Recensie: De mooiste wandelingen langs water

Nederland is waterland. En waar water is, daar is vaak ook mooie natuur. Magazine Roots stelde een fraaie wandelgids samen met daarin de mooiste wandelingen langs het water. De wandelingen voeren je langs een meer, rivier, een zeearm of langs de Noordzee. Reken maar dat je héél mooie natuurgebieden zult ontdekken. En de titel van deze gids? Die heb ik al verraden: De mooiste wandelingen langs water.

Het Nederlandse landschap is gevormd door water. Achtereenvolgende ijstijden voerden eerst een wal aan bevroren water aan, dat vervolgens smolt en zich een weg baande door de delta. De sporen lopen nog altijd opzichtig door ons landschap. Later kwam de mens, wellicht een nog veel bepalender factor. We verlegden de loop van rivieren, maakten de Zuiderzee zoet, temden de Oosterschelde en de Lauwerszee en verstevigden de kusten van Noord- en Zuid-Holland en al die andere kustprovincies. We groeven veen af waardoor meren en plassen ontstonden. Kortom, wij Nederlanders zijn vertrouwd met het water.

We legden er bovendien havens aan. Bouwden forten op strategische punten langs de rivieren, denk aan Slot Loevestijn langs de Waal. En waar mens en dier en kar de rivier konden oversteken, daar ontstonden dorpen die uitgroeiden tot welvarende steden. En gelukkig, voor iedereen die de stad en al die andere bedrijvigheid even wil ontvluchten, is er de waterrijke natuur waar de stress van je afglijdt. Waar je geniet van de stilte, het kabbelende water, de vogelgeluiden en soms bijzondere vegetatie.

De redactie van Roots Magazine stelde daarom de wandelgids De mooiste wandelingen langs water samen. Maar liefst 17 wandelingen die je over de oever leiden. Een aantal routes heb ik zelf geheel of gedeeltelijk gewandeld, dus het was een feest van herkenning.

Het grootste feest vond ik natuurlijk dat er een route op mijn geboorte-eiland Tholen is uitgestippeld. Ten zuiden van de dorpen Scherpenisse en Sint-Maartensdijk ligt een uitgestrekt natuurgebied dat door een zeedijk gescheiden wordt van de Oosterschelde. Je wandelt over het buitendijkse pad langs de Oosterschelde en je hebt er uitzicht tot aan de overkant. Aan de binnenzijde wandel je door de polder langs Plan Tureluur. Je passeert een vogelkijkhut, je bezoekt Gorishoek, in mijn ogen één van de mooiste plekjes langs de Oosterschelde, je struint door de Pluimpot, een natuurgebied dat ontstond door het afsluiten van de kreek die naar de voormalige haven voerde. Zelfs aan de andere kant van de Pluimpot verken je de polder. De wandelroute is duidelijk aangegeven op het kaartje. Je krijgt zelfs twee mogelijkheden: een route van 10 of 13,7 kilometer. Belangrijke punten als horeca, observatiehutten en parkeerplaatsen worden ook duidelijk aangegeven. Een wandeling die ik je zeer aanbeveel, vooral in het voorjaar. Overigens: zou je de route in najaar of winter lopen, dan is het ook een heel authentieke route. Hou dan wel rekening met gure omstandigheden.

Nog een route die ik heel goed ken: die door de duinen van Goeree & De Kwade Hoek. Dit is ook een fantastische wandelroute, weet ik uit ervaring. Hier maak je kennis met de ongerepte natuur langs de kust. Maar ook al die andere wandelingen mogen er zijn. Die op Ameland, die langs de Reeuwijkse Plassen, langs het Zwanenwater en door het Leudal. Te veel om op te noemen, maar stuk voor stuk fraaie wandelgebieden.

Tussendoor word je heel summier het waterleven aan je voorgesteld. Tussenpagina’s informeren je bijvoorbeeld over de meest voorkomende kustvogels, waterplanten, waterdieren (waaronder zeehond, ringslang en bever), waterbeestjes (bijzondere insecten als de schietmot, blauwe glazenmaker en de huiveringwekkende bloedzuiger) en veel meer. Zo functioneert de wandelgids ook nog als een veldgidsje, hoewel heel summier.

Tot slot: wandelen over de oevers doet je in voorjaar en zomer natuurlijk verlangen naar een verfrissende plons in het water. Nou, daarvoor doet de redactie ook een aantal suggesties. Ze selecteerde de beste zwemwateren per provincie. Heel handig, zeker ook wanneer je met je gezin uit zwemmen wil.

Kortom: de wandelgids De mooiste wandelingen langs water is een fijne gids voor natuurliefhebbers. De redactie van Roots Magazine heeft weer iets moois doen laten verschijnen.

De mooiste wandelingen langs water / Fontaine Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)