recensie de natuur als medicijn Creosa Govaers

Recensie: De natuur als medicijn, Creosa Govaers

Terwijl ik net een recensie heb geschreven over het boek Dodelijke planten, krijg ik nu een boek met een tegenovergesteld thema onder ogen: De natuur als medicijn. Dat spreekt mij meer aan. Liever een plant op mijn bord die een gunstige uitwerking heeft op mijn gezondheid. In plaats van een plant die een definitief einde maakt aan mijn gezondheid.

De auteur heeft een eigen praktijk waar ze kruidenpreparaten en siropen samenstelt die problemen en kwaaltjes oplossen. Voor mensen waarbij het gebruik van reguliere medicijnen geen soelaas biedt zijn dit soort natuurlijke middelen wellicht een goede remedie. Of ze kunnen functioneren als aanvulling op de reguliere medicijnen. Van mijn kant wel een terzijde: laat je altijd goed voorlichten door een betrouwbare arts. Ik zou niet graag ongelukken willen veroorzaken door het aanbevelen van een natuurlijk medicijn. Ik sta er niet afwijzend tegenover, maar wel met de nodige nuchterheid.

Gelukkig zijn het niet altijd de meest ernstige kwaaltjes waarvoor een natuurlijke oplossing wordt bedacht door Creosa Covaers. Ze werkt in zorginstellingen regelmatig samen met verpleegkundigen en verzorgers. Door de geur van sinaasappelen te verdampen, werden bewoners minder angstig. Door bergamot te verdampen werden ze rustiger. En tijm vermindert luchtwegklachten. Dat zijn aantoonbare goede toepassingen, me dunkt. Een infusie of aftreksel maken door kruiden en vruchten te overgieten met heet water is een andere manier om de gunstige eigenschappen van planten tot je te nemen.

Een belangrijk hoofdstuk van De natuur als medicijn is natuurlijk het hoofdstuk met de beschrijvingen en afbeeldingen van de nuttige planten. Deze planten worden kort beschreven. Van acacia tot vanille en vetiver. Van alant tot zwarte bes, de opsomming is rijk en verrassend. Bij elke plant wordt aangegeven waar hij groeit, welke onderdelen geneeskrachtige stoffen bevatten en tegen welke kwalen je ze kunt inzetten.

Je kunt in een boek als De natuur als medicijn natuurlijk ook een heel andere insteek kiezen: die van de kwalen en hun remedies. Dat is stof voor het derde hoofdstuk. Wat kun je doen bij opkomende hoofdpijn? Nou, verdun 10 druppels olie van Niaouli in 50 milliliter basisolie en brengt deze olie vervolgens aan op de sinussen onder de ogen en neus. Deze olie is zeer bacteriedodend, lees ik.

Het je daarentegen last van gezwollen ogen, zet dan een stevige kop thee van de kruiden korenbloem of ogentroost. Laat de thee afkoelen en gebruik de thee drie tot viermaal per dag om je ogen te verzorgen. En wil je je leverfunctie verbeteren, dan regelmatig artisjokken eten, het ‘leverkruid’ bij uitstek. Zomaar een paar dingen hoor. In het boek lees je over veel meer kwalen en remedies.

Tot slot een hoofdstuk over hoe je zelf kruiden kunt kweken en de top 10 medicinale kruiden.

De natuur als medicijn is een lieflijk boekje voor al wie affiniteit heeft met natuurlijke geneeswijzen. Toegankelijk geschreven, aantrekkelijk vormgegeven.

De natuur als medicijn / Creosa Govaers / KNNV Uitgeverij / paperback

De mooiste boeken over bijen: