Recensie: De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda, Charles Aerssens en Theo Halin

Eén van de mooiste regio’s van de provincie Noord-Brabant. Dat is de Baronie van Breda. Bezocht ik tot nu toe één van de vele natuurgebieden ten zuiden van Breda, dan realiseerde ik me niet dat ik door een eeuwenoud cultuurlandschap wandelde. De geschiedenis gaat zelfs terug tot in de 12e eeuw toen deze regio nog een belangrijke rol speelde in het toenmalige Bourgondië. Goede tijden worden afgewisseld met minder goede tijden, maar de naam Baronie van Breda bleef bestaan en omvat nu ontzettend mooie natuurgebieden. In de wandelgids De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda vind je 15 wandelingen die je door de natuur, langs cultuur en vooral ook: naar roemruchte horecagelegenheden voeren. En dat liefst over onverharde paden zoals alle deeltjes in de inmiddels behoorlijk uitgebreide serie Netwerkwandelingen als doel hebben.

Natuurgebied Pannenhoef

Het laatste natuurgebied binnen de Baronie van Breda dat ik bezocht is Natuurgebied Pannenhoef. Het is de eerste wandeling in dit handzame wandelgidsje. De Pannehoef is een afwisselend gebied waar je maar liefst 41 vennen vindt, te midden van naald- en loofbos. Je passeert tijdens de wandeling ook een fraai landgoed en een trappistenabdij. En wil je even bijkomen van alle inspanningen, jezelf even opwarmen of simpelweg trakteren op iets aangenaams, dan stap je binnen bij Uitspanning ‘In den Anker,’ de oudste herberg van ons land. Het leven is goed in de Baronie van Breda, en zeker dus ook op deze allereerste wandelroute in de gids.

Zoveel mogelijk onverhard pad

De wandelroute door Natuurgebied Pannenhoef volgt de groengele markeringen in het veld. Je hoeft slechts de nummers van de knooppunten te volgen. Die staan dan ook duidelijk vermeld in de wandelgids. Eenvoudiger kan het niet eigenlijk. Zoveel mogelijk onverhard pad, in die missie zijn de samenstellers van deze route zeker geslaagd: maar liefst 99 procent van deze wandelroute voert je over onverhard pad. In de Pannenhoef kun dus ‘echt’ wandelen! Start- en eindpunt staan duidelijk vermeld, evenals de parkeerplaats. Wie met het openbaar vervoer komt, heeft pech: het gebied is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je wandeling begint waarschijnlijk in een bushalte in Zundert of één van de andere dorpen in de buurt. En hondenbezitters mogen hun viervoeter ook in het gebied meenemen, mits aangelijnd. In totaal heeft deze wandeling een lengte van 16 kilometer, maar er worden je in het handige overzichtje aan het begin suggesties gedaan om de route te verkorten. Deze verkorte routes starten allemaal bij Herberg In den Anker. Dat zou wel eens een heel aangename start kunnen worden!

recensie De mooiste netwerkwandelingen baronie van breda Charles Aerssens en Theo Halin

Interessante achtergronden

Vervolgens gaan de auteurs in op de interessante achtergronden van Natuurgebied Pannenhoef. De geschiedenis van het gebied wordt kort beschreven. Je leest over de geschiedenis van de vennen in het gebied. Ook maak je kennis metéén van de andere hoogtepunten op de route, de Trappistenabdij Maria Toevlucht. Er is aandacht voor Landgoed De Moeren, het stroomgebied van de Turfvaart en de Bijloop, twee bepalende waterwegen met eeuwenoude papieren. En heb je interesse in oude schapenrassen: je kunt in dit gebied het Drents heideschaap tegenkomen, het oudste schapenras van ons land. Mooie kleurenfoto’s maken de wandeling helemaal aantrekkelijk. En natuurlijk ontbreken het topografisch routekaartje niet, evenals de downloadbare gps-tracks. Alles wat een wandelaar nodig heeft, vind je in de routebeschrijvingen.

Blauwdruk van elke beschrijving

Dit is op hoofdlijnen de blauwdruk van elke beschrijving van een wandelroute in De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda. Praktische informatie wordt in een handig overzicht kort en duidelijk aangereikt, waarna een aantal belangrijke bezienswaardigheden worden toegelicht. De natuurliefhebber én de cultuursnuiver komen ruimschoots aan hun trekken met deze wandelgids.

Maar liefst 15 wandelingen in totaal

De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda beschrijft in totaal 15 wandelingen. De kortste wandeling telt 8,5 kilometers, de langste maar liefst 16. Voor versterking van de inwendige mens hoef je vrijwel nergens ver te lopen. In deze Bourgondische streek weet men wat gastvrijheid is en wat de wandelaar nodig heeft aan eten en drinken.

Een groot aantal voor mij onbekende natuurgebieden

Hoewel ik een groot aantal gebieden rond Breda al heb bezocht, kom ik toch een groot aantal onbekende natuurgebieden tegen. De Chaamse Beekdalen, de Teteringse Heide, de Krabbenbossen, de Ettense Beemden en de Hazeldonksche Beek bijvoorbeeld. Sommige wandelroutes doorkruisen meerdere natuurgebieden.

Conclusie

Voor mij is De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda in de eerste plaats een buitengewoon inspirerende wandelgids. Ik wandel heel graag in de omgeving van Breda en deze gids wijst me een groot aantal nieuwe natuurgebieden aan. De praktische informatie is kort en duidelijk, precies wat ik nodig heb. En de achtergrondinformatie biedt de nodige verdieping. Een wandeling wordt immers nog mooier wanneer je ook weet over het gebied waar je doorheen wandelt. Het compacte formaat maakt dat je deze wandelgids heel makkelijk meeneemt. Hij past denk ik in vrijwel elke jaszak en zeker in elke rugzak. Aanbevolen dus aan elke wandelaar!

De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda / Charles Aerssens en Theo Halin / Uitgeverij Elmar / als paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!