Recensie: De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland, Roots Magazine

De redactie van Roots Magazine brengt met een zekere regelmaat prachtige wandelgidsen uit. Na de gidsen De mooiste wandelingen langs water en De mooiste boswandelingen van Nederland verscheen dit jaar de wandelgids De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland. Ook deze gids bevat weer een aantal geweldige wandelingen door landschappen waarin het (nog) wemelt van vogels en vlinders. De conclusie kan ik dus nu al meteen in de inleiding vermelden: een heerlijke gids voor iedereen die wandelen combineert met het kijken naar vogels en vlinders!

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De wandelgids De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland bevat zestien wandelingen verspreid over heel Nederland. Al op de binnenzijde van de voorkant zie je door welke provincies je gaat dwalen: Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Gelderland en Limburg. Alle wandelingen in de gids zijn ook digitaal te downloaden (voor gps en smartphones).

Tot de verbeelding sprekende wandelingen

Wie mijn website regelmatig bezoekt, begrijpt dat ik de combinatie van vogels en vlinders wel weet te waarderen. Vogels kijken doe ik zo ongeveer elke week. Vlinders kijken doe ik vooral in de zomermaanden en het liefst in het buitenland. Maar in deze gids doe ik voldoende inspiratie op om ook eens een paar gebieden in Nederland te gaan bezoeken. Met name de wandelingen door Zuid-Limburg spreken me erg tot de verbeelding. Al langere tijd neem ik me voor eens af te reizen naar het zuidelijkste puntje van ons land, maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Maar ik vermoed dat deze gids me het laatste zetje in de goede richting gaat geven. De wandeling over de Sint-Pietersberg biedt namelijk een goede kans om vlindersoorten te zien die je elders in Nederland niet of slechts zelden zult zien. De meest tot de verbeelding sprekende vlindersoort is de koninginnepage. Maar ook de veldparelmoervlinder en het klaverblauwtje laten zich op de hellingen van de Sint-Pietersberg regelmatig zien. En wat te denken van de imposante Spaanse vlag, een prachtig gekleurde nachtvlinder? Hij heeft zich gevestigd op de Sint-Pietersberg, lees ik. En het is een dag-actieve vlinder. Hij is dus ook overdag actief.

De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland Roots Magazine

De wandeling door het Vijlenerbos en het Geuldal voert je langs een bijzondere flora, onder andere zinkviooltjes en orchideeën. De bossen zijn ook het leefgebied van bijzondere vogelsoorten als de kortsnavelboomkruiper, waterspreeuw, grote gele kwikstaart en middelste bonte specht. Alle reden om ook eens naar deze streek af te reizen.

Een andere vlinderroute van formaat, en dat kan ik bevestigen, is die door Voornes Duin. Ik heb er deze zomer nog een uitgebreide wandeling gemaakt. Hier kom je niet direct de meest zeldzame soorten tegen, maar een koevinkje, hooibeestje of bruin zandoogje te kunnen fotograferen is altijd mooi. En je ziet er vast nog andere soorten. Of je geniet van de kolonie aalscholvers die in het voorjaar voor de nodige levendigheid zorgt.

Vogelwandelingen die ik zeker ga beproeven zijn die door de Krimpenerwaard en door het Groene Hart. Voor de wandeling door de Krimpenerwaard moet ik nog even wachten, want in het voorjaar is deze wandelingen het mooist. Dan zouden de weilanden vol moeten zijn met grutto’s en andere weidevogels. De wandeling door het Groene Hart door de weilanden bij Hazerswoude is juist goed in de winter. Dan overwinteren er duizenden vogels in dit gebied.

Opvallende vogel- en vlindersoorten

Tussen de wandelingen door worden je in het oog springende vogel- en vlindersoorten aan je voorgesteld. De soorten worden kort omschreven en fraai geportretteerd met prachtige foto’s. Bij de dagactieve nachtvlinders worden onder andere de phegeavlinder, Spaanse vlag en zuringspanner aan je voorgesteld. Laat ik ook de tauvlinder niet vergeten te vermelden die met name leeft in de beukenbossen op de Veluwe.

Hotspots om bepaalde soorten te zien

De laatste hoofdstukken beschrijven hotspots om bepaalde soorten te zien. Dus in geval je dolgraag een bosuil, gehakkelde aurelia, grauwe klauwier of oranjetipje wilt zien, blader je door naar dit hoofdstuk en dan weet je precies welke gebieden je kunt bezoeken.

Wandelen en vogels / vlinders kijken is de mooiste combinatie die er is. De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland is een geweldige wandelgids voor iedereen die erop uit wilt trekken. De gids is prachtig vormgegeven. De kaartjes zijn duidelijk, de informatie summier en toegankelijk. Een prachtig cadeautje voor natuurliefhebbers. En voor elke vogelaars en vlinderliefhebber enorm veel inspiratie om de Nederlandse natuur te gaan verkennen en wie weet om ook weer eens een nieuw gebied te ontdekken. Van harte aanbevolen dus.

De mooiste vlinder- en vogelwandelingen van Nederland / Roots Magazine / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)