Recensie: De mooiste netwerkwandelingen Zeeland, Harry Benschop

Mijn vogeltochten voeren mij heel regelmatig naar de provincie waar ik geboren en getogen ben: naar het prachtige Zeeland. Dat deze provincie zich uitstekend leent om er te gaan wandelen, dat is mij wel bekend. ‘Zeeland is een echte wandelprovincie geworden,’ zo bevestigt Harry Benschop in zijn gloednieuwe wandelgids De mooiste netwerkwandelingen Zeeland. En dat geldt niet alleen voor de kuststrook, maar ook voor de rest van de provincie. Wat heeft deze wandelgids de wandelaar te bieden?

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Zeeland is vele kilometers aan bloemdijken, paden langs kreken, watergangen en over en langs boerenland rijk. Met natuurlijk wandelpaden over strand en duin, want deze landschappen doen gelukkig ook helemaal mee. In het voorwoord lees ik dat wandelen in vroeger tijden zelfs dé manier was om je over bepaalde eilanden te verplaatsen. Tot 1928 stonden elke winter grote delen van Walcheren onder water en kon je alleen over smalle voetpaadjes andere dorpen bereiken. Helaas, na de Tweede Wereldoorlog werd het landschap anders ingericht en gingen veel van die idyllisch paadjes verloren. Maar de laatste tijd kwamen er gelukkig weer heel wat paadjes voor in de plaats, en een groot aantal zelfs onverhard. Voor de echte wandeling is het wandelen over onverhard pad toch het ultieme wandelen.

In de wandelgids De mooiste netwerkwandelingen Zeeland vind je 15 wandelroutes die allemaal als kringetjes op de kaart staan vermeld. En dat is handig, de routes voeren je altijd terug naar het beginpunt. De routes volgen knooppuntpalen met een schildje dat je verwijst naar het nummer van de volgende knooppuntpaal. Het is allemaal heel duidelijk aangegeven. Op twee routes steek je zelfs even de grens met België over, dat is toch ook een ervaring. Natuurlijk kun je ook de gps-tracks van de routes downloaden. Van dwalen kan misschien wel sprake zijn, maar verdwalen word je haast onmogelijk gemaakt.

De wandelingen zijn 9 tot 17 kilometer lang en bestaan voor minimaal 50% uit onverhard pad.

Waar voert de gids je naar toe? Ik ben geboren en getogen op het eiland Tholen, vandaar dat ik die route als eerste noem. Het Pluimpotpad voert je van het dorp Sint-Maartensdijk (een smalstad) door natuurgebied, langs Oosterschelde en door de polders naar het verderop gelegen dorp Scherpenisse. In de omschrijving van de wandelroute word je onder andere gewezen op het muraltmuurtje in Scherpenisse. Deze muurtjes stonden voorheen in heel Zeeland en moesten het wassende water buitendijks houden. Dat lukte in 1953 op veel plaatsen helaas niet, maar wel in Scherpenisse (doordat verderop de dijk brak trouwens). Nu staat daar het muraltmuurtje nog en is het van groot belang voor de lokale natuur: tal van zeldzame soorten mossen en korstmossen groeien op het beton. Dat Scherpenisse het oudste dorp van het eiland Tholen is, wist ik wel, maar het was me wel ontschoten. Gorishoek wordt ook aangedaan, wat mij betreft één van de mooiste locaties langs de Oosterschelde.

Op de eerste bladzijde van de beschrijving van elke wandelroute vind je praktische informatie die zaken als vertrekpunt, lengte, gehalte aan onverhard pad, parkeergelegenheid, het beste seizoen, toegankelijkheid voor de hond, bereikbaar per openbaar vervoer en aanwezige horeca beschrijft. Ook vind je er de routebeschrijving via de knooppunten.

recensie de mooiste netwerkwandelingen zeeland harry benschop

Waar voert de gids je nog meer naar toe? Natuurlijk naar het mooie eiland Schouwen-Duiveland. Je verkent het krekengebied bij het Watersnoodmuseum. En op de kop van het eiland doorkruis je de duinbossen bij Westenschouwen. Op Walcheren wandel je bij Oostkapelle door de duinen en over het strand. Het historische stadje Veere mag niet worden overgeslagen. Daar moest ik nog eens een keer gaan wandelen; vreemd genoeg heb ik die omgeving nog nooit te voet verkend. Iets meer zuidelijk op Walcheren ligt Fort Rammekes, een bekend vogelgebied.

Een wandeling die ik je zeker aanraad is die bij Colijnsplaat. De paden langs de Oosterschelde beloven je indrukwekkende vergezichten. De polders zijn er zoals ze in Zeeland moeten zijn: heerlijk uitgestrekt. Hier ben ik ook vaak te vinden.

Ook een route waarmee ik nodig zou moeten kennis maken is het Sabbingepad op Zuid-Beveland. Boomgaarden en polders passer je, maar ook het prachtige Veerse Meer met zijn vogelrijkdom (waar mijn aandacht speciaal naar uitgaat). Het Goese Saspad voert je langs Schor Wilhelminapolder. Ben je er met hoog water, let dan vooral op de enorme aantallen wadvogels die zich dan op dat stukje kwelder verzamelen.

De Hoeve Van der Meulenroute in de Zak van Zuid-Beveland is een aanrader in april en mei. Dan staan hier overal de meidoorns in bloei. Hier is het landschap nog kleinschalig. Eén van de parels die verscholen liggen in het Zeeuwse land.

Dan gaan we naar ‘de overkant’ zoals Zeeuws-Vlaanderen soms een beetje misprijzend wordt genoemd in de rest van de provincie. Maar ‘de overkant’ doet qua schoonheid beslist niet onder voor die andere eilanden. Sterker nog: de wandeling bij Cadzand voert je langs een internationaal vermaard natuurgebied: het Zwin, en over de wallen van Retranchement. Heb je geluk dan hoor je hier de boomkikkers kwaken. Geniet hier bovendien van de Bourgondische invloeden die in het grensgebied met België niet ontbreken.

Over Bourgondische invloeden gesproken… Het Braakmanpad voert je langs mosseldorp Philippine. Hier is het heerlijk toeven voor wie van goed eten houdt, en nee, je bent hier niet verplicht om mosselen te eten.

Ten zuiden van het dorp Axel maak je opnieuw kennis met kleinschalig landschap waarvan ik hoop dat het ooit ons land weer zal domineren. En tot slot wandel je bij het historische stadje Hulst over de zandgronden die geschikt zijn voor waterwinning. In Vlaanderen voert de route door een eeuwenoud stropersbos. Hier ligt heel veel historie!

Wil je te voet kennis maken met het mooiste wat de provincie Zeeland te bieden heeft, dan biedt de wandelgids De mooiste netwerkwandelingen Zeeland van Harry Benschop je dagenlang wandelplezier. En heb je een route gelopen, dan raad ik aan om diezelfde route ook eens in een ander seizoen te doen. Geheid dat er dan weer heel andere dingen op je pad komen!

De mooiste netwerkwandelingen Zeeland / Harry Benschop / Uitgeverij Elmar / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)