recensie de scharrelaar

Recensie: De Scharrelaar

Nederland is een nieuw fenomeen rijker: een vogeltijdschrift voor lezers. Een tijdschrift, ‘een reservaatje waarin het knettert en tettert, zindert en zingt.’ Het tijdschrift heeft de naam van een vogel waar de meerderheid van de redactie ooit voor viel. En ik ook trouwens. De scharrelaar. Een schitterende vogel die iedereen kan zien die in Zuid-Europa vakantie viert.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Het zijn werkelijk niet de minste schrijvers die hun vogelverhalen inleverden om ze te laten bundelen in De scharrelaar. Remco Daalder, stadsbioloog en schrijver van de monografieën De meerkoet en De gierzwaluw. Saskia van Loenen, eindredacteur in NRC Handelsblad én auteur van Spotvogels. Redmond O’Hanlon kennen we allemaal van tv. En Koos van Zomeren natuurlijk, de tot nu toe enige winnaar van de Jan Wolkers Oeuvreprijs, en de terechte enige winnaar.

Ik kan niet alle namen noemen. Nog eentje dan. Verrassend vind ik de naam van Geert Groot Koerkamp. Ik zie hem regelmatig in het NOS Journaal verslag doen vanuit Moskou. Waar hij ook vogelonderzoek doet en redacteur is van vogeltijdschrift Moskovka. Prachtig toch, in en rond Moskou vogelonderzoek doen. Ik associeer Moskou met van alles en nog wat, maar zeker niet met vogelonderzoek.

Mijn vakantie in de Camargue, Zuid-Frankrijk leende zich uitstekend voor het lezen van De scharrelaar. Elke dag één of twee verhalen, heerlijk leesvoer. En ook heel toepasselijk, want de scharrelaar is in en rond de Camargue een veel voorkomende vogel. De scharrelaar is er niet te missen. Hoewel, een natuurgids vertelde me dat de scharrelaars die week aarzelend het gebied binnen vielen. De meeste vogels moesten nog arriveren. Klopte ook met mijn waarneming. Ik zag er slechts één. Met fel tegenlicht. Niks geen betoverend blauw. Hij was zo zwart als de meerkoeten van Remco Daalder. Slechts zijn silhouet verraadde zijn identiteit.

Ondertussen schitterden de verhalen in De scharrelaar ongemeen fel. Wie van literatuur houdt, van cultuur, een vleugje filosofie en die voorliefdes combineert met lezen over vogels, die zal zijn hart ophalen in dit unieke tijdschrift. Marja Vuijsje opent met een verhaal over mus en hop en gaat te rade bij een paar schrijvers uit het Midden-Oosten. Stefan Brijs beschrijft een vogeltrip in een vallei in Andalusië. Prachtig hoe hij een gesprek met een lokale bewoner beschrijft. Nee, jagen op de putter doet hij niet meer, ‘want dat mag niet meer’. En jagen op de zanglijster? Mag dat? ‘Ja, maar enkel op donderdagen, zaterdagen en zondagen, verbeterde hij zichzelf. En opnieuw twijfelde ik niet aan zijn oprechtheid.’ Je ziet het meteen voor je. Helaas is de introductie van intensieve landbouw ook in Spanje funest voor de vogelstand. Hij wordt er melancholisch van en herinnert zichzelf eraan dat hij de hop dit voorjaar nog niet heeft gehoord.

Nog één bijdrage dan. Die van Koos van Zomeren natuurlijk. Want die doet iets, wat ik nog nooit heb gedaan. Een kernzin analyseren. Die ene zin die de betekenis van een stukje tekst en het plezier van het schrijven ervan weergeeft. Die ene zin die echt niet anders geformuleerd kan worden. In tegenstelling tot alle zinnen die eraan vooraf gaan en die volgen. Boeiend om de analyse van Van Zomeren te lezen waarom nou net die ene zin over een sperwer hem in vervoering bracht.

De scharrelaar dus. Een vogeltijdschrift voor lezers dat twee keer per jaar zal verschijnen. Eens even niet de korte, snelle teksten uit de populaire vogelmagazines die we allemaal kennen (waar ondertussen niets mis mee is). Geen fantastische foto’s die je ogen bij de tekst vandaan lokken. Nee, de schrijvers in De scharrelaar voeren je op hun literaire dwaalwegen mee naar verre oorden en vooral: naar heel veel vogels, naar mensen met liefde voor vogels, naar teksten vol liefde voor vogels. En al die tijd kijkt de scharrelaar je met zijn fonkelende ogen aan.

De scharrelaar / diverse auteurs / Atlas Contact / als paperback

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.