Recensie: De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen, Ger Meesters

Op zoek naar een interessant vogelkijkgebied in de Lage Landen? Je kunt op internet rondstruinen, bijvoorbeeld op mijn website. Maar gelukkig zijn er ook nog praktische en kleurrijke gidsjes verkrijgbaar. Zoals de gids De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen van Ger Meesters. Een leuk cadeau voor een mede-vogelaar en een handig naslagwerk voor jezelf. Zeker wanneer je zoals ik voortdurend op zoek bent naar gebieden waar je nog niet eerder bent geweest.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Dit keer ga ik maar eens gewoon bladeren. Van begin naar het eind. Mede ingegeven door het feit dat op de schutbladen, dus de binnenzijde van de voorkant, al meteen de fraaie vogeltekeningen van Elwin van der Kolk te voorschijn komen. Vogels van de kust en van waterrijke gebieden. Bij elke soort staat vermeld in welk jaargetijde je de meeste kans maakt om deze te zien. Op de binnenzijde van de achterkant komen we ook nog een paar overzichten tegen, dan van vogels bos en tuin en van open gebieden.

De gids De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen belooft veel moois. Maar liefst 150 natuurgebieden in de Lage Landen worden aan je voorgesteld. Met daarbij 100 wandel- en fietsroutes. Je geniet van de vogels én van het buiten-zijn. Tussendoor worden 100 vogels kort aan je voorgesteld.

recensie De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen ger meesters

De vogelkijkgebieden worden je per provincie aangeboden. Elke actieve vogelaar zal er zijn of haar favoriete vogelkijkgebied vast in aantreffen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de Brouwersdam, de gebieden rond Colijnsplaat en Nationaal Park de Biesbosch. Maar ik kom toch ook een groot aantal gebieden tegen waar ik niet eerder ben geweest. De Ossenwaard in Gelderland bijvoorbeeld, De Brand in Noord-Brabant en het Zwanenwater in Noord-Holland. Voor de vogelkijkgebieden in Vlaanderen geldt helaas in mijn geval dat ik die geen van alle ooit heb bezocht. Daar heb ik nog een vogelwereld te ontdekken, iets dat ik me stellig heb voorgenomen te doen. Hopelijk is het binnen afzienbare tijd weer mogelijk om onbekommerd de grenzen over te steken. En kijk aan, daar gaan we in Gelderland stiekem toch nog even Duitsland in. Het Zwillbrocker Venn wordt aangeprezen. Niet gek, want iedereen heeft wel gehoord van de flamingo’s die in het Grevelingenmeer overwinteren. Die broeden allemaal in dit natuurgebied dat ook nog eens de grootste kolonie kokmeeuwen van Duitsland herbergt.

De gids valt open bij de Brabantse Wal. De praktische informatie geeft een globale beschrijving van het gebied, geeft aan in welke tijd van het jaar je er het beste kunt vogels kijken en hoe je er komt. Zou er een vogelkijkhut of gluurmuur in het gebied aanwezig zijn, dan wordt dat vermeld. En bij veel gebieden staat een wandel- of fietsroute aangegeven. Echt op hoofdlijnen, dus met startpunt of fietsknooppunten.

En natuurlijk staat ook vermeld welke vogels je er zoal kunt zien. In het geval van de Brabantse Wal zijn dat de nachtzwaluw, boomleeuwerik, wielewaal en zwarte specht. Breng je een bezoek aan de Brabantse Wal dan kun je ook meteen door naar Grenspark Kalmthoutse Heide, het Markiezaat of de Kampina. Eerlijk is eerlijk: wil je al deze gebieden goed verkennen, dan kun je maar beter een vakantie boeken. Dit zijn ideale gebieden om uitgebreid te voet of op de fiets te ‘proeven’. Zeker doen, want in het Brabantse land is het om allerlei redenen goed toeven. En eigenlijk geldt voor elke provincie hetzelfde: voor een grondige kennismaking is een vakantie gewenst. En zo verandert deze gids plots ook in een kleine reisgids. Of een bucketlist voor vogelaars. Het afstrepen kan beginnen.

Met speciale belangstelling heb ik ook de gebieden in België bekeken. Zoals ik hierboven al aangaf, heb ik daar nog een vogelwereld te ontdekken. Dat ga ik zeker doen met deze gids in de hand. Zodra de grenzen weer open gaan, zijn de natuurgebieden rond Antwerpen mijn eerste doel. Ik stond vorige maand al bij de grenspaal en keek uit over de Westerschelde. Het is daar echt geweldig mooi, ondanks de aanwezigheid van zware industrieën. Deze combinatie van economie en natuur vind je in Nederland op de Maasvlakte, natuurlijk ook één van de beschreven gebieden in de gids en ik vind die combinatie om één of andere reden heel fascinerend.

Tussen de bedrijven door maak je kennis met een groot aantal vogels. Ik ben al schrijvend en lezend bij de Afsluitdijk aanbeland. Daar maak ik kennis met de morinelplevier. Een soort die ik een paar jaar geleden vanuit de verte heb gezien op de Maasvlakte. Ik zou deze prachtige steltloper ook eens van iets dichterbij willen zien. De trekperioden zijn daarvoor ideaal lees ik. De maanden april-mei en augustus-september. Dit soort inzetjes met fraaie foto’s tref je in de hele gids aan.

Je kunt je natuurlijk afvragen wat de toegevoegde waarde is van een gidsje als De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen boven internet. Ik vind het echter wel handig hoor, een boek. Het raadpleegt eenvoudiger dan internet is mijn ervaring. Internet is toch iets fragmentarischer. Je ontdekt in het boek in één oogopslag de samenhang met gebieden in de buurt. En laat je het in je auto rondslingeren, dan heb je op elk gewenst moment tal van suggesties om naar te navigeren.

Een gids vol inspiratie! De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen is een rijk naslagwerk voor elke vogelaar. En een leuk cadeau voor iedereen die mooie plekken wil ontdekken om vogels te kijken.

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen / Ger Meesters / Kosmos Uitgevers / als paperback en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)