Dichter bij een natuurlijk smaakpatroon en ritme te komen. Dat is het doel van het boek De natuur op je bord van Katelijne Mannaerts. En dat betekent niets minder dan dat je je dieet aanvult met wilde kruiden, planten, noten en kruiden. Dit originele kookboek bevat meer dan 80 originele recepten. Om dichter bij de natuur te komen, om bewust om te gaan met je voeding.
Na een paar korte inleidende hoofdstukken, staat de lente voor de deur. Want De natuur op je bord is ingedeeld naar de seizoenen. Dichter bij het ritme van de natuur komen is immers één van de doelen van dit kookboek. En zo ontdek ik dat het zevenblad zich prima leent om toe te voegen aan een frisse lentesalade of soep. Laten wij nu net fanatiek bezig zijn om deze woekeraar uit onze tuin te verdrijven!
De lente leent zich ook prima voor zuiverende lichaamskuren. Vers getapt berkensap staat bijvoorbeeld bekend om zijn zuiverende eigenschappen, evenals de jonge blaadjes van de braamstruik en gedroogde paardenbloemwortel. Wat in de lente volgt zijn spannende recepten voor brandnetellimonade, hennenburgers met lentekruiden en gestoofd kleefkruid en geroosterde zuringzaadjes. Wil je je inzetten voor de strijd tegen de Japanse duizendknoop, een agressieve invasieve soort, dan deze plant in de lente oogsten. De bladeren kun je rauw of geblancheerd stoven met een teentje knoflook. De plant behoort tot de familie van de rabarber en laat zich op dezelfde wijze bereiden. Wel alleen jonge bladeren en stengels gebruiken.
In de zomer is het de beurt aan eetbare bloemen, vruchten en de eerste noten om geoogst te worden. Sint-janskruid zet je op olie, kaasjeskruid, goudsbloem, moederkruid, kamille, pastinaak en moerasspirea staan klaar om te eindigen als een kopje thee of borrelsnack. Echt waar, ik vind de recepten in De natuur op je bord buitengewoon origineel.
In de herfst gaat het van noot naar bes en rozenbottel. Tamme kastanje, mispel en zelfs eikels laten zich verwerken tot smakelijke recepten. Wilde paddenstoelen zijn niet opgenomen in De natuur op je bord. De reden: hier is specifieke kennis voor vereist. In de winter is het vooral teren op de voorraden die in voorbije seizoenen zijn aangelegd, hoewel: zodra de vorstperiode geweken is, ontluiken er al tal van eetbare planten. Denk aan speenkruid, kleefkruid en andere energiebommetjes. In elk seizoen valt er dus te oogsten.
De natuur op je bord is een kloek formaat kookboek. Fraai opgemaakt met veel kleurenfoto’s. Ook nog eens op een luxe manier uitgevoerd als hardcover. Voor iedereen die zijn voedingspatroon wil afstemmen op wat de natuur en de seizoenen ons geven.
De natuur op je bord / Katelijne Mannaerts / KNNV Uitgeverij / hardcover