Recensie: De mooiste Eilandwandelingen van Nederland, Sietske de Vet en Rutger Burgers

de mooiste eilandwandelingen van NederlandVorige week deed ik een aangename ontdekking: de wandelgids De mooiste Eilandwandelingen van Nederland. Wat mij vooral enthousiast maakte was dat ook op mijn geboorte-eiland Tholen een pracht van een wandeling is uitgezet. Auteur Sietske de Vet zegt terecht in het voorwoord: ‘Eilanden hebben iets speciaals. Ze zijn omringd door water. Vanwege het isolement is de sfeer er anders. Bij storm kun je niet weg en anderen kunnen jou niet 1-2-3 bereiken. Een ongerept stukje land midden in het water met een prachtige natuur. Dat biedt volop kansen voor het maken van mooie wandelingen.’ 

Koop dit boek

De mooiste Eilandwandelingen van Nederland biedt wandelroutes over maar liefst dertien eilanden of voormalige eilanden in Nederland. Tiengemeten, Vlieland en Schiermonnikoog zijn echte eilanden. Immers op geen enkele wijze verbonden met het vaste land. De andere eilanden zijn (inmiddels) door dam of brug verbonden met de overkant: Tholen, Sint-Philipsland, Marken, Schouwen-Duiveland, Wieringen, Schokland en Urk. En dan heb je ook nog de bijzondere categorie kunstmatige eilanden. De Neeltje Jans is wel het meest beroemd, aangelegd om een tweede watersnoodramp te voorkomen. In Limburg liggen er ook twee: eilandjes in de rivier de Maas bij Roosteren en Stevensweert, ontstaan door de grindwinning. Deze wandelgids brengt je dus in heel gevarieerde gebieden met altijd die ene constante factor: het klotsende water.
Dertien eilanden, achttien wandelingen. Dat betekent dat je op sommige eilanden meerdere dagen wandelplezier kunt beleven. Een van de eilanden waarop twee routes zijn uitgestippeld is het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Een bezoek aan dit eiland dat aan de natuur is teruggeven is een aanbeveling waard.

Hoe bijzonder Tiengemeten ook is, van een recensent kun je niet altijd 100% objectiviteit verwachten. Het geboorte-eiland blijft altijd trekken. Eens een Tholenaar, altijd een Tholenaar! Daarom kijk ik met een speciaal oog naar de wandeling rond de dorpjes Scherpenisse en Sint-Maartensdijk. Start- en eindpunt liggen in Scherpenisse, een eeuwenoude bewoonde vlek op de kaart. Begin je met lopen, dan heb je de bebouwde kom met markant kerkje al snel in je rug. De auteurs laten je in de richting van de Oosterscheldedijk lopen en voeren je langs dat prachtige natuurgebied de Scherpenissepolder. Daarna buitendijks naar Gorishoek, dat een spectaculair uitzicht biedt over het Nationaal Park. Tot aan mosseldorp Yerseke aan toe, en op heldere dagen nóg verder. Gorishoek is Tholen op zijn best. Natuurlijk wordt Brasserie De Zeester vermeld als culinaire tussenstop. De route voert je langs de Oosterschelde verder naar Sint-Maartensdijk, door de Pluimpot, een oude kreek die door een dijk is afgesloten van de Oosterschelde. Als proef ter voorbereiding op het grote werk: de Deltawerken. Geniet in mei of juni van de orchideeën die in het grasveldje voor de brug groeien. Aan een Oosterscheldedijk komt zomaar geen einde, zo ook hier niet. Via de dijk slinger je naar Sint-Maartensdijk, vanouds een smalstad met beperkte stadsrechten en weer terug naar Scherpenisse. Een heerlijke wandeling, met zorg uitgezet waarbij ook is nagedacht over leuke adresjes om te eten of te overnachten. Bovendien fraai vormgegeven, de foto’s van het eiland Tholen herken ik al van verre.

Alle wandelingen worden aangeboden met duidelijke overzichtskaart, interessante weetjes en, ook van belang: praktische informatie over eten, overnachten en bereikbaarheid. Om de wandelgids compleet te maken kun je op de website van de uitgever de gps tracks bij de wandelingen downloaden.

Nu ben ik niet overal even goed bekend als op het eilandTholen, maar ik verzeker je dat het aangenaam wandelen is over de dertien eilanden. De wandeling over Sint-Philipsland voert je langs de Bruintjeskreek en de Slikken van Rumoirt. Pareltjes in het landschap! En ook de andere wandelingen staan garant voor uren wandelplezier. Reis maar eens af naar Vlieland of Schiermonnikoog. Bestaan er stillere oorden in Nederland dan juist daar? Maar dan ook hier: overal het klotsende en bruisende water.

Zo afgelegen als op sommige eilanden kom je nergens in Nederland. Hou je van de wind in je gezicht en water om je heen, dan is dit een heerlijke wandelgids.

De mooiste Eilandwandelingen van Nederland /  Sietske de Vet &Rutger Burgers / Gegarandeerd Ongeregeld / Paperback

Koop dit boek

 

 

De allerbeste lichtgewicht verrekijkers voor tijdens een lange wandeling:

Topmodel van Swarovski dat onlangs is verbeterd. Verkrijgbaar in de modellen 8x30 en 10x30. De modellen met het laagste gewicht in dit overzicht, namelijk 490 gram. De beste lichtgewicht verrekijker van dit moment.

De Meopta MeoStar is ook een topmodel. En iets goedkoper dan Swarovski en Leica. Gewicht is met 595 gram wel iets zwaarder.

Een topmodel van het gerenommerde merk Zeiss. Met 630 gram zijn deze modellen ook weer niet superlicht.

Verkrijgbaar in de modellen 8x32 en 10x32. Een topmodel van een topmerk. Het gewicht ligt op zo'n 650 gram en dat is nog niet eens héél licht.