boek niet alleen makkelijk openslaat; je kunt het ook eenvoudig in je tas stoppen. En natuurlijk leuk dat ook op de junior-versie de roodborst op de voorkant prijkt. Je komt hem ook tegen op de ‘gewone’ editie en dat straalt eenheid uit.

Vogels kijken met kinderen… Dat kan nu niet meer zonder deze geweldige vogelgids. Ik denk dat De slimste vogelgids Junior een leemte vult, want zo’n frisse, toegankelijke en doordachte vogelgids voor kinderen was er nog niet. Nu dus wel, en ik weet zeker dat héél véél kinderen héél véél plezier gaan beleven aan deze vogelgids!

De slimste vogelgids Junior / Jan Rodts / Uitgeverij Houtekiet / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)