recensie natuurscheurkalender 2019 Madeleine Gimpel

Recensie: de Natuurscheurkalender 2019, Madeleine Gimpel

Pas besprak ik de feestelijke Vogelscheurkalender 2019. Speciaal voor wie een voorliefde heeft voor vogels. Wie een voorliefde heeft voor alles in de natuur, die heeft een tweede feestelijke keuze: de Natuurscheurkalender 2019. Een dagelijkse dosis natuur voor het hele gezin.

Elke werkdag een (meerkeuze)vraag en in het weekend een beleef- of doetip en een dierengedicht. Een heel leuke mix om de dag mee te openen en de weekenden actief door te brengen. Het leuke van de Natuurscheurkalender 2019 is ook dat die de seizoenen op de voet volgt. Zo volg je de natuur van maand tot maand, van dag tot dag.

Wat tref je zoal aan? Ik licht een paar dagen uit:

Op zaterdag 17 augustus, midden in de zomervakantie dus, krijg je als tip ‘Lekker je schoenen uit te doen.’ Een voet moet bewegen om actief bij te dragen aan balans en bloedsomloop. Nog afgezien van het feit dat je op blote voeten maximaal kunt gronden, wat rust én energie geeft. Op de achterkant van het blaadje word je gewezen op blote voetenpaden die je in verspreid door Nederland en België vindt. Er actief op uit dus, deze zaterdag en vele andere weekenden.

 

Op donderdag 26 september krijg je een vraag voor de kiezen. ‘Als je geluk hebt, kun je soms een spreeuw of gaai op een mierennest zien zitten. Waarvoor doen ze dat?’ Je hebt keuze uit vier antwoorden en het antwoord staat op de andere kant van de bladzijde in de vorm van korte uitleg.

De redactie van de Natuurscheurkalender 2019 geeft als tip om de afgescheurde blaadjes te sparen en in een groepsspel als quiz te gebruiken. Na 365 losse blaadjes zal het wel een rommeltje worden, maar het is een leuk idee. Verzin er een paar spelregels bij en een manier om de punten te tellen en je bent een paar uur met elkaar onder de pannen.

Een dagelijks dosis natuur voor het hele gezin. Dat is de Natuurscheurkalender 2019. Een inspirerende kalender voor wie de natuur lief heeft. Je hangt hem heel eenvoudig aan de muur met de twee gaten aan de bovenkant van de kalender. Aarzelt niet, geef jezelf of een ander de Natuurscheurkalender cadeau.

Natuurscheurkalender 2019 / Madeleine Gimpel / Kosmos Uitgevers

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)