Recensie: De mooiste netwerkwandelingen: Zuid-Hollands Rivierenland, Menno Zeeman

Ongemerkt is er een nieuwe serie wandelgidsjes geboren: de serie Mooiste netwerkwandelingen met inmiddels 10 deeltjes. Compacte, mooi vormgegeven wandelgidsen met wandelroutes die voor het grootste deel over onverhard pad voeren. Voor me ligt het deeltje dat 15 wandelroutes bevat door voor mij bekende regio’s: de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en omstreken. Eens kijken of deze wandelgids nog verrassingen voor me bevat.

Als eerste gaat mijn zoekend oog uit naar bekende terreinen. De Kinderdijkroute is er zo één. En de Alblasroute. Van de eerste route heb ik alle delen meerdere keren bewandeld, maar nooit liep ik dit rondje in zijn geheel. Het is wel een heel fraaie route, kan ik je verzekeren. Langs en door het molengebied, dan over een Tiendweg door de weilanden en langs het water weer terug naar het molengebied Kinderdijk. In voorjaar en zomer wordt dat genieten van de zwarte stern, purperreiger en andere rietvogels. En wanneer je bij knooppunt 43 even doorsteekt naar de Donkse Laagten, dan hoor en zie je ook de weidevogels, waaronder de grutto, onze nationale vogel. De praktische informatie geeft in één oogopslag de belangrijkste informatie weer. Zestien kilometer lang is deze wandelroute met 45% onverhard pad. Daarmee is dit de wandelroute met het minste aandeel onverhard pad in deze wandelgids. Je kunt er het hele jaar door wandelen en honden zijn niet toegestaan omdat je over graskades en weilandpaden gaat. Lekker rustig en je schoenen blijven schoon.

De Alblasroute sluit deels aan op de Kinderdijkroute. Ook van die route heb ik alle trajecten gelopen, maar nooit wandelde ik deze route in zijn geheel. Het mooiste stuk? Ongetwijfeld het lange, onverharde pad langs de Achterwaterschap tegenover de Nieuwe Waterschap. Vergis je niet in de namen. Zo ontdek ik in de gids dat de Nieuwe Waterschap, een brede vaart net buiten Alblasserdam, in 1367 is gegraven. Nieuw in dus een relatief begrip. Stilstaan doe je even bij de Kooiwijkse Molen, een prachtige molen die zijn wieken vaak laat draaien.

Dan steek ik even over en reis ik met de schrijver mee naar Gorinchem. Daar ligt een fraai natuurgebied, de Avelingen. De grote ronde ken ik, maar dat kleine rondje dat er in het westen aan vastgeplakt is, niet. Dat is volgens mij een griendbosje. Deze wandelgids dwingt me haast om de Avelingenroute te gaan ‘doen’, mede vanwege het het hoge percentage onverhard pad: maar liefst 70%. En vanwege de matkopjes die er voorkomen, een kleine mezensoort die ik niet vaak zie.

Bij Haastrecht in de Krimpenerwaard geef ik binnenkort een vogelexcursie. Te lang geleden dat ik daar rondwandelde in het Doove Gat bij de molen met de langste wieken van ons land. In de beschrijving van die prachtige wandeling lees ik dat tiendwegen hun naam te danken hebben aan de afstand tot de rivierdijk. Ik heb me inderdaad ook al vaak afgevraagd hoe die paden aan hun naam kwamen. Zo zie je maar dat de uitleg bij markante locaties tijdens een wandeling ook aangenaam is.

De wandelgids De mooiste netwerkwandelingen Zuid-Hollands Rivierenland beschrijft 15 wandelroutes. Je verkent de omgeving van onder andere Berkenwoude, Krimpen aan de Lek, Hoornaar, Noordeloos, Arkel en de Hollandse Biesbosch. De wandelroutes met de hoogste percentages onverhard pad zijn de Kraamvrouwenroute (start in Haastrecht) en de Liesveldroute (start in het fraaie vestingstadje Nieuwpoort, ook een aanrader) met maar liefst 80% onverharde paden. Heerlijk wandelen is dat, of beter: het echte wandelen. De kortste route is 7 kilometer, de langste 16. Heel moeilijk terrein is het nergens. Maar de langste wandelroutes vergen toch wel enig doorzettingsvermogen.

Alle delen in de reeks De mooiste netwerkwandelingen zijn uitgevoerd in een heel compact formaat. Je steekt de boekjes eenvoudigweg in je jaszak en gaat op pad. Bij elke route vind je interessante informatie over bezienswaardigheden en natuurlijk de praktische informatie zoals het startpunt, parkeergelegenheden en horeca langs de route. Zolang je de knooppunten maar in de gaten houdt, kom je altijd op de juiste plek terecht. Vanwege het compacte formaat (te vergelijken met de serie Rother-gidsen) is de letter ook behoorlijk compact. Ik moest af en toe tijdens het lezen mijn bril goed op mijn neus duwen. Maar liever dat, dan een zware en omvangrijke gids meesjouwen. Dat doe ik niet graag.

Een heel leuke serie dus, die mooiste netwerkwandelingen, en het deeltje met wandelingen door het Zuid-Hollands Rivierenland is voor mij een aangename kennismaking. Wie het oerhollandse landschap wil verkennen, die kan even vooruit met deze vrolijk vormgegeven serie.

De mooiste netwerkwandelingen: Zuid-Hollands Rivierenland / Menno Zeeman / Uitgeverij Elmar / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!